Domači buhtlji z marmelado so bili v otroštvu pogosto na mizi. Zadnje čase sem jih kar pogrešal, zato med pripravo tega recepta pojedel pol pladnja še preden so se imeli priložnost ohladit.

Domači buhtlji so prijetni in zelo dobro pocrkljajo. Polnimo jih lahko z marmelado, čokolado, ker testo ni prav zelo sladko bi jih lahko obrnili tudi na slano. Pa pustimo to za drugič. Za ta recept sem uporabil pekač premera 20×30 cm.

Za približno 15 manjših buhtljev potrebujemo:

  • 320 g gladke moke
  • 80 g stopljenega masla
  • 40 g sladkorja
  • 1,5 dl mlačnega mleka
  • 1 jajce
  • Zavojček suhega kvasa
  • Žlička vanilijevega ekstrakta
  • Pol žličke soli
  • 6 žlic slivove marmelade

Postopek gre pa takole:

  1. V toplo mleko zmešamo suhi kvas, premešamo in pustimo stati 5 minut
  2. Mleku primešamo jajca, sladkor, vanilijo in sol in vse zmešamo
  3. Potem primešamo še stopljeno maslo in moko
  4. Pregnetemo testo
  5. Pustimo vzhajati eno uro
  6. Testo razvaljamo na debelino pol centimetra
  7. Razrežemo na 8 – 10 cm velike kvadrate
  8. Na vsakega na sredino dodamo žličko marmelade
  9. Zavijemo buhtelj tako, da ga prepognemo po vseh stranicah in s prsti dobro stisnemo robove
  10. Buhtlje položimo v namaščen pekač, med njimi pustimo nekoliko prostora
  11. Pustimo vzhajati še pol ure na toplem
  12. Vse skupaj premažemo s stopljenim maslom
  13. Pečemo 25 minut pri 180 °C
  14. Posipamo s sladkorjem v prahu in postrežemo

Nasveti:

Pri buhtljih je pomembno, da testo ravno prav vzhaja. Načeloma ga vzhajamo toliko časa, da se podvoji v volumnu. Če jih vzhajate na zelo toplem mestu se to lahko zgodi tudi hitreje, kot v eni uri.

Pri zavijanju buhtljev pazimo, da marmelada ne pride do robov. Če se nam to zgodi se buhtlji ne bojo dobro zaprli. Ker pa se to praktično vsakič zgodi priporočam, da iz robov testo s papirnato brisačko obrišemo marmelado, si umijemo roke in nadaljujemo.

Pa dober tek!