Pečeni lignji s krompirjem v ponvi so pravi hit v poletnih dneh. Preprost recept kjer ne kompliciramo, saj vse stresemo v eno ponev, jo potisnemo v pečico in jed je pripravljena.

Pečeni lignji s krompirjem so fantastični, ko jih pripravljamo na žaru. A ko nam vreme ni naklonjeno ali pa se nam ne da pripravljati žara je tale recept super priročen. Vsekakor spada med enostavna in slastna kosila/večerje, ki se jih ne naveličamo hitro.

Količina: 2 osebi / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

  • 3 žlice olja
  • 600 g očiščenih in narezanih lignjev
  • 400 g očiščenega in na večje kose narezanega krompirja
  • 3 žličke soli (ali po okusu)
  • 2 stroka česna
  • 1 1/2 žličke rožmarina (1 vejica svežega rožmarina)
  • nekaj rezin limone
  • šop svežega peteršilja

Postopek:

  1. Pečico segrejemo na 240 °C.
  2. V večjo ognjevarno ponev dodamo olje, očiščene lignje, narezan krompir, rožmarin in sol.
  3. Vse skupaj dobro premešamo ter dodamo še 2 stroka česna in rezine limone.
  4. Ponev pokrijemo s pokrovko ali alu folijo.
  5. Ponev prestavimo v segreto pečico in pečemo 30 minut.
  6. Nato zmanjšamo temperaturo na 200°C, snamemo pokrovko (alu folijo) in nadaljujemo peko še 15 minut.
  7. Pečeno jed vzamemo iz pečice, čez potresemo nasekljan svež peteršilj, premešamo in postrežemo.

Nasveti:

Lignje pred uporabo dobro očistimo in predvsem dobro osušimo.

Zaradi različnih pečic priporočam spremljanje časa peke, saj si ne želimo prepeči lignjev.

Poleg krompirja lahko dodamo tudi narezano zelenjavo in naredimo jed bolj pisano. (paprika, češnjev paradižnik, korenje,..)

Poskusi še ocvrte lignje in veganski sendvič z avokadom in koromačem.

Dober tek!