Jogurtova torta z grozdjem
Jogurtova torta z grozdjem je bomba. Svežina moussa z grškega jogurta, ravno prav sladko grozdje in puhast vanilijev biskvit. Božanska kombinacija okusov, ki jo preprosto morate poskusiti.

Jogurtova torta z grozdjem je ena izmed tistih tort, ki očara s svojo lahkotnostjo. Celotna torta vsebuje relativno malo sladkorja in je v kombinaciji s svežim grozdjem zanimiva sladica, ki jo lahko postrežemo skozi celo leto. Za pripravo pa le uporabite grozdje brez pešk. V receptu sem uporabil tortni model premera 16 cm.
Količina: 8 kosov / Čas priprave: 60 min (plus 180 min hlajenja) / Zahtevnost: 3 od 5
Sestavine za biskvit:
- 3 jajca
- 80 g sladkorja v prahu
- 80 g bele moke
- 20 g olja
- 30 g mleka
- ½ žličke soli
- ½ žličke vanilijevega ekstrakta
Sestavine za nadev:
- 120 g grškega jogurta sobne temperature
- 60 g sladkorja v prahu
- 240 ml smetane za stepanje
- Žlička limetinega soka
- 5 g želatine (3 lističi)
- ½ žličke vanilijevega ekstrakta
- 250 g grozdja brez pešk
Priprava biskvita:
- Pečico segrejemo na 150 °C in pripravimo tortni pekač premera 16 cm.
- Jajca ločimo na rumenjake in beljake.
- Beljake stepamo in vmes postopoma dodajamo sladkor v prahu.
- Stepamo dokler se ne tvorijo mehki vrhovi.
- Beljakom nežno in postopoma vmešamo rumenjake.
- K mešanici postopoma dodajamo presejano moko in sol, vmes ves čas rahlo mešamo.
- V skodelici zmešamo olje, mleko in vanilijev ekstrakt, vse skupaj primešamo k masi in ponovno nežno premešamo.
- Zmes za biskvit prelijemo v pripravljen tortni model.
- Pečemo 25-30 minut pri 150 °C, nato pa še 5 minut pri 170 °C
- Biskvit odstranimo iz pečice in počakamo, da se popolnoma ohladi ter ga z žagastim nožem prerežemo na dve polovici.
Priprava nadeva:
- Za nadev najprej namočimo lističe želatine v hladno vodo za 5 minut, da nabreknejo.
- Grški jogurt zmešamo s sladkorjem v prahu, vanilijevim ekstraktom in limetinim sokom.
- Smetano stepemo toliko, da je še rahlo tekoča, ne do popolnoma čvrste konsistence.
- Lističe želatine ožamemo in jih stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici.
- Želatino dobro primešamo k jogurtu nato primešamo še stepeno smetano.
Sestavljanje torte:
- Tortni obroč (16 cm) obložimo z acetatno folijo in vanj položimo prvo plast biskvita.
- Nekaj grozdja prerežemo na polovičke po dolžini. Potrebujemo ga ravno toliko, da bomo okrasili rob torte.
- Polovičke grozdja nato razporedim povrh prve plasti biskvita ob robu obroča za torto.
- Nato na sredino biskvita vlijemo 1/3 jogurtove kreme in jo enakomerno razporedimo.
- V nadev nato razporedimo še cele grozdne jagode, toliko da zapolnimo vso površino.
- Dodamo še 2/3 jogurtovega nadeva in ga poravnamo do robov obroča.
- Čez nadev postavimo še drugo polovico biskvita in po njej razmažemo preostalo tretjino jogurtove kreme.
- Postavimo v hladilnik za 3-4 ure, da se torta strdi.
- Odstranimo iz obroča, dekoriramo in postrežemo.
Nasveti:
Notranjost tortnega modela obložimo z acetatno folijo. To je zelo praktičen pripomoček, ki poskrbi, da se mousse ob robovih ne prime modela. Tako bodo robovi torte bolj gladki in torta še lepša. Folijo se dobi v specializiranih trgovinah za peko ali v večjih trgovskih centrih.
Poskusite tudi breskvino mousse torto z belo čokolado in pistacijami in presni matcha kokos cheesecake.
Dober tek!