Jogurtova torta z grozdjem je bomba. Svežina moussa z grškega jogurta, ravno prav sladko grozdje in puhast vanilijev biskvit. Božanska kombinacija okusov, ki jo preprosto morate poskusiti.

Jogurtova torta z grozdjem je ena izmed tistih tort, ki očara s svojo lahkotnostjo. Celotna torta vsebuje relativno malo sladkorja in je v kombinaciji s svežim grozdjem zanimiva sladica, ki jo lahko postrežemo skozi celo leto. Za pripravo pa le uporabite grozdje brez pešk. V receptu sem uporabil tortni model premera 16 cm.

Količina: 8 kosov /  Čas priprave: 60 min (plus 180 min hlajenja) / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine za biskvit:

  • 3 jajca
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 80 g bele moke
  • 20 g olja
  • 30 g mleka
  • ½ žličke soli
  • ½ žličke vanilijevega ekstrakta

Sestavine za nadev:

  • 120 g grškega jogurta
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 240 ml smetane za stepanje
  • Žlička limetinega soka
  • 5 g želatine (3 lističi)
  • ½ žličke vanilijevega ekstrakta
  • 250 g grozdja brez pešk

Priprava biskvita:

  1. Jajca ločimo na rumenjake in beljake.
  2. Beljake stepamo in vmes postopoma dodajamo sladkor v prahu.
  3. Stepamo dokler se ne tvorijo mehki vrhovi.
  4. Beljakom nežno in postopoma vmešamo rumenjake.
  5. K mešanici postopoma dodajamo presejano moko in sol, vmes ves čas rahlo mešamo.
  6. V skodelici zmešamo olje, mleko in vanilijev ekstrakt, vse skupaj primešamo k masi in ponovno nežno premešamo.
  7. Pečico segrejemo na 150 °C.
  8. Zmes za biskvit prelije,p v model za torte premera 16 cm.
  9. Pečemo 25-30 minut pri 150 °C, nato pa še 5 minut pri 170 °C
  10. Biskvit odstranimo iz pečice in počakamo, da se popolnoma ohladi ter ga z nazobčanim nožem prerežemo na dve polovici.

Priprava nadeva:

  1. Za nadev najprej namočimo lističe želatine v hladno vodo za 5 minut, da nabreknejo.
  2. Grški jogurt zmešamo s sladkorjem v prahu, vanilijevim ekstraktom in limetinim sokom.
  3. Smetano stepemo toliko, da je še rahlo tekoča, ne do popolnoma čvrste konsistence.
  4. Lističe želatine ožamemo in jih stopimo nad paro ali v mikrovalovni pečici.
  5. Želatino nato dobro primešamo k jogurtu in nato vse skupaj še zmešamo s stepeno smetano.

Sestavljanje torte:

  1. Prvo plast biskvita postavimo v obroč, v katerem smo ga pekli.
  2. Nekaj grozdja prerežemo na polovičke po dolžini. Potrebujemo ga ravno toliko, da bomo okrasili rob torte.
  3. Polovičke grozdja nato razporedim povrh prve plasti biskvita ob robu obroča za torto.
  4. Nato na sredino biskvita vlijemo ⅓ nadeva in ga nekoliko razporedimo.
  5. V nadev nato razporedimo še cele grozdne jagode, toliko, da zapolnimo vso površino.
  6. Dodamo še drugo tretjino jogurtovega nadeva in ga poravnamo do robov obroča.
  7. Čez nadev postavimo še drugo polovico biskvita in po njej razmažemo preostali jogurtov nadev.
  8. Postavimo v zamrzovalnik za 3 ure, da se torta strdi.
  9. Odstranimo iz obroča, dekoriramo in postrežemo.

Nasveti:

Notranjost tortnega modela obložimo z acetatno folijo. To je zelo praktičen pripomoček, ki poskrbi, da se mousse ob robovih ne prime modela. Tako bodo robovi torte bolj gladki in torta še lepša.

Poskusite tudi breskvino mousse torto z belo čokolado in pistacijami in presni matcha kokos cheesecake.

Dober tek!