Čokoladna rolada z bananino kremo. Fin, sočen čokoladni biskvit, ovit okoli slastne bananine kreme. Prava poslastica. Ta rolada je idealno popoldansko pecivo.

Čokoladna rolada z bananino kremo je nastala, ko sem razmišljal kako združiti okus čoko-banan v obliko peciva. Banane v kremi so rahlo karamelizirane z dodatkom medu. V receptu sem uporabil kokosovo smetano, ki jo lahko nadomestimo z navadno. V kolikor želite lahko rolado na koncu še polepšate tako, da jo oblijete s čokolado. Pri meni jo je zmanjkalo zelo hitro in ni bilo časa za dodatne dekoracije 🙂

Količina: 12-16 rezin /  Čas priprave: 50 min / Zahtevnost: 2 od 5

Čokoladna rolada z bananino kremo

Sestavine za čokoladni biskvit:

  • 100 g moke
  • 30 g kakava
  • 80 g sladkorja
  • 5 jajc
  • Zavojček vanilijevega sladkorja
  • ½ zavoja pecilnega praška

Sestavine za bananino kremo:

  • 250 g mascarpone sira
  • 200 ml kokosove smetane
  • 3 banane
  • 20 g masla
  • Žlica medu
  • Žlička ekstrakta vanilije
  • Ščep soli

Priprava:

  1. Jajca ločimo na rumenjake in beljake.
  2. Rumenjakom primešamo sladkor in vanilijev sladkor. Penasto vmešamo.
  3. Beljake stepemo v čvrst sneg in ga nežno vmešamo k rumenjakom.
  4. Moko, kakav v prahu in pecilni prašek presejemo in vse skupaj postopno vmešavamo k preostali masi.
  5. Pečico segrejemo na 170 °C
  6. Pekač obložimo s papirjem za peko.
  7. Maso za biskvit vlijemo v pekač, enakomerno razporedimo in pečemo približno 12 minut.
  8. Vmes pripravimo kremo.
  9. V ponvi segrejemo maslo in dodamo na rezine narezane banane. Dodamo še žlico medu in vse skupaj nekoliko karameliziramo.
  10. Kokosovo smetano stepemo (lahko uporabimo tudi navadno).
  11. Nato stepeno smetano vmešamo k mascarpone siru.
  12. K bananam primešamo dve žlici stepene smetane in jih premešamo.
  13. Banane in dve žlici smetane nato pretlačimo, dodamo vanilijo in jih primešamo k mešanici smetane in mascarponeja. Dobro premešamo.
  14. Pečen biskvit prestavimo na čisto kuhinjsko krpo in ga zavijemo v rolado.
  15. Ko se biskvit nekoliko ohladi ga razpremo in po njem enakomerno razmažemo bananino kremo.
  16. Rolado nato zavijemo in postavimo v hladilnik, da se krema ohladi preden jo postrežemo.

Nasveti:

Biskvit za rolado še topel zavijemo v čisto kuhinjsko krpo in ga tako pustimo nekaj minut. Na takšen način bo biskvit kasneje lažje obrdžal obliko in se ne bo razpokal med zavijanjem rolade.

Tik pred zavijanjem rolade lahko povrh bananine kreme naribamo še dodatno temno čokolado.

Poskusite tudi sacher torto in presno čokoladno mono tortico s figami.

Dober tek!