Torta red velvet (Valentin)
Torta red velvet, ali po naše torta rdeči žamet. Pred teboj je klasičen recept za to privlačno lepotico, vendar z dodatkom malin. Zato jo poimenujmo kar torta Valentin. Pa začnimo.

Torta red velvet je znana bo svojem bogatem, rdečem biskvitu, ki ga dopolnjuje sveža bela krema. Biskvit je pripravljen s pinjencem, ki pomaga pri razgradnji glutena v moki in posledično biskvit naredi še bolj puhast.
Pinjenec pa doda tudi priokus svežine k biskvitu. Biskvit je premazan s klasično masleno kremo, ki pa ji dodamo še kremni sir. Red velvet je resnično nekaj posebnega. V videu si poglej celoten postopek po korakih in jo speci tudi ti.
Čas priprave: 180 minut / Količina: 10 kosov / Zahtevnost: 4 od 5
Za BISKVIT premera 18 cm potrebujemo:
- 335 g moke
- 25 g temnega kakava
- ½ žličke soli
- 70 g pinjenca
- 1 žličko vanilijevega ekstrakta
- 1 žličko rdeče barve v pasti
- 375 g zmehčanega masla
- 405 g sladkorja
- 6 jajc
- 2 žlički kisa
- 1 žlička sode bikarbone
Za KREMO potrebujemo:
- 280 g masla
- 280 g kremnega sira
- 250 g mletega sladkorja
- Pol žličke vanilijevega ekstrakta
Še MALINOV džem:
- 400 g zamrznjenih malin
- 70 g sladkorja
- 2 žlici jedilnega škroba
- 1 dl vode
Postopek priprave torte Valentin:
NAJPREJ BISKVIT:
- V večjo skledo presejemo moko, kakav in sol. Nato vse sestavine dobro premešamo.
- Nadaljujemo s tekočimi sestavinami. Pinjencu dodamo vanilijo in rdeče barvilo v pasti, ter zopet dobro premešamo.
- V skledo mešalnika damo zmehčano maslo in sladkor, ter mešamo 5-7 min na višji hitrosti. Želimo dobiti svetlo in puhasto maso. Za mešalni nastavek uporabimo lopatico.
- Masleni masi dodamo 6 jajc. V maso jih dajemo postopoma. Začnemo z enim in počakamo, da se dobro vmeša v maso preden dodamo drugega. Priporočljivo je, da so jajca sobne temperature tako kot maslo, da se lepše povežejo.
- Postopoma in izmenično dodajamo suhe in tekoče sestavine. Začnemo s suhimi saj maslena masa težko vpije tekočino. Dodamo ⅓ suhih sestavin in zmešamo, nato ½ tekočih sestavin itd.
- Za konec kisu dodamo sodo bikarbono in ju primešamo k biskvitni masi. Vse skupaj dobro premešamo.
- Maso vlijemo v dva okrogla pekača premera 18 cm, površino zgladimo s paletko in prestavimo v pečico za 35 – 40 minut. Pečemo pri 170 °C.
NATO PRIPRAVIMO KREMO:
- V skledo mešalnika damo zmehčano maslo in mleti sladkor. Stepamo dokler krema ne postane svetla in kremasta. Za mešanje uporabimo nastavek z lopatico.
- Masleni masi dodamo kremni sir. Nežno premešamo, le toliko, da se sestavine povežejo.
IN ŠE MALINOV DŽEM:
- V lonec stresimo maline in sladkor.
- Ko se maline zmehčajo in sladkor raztopi dodamo še jedilni škrob in kuhamo na nizkem ognju, dokler se ne zgostijo.
- Maline ohladimo preden jih damo v torto.
TORTO ZDAJ SAMO ŠE SESTAVIMO:
- Pečen in ohlajen biskvit odstranimo iz pekačev. Z nazobčanim nožem ga prerežemo na dve polovici tako, da dobimo štiri plasti biskvita. Drobtine, ki ostanejo pri rezanju biskvita pa le prihrani za dekoracijo.
- Na prvo plast biskvita namažemo plast maslene kreme, čez njo pa razmažemo še tanko plast malinovega džema
- Pokrijemo z drugo plastjo biskvita in postopek ponavljamo.
- Na zadnjo, zgornjo plast biskvita namažemo samo masleno kremo.
- Celotno torto nato obmažemo s tanko plastjo maslene kreme in postavimo v hladilnik, da krema zatrdi.
- Ohlajeno torto na koncu še enkrat obmažemo z debelejšo plastjo kreme.
- Za dekoracijo uporabimo drobtine, ki so ostale pri rezanju biskvitov.
Ta-da! Torta je pripravljena.
Nasveti:
Za barvanje torte lahko uporabimo tudi zgoščen sok rdeče pese
Poskusite tudi Pavlovo z grškim jogurtom in sadjem in presno mango torto s slano karamelo.
Dober tek!