Creme brulee kolač
Creme brulee kolač je božansko okusna sladica, ki jo spečemo v enem pekaču a ima kar tri različne plasti. Ponudi nam bogat, sočen čokoladni kolač, ki ga prekriva gladek creme brulee in karamelni preliv. Kaj naj rečem? V enem grižljaju smo deležni koščka nebes 😉
Creme brulee kolač sem doma poimenoval kar čaroben kolač. Zakaj? Zato ker se med peko zaporedje zloženega kolača obrne. Začnemo s plastjo karamele, nadaljujemo s čokoladnim kolačem in zaključimo s creme brulee-jem. Med peko bo tekoči creme brulee stekel pod kolač, tako da bo krasil vrh kolača, ko ga vzamemo iz pekača. Resnično okusna sladica, ki navduši vsakega, ki ga poskusi.
Količina: 12 kosov / Čas priprave: 90 minut + 60 minut hlajenja / Zahtevnost: 2 od 5
Hranilne vrednosti (na kos) | |
Energetska vrednost | 454 kcal |
Beljakovine | 6 g |
Ogljikovi hidrati | 50 g |
Maščobe | 27 g |
Sestavine za karamelo:
- 150 g sladkorja
- 90 ml vode
Sestavine za čokoladni kolač:
- 200 g moke
- 30 g kakava
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- ½ žličke soli
- 150 g masla
- 190 g rjavega sladkorja
- 1 jajce
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- 230 ml mleka
Sestavine za creme brulee:
- 500 ml sladke smetane
- 120 ml mleka
- 6 rumenjakov
- 75 g sladkorja
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta ali vanilijev strok
Začnemo tako, da segrejemo pečico na 180 °C in namastimo podolgovat pekač za kolač (30 cm x 12 cm) . Pripravimo globok pekač ali ognjevaren lonec v katerega bomo položili pekač za šarkelj in ga pred peko napolnili z vročo vodo. Pripravimo tudi vse sestavine za posamezne komponente, da bo priprava še enostavnejša 🙂
Priprava karamele:
- V lonec ali ponev z debelim dnom vlijemo vodo in dodamo sladkor.
- Lonec pristavimo na nizek ogenj in počakamo, da se začne sladkor topiti. V tej fazi lahko sladkor tudi premešamo z lopatko, da se hitreje stopi.
- Ko je sladkor v celoti stopljen, povišamo ogenj in počakamo, da se sladkor karamelizira. Vmes ne mešamo, lahko pa vsake toliko časa nagnemo posodo in malo zaokrožimo s karamelo po loncu, če imamo občutek, da se nam delajo vroče točke.
- Ko je karamela jantarjeve barve, jo odstavimo in vlijemo v namaščen pekač za kolač. Med vlivanjem karamele pazimo, da je ne zlivamo po stranicah. Celotno dno pekača prekrijemo s karamelo.
Priprava creme brulee-ja:
- V lonec vlijemo sladko smetano in mleko. Segrejemo nad srednjim ognjem in tik pred vretjem odstavimo.
- V skledi 2 minuti stepamo rumenjake, sladkor in vanilijev ekstrakt. Jajčna masa se mora posvetliti in postati kremasta.
- Nato postopoma prilijemo vročo smetano k jajčni masi. Preden vlijemo prvo kapljico smetane začnemo jajčno maso mešati z metlico in ne nehamo mešati dokler ne vlijemo celotne smetane.
- Maso za vsak slučaj prelijemo skozi cedilo in z žlico odstranimo belo peno, ki se nabere na površju. Postavimo na stran in se lotimo priprave čokoladnega biskvita.
Priprava čokoladnega kolača:
- V skledo presejemo moko, kakav, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. Premešamo in pustimo ob strani.
- V skledo mešalnika dodamo maslo sobne temperature in rjavi sladkor. Uporabimo lopatasti nastavek in mešamo 3-4 minute. Dobiti moramo kremasto in rahlo masleno maso.
- Nato dodamo jajce in vanilijev ekstrakt ter dobro premešamo.
- Sedaj dodamo ⅓ moke in ⅓ mleka. Premešamo, da se vse poveže.
- Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka moke in mleka.
- Dobiti moramo gosto in gladko biskvitno maso, ki jo nažličkamo čez karamelo v pekaču. Pekač rahlo potresemo in potrkamo ob pult, da se zravna biskvitna masa.
- Sedaj v pekač vlijemo pripravljeno kremo za creme brulee. Vlivamo jo počasi in po robu pekača.
- Pekač prestavimo v pripravljen globok pekač ali ognjevaren lonec in vse skupaj prestavimo na spodnjo polico v ogreti pečici. Sedaj vlijemo vročo vodo v pekač oziroma lonec. Vlijemo jo skoraj do roba.
- Zapremo vrata pečice in pečemo 60 minut. Vmes ne odpiramo vrat.
- Po uri peke z zobotrebcem preverimo pečenost kolača, če pride ven čist zobotrebec je kolač pečen. Pečen kolač pustimo v modelu dokler se popolnoma ne ohladi. Na sobni temperaturi se bo hladil 2 uri. Če želimo pohiteti, ga lahko prestavimo nepokritega v hladilnik.
- Pekač pokrijemo z večjim krožnikom, dobro primemo in vse skupaj obrnemo na glavo.Če smo pekač dobro namastili bo kolač brez problema odstopi od pekača.
Nasveti:
Namesto podolgovatega pekača lahko uporabimo model za šarkelj s premerom 24 cm. Tako bo kolač še bolj impresiven.
Če se odločimo ohladiti kolač v hladilniku čez noč, ga za nekaj minut prestavimo v vodno kopel, preden ga vzamemo iz pekača. Tako poskrbimo, da se karamela rahlo stopi in kolač lepše odstopi od modela.
K čokoladnemu kolaču se odlično poda tudi kava, ki jo lahko dodamo v maso kolača. Lahko dodamo tudi grobo mlete orehe ali lešnike, ki jih povaljamo v moki in vmešamo na koncu priprave za biskvit.
Namesto vanilije lahko uporabimo tonko, ki doda prijetno aromatično noto marcipana, vanilije, kokosa, …
Poskusi še skutni kolač z jagodičevjem in tabulo s konopljinimi semeni.
Naj tekne!