Torta red velvet, ali po naše torta rdeči žamet. Pred teboj je klasičen recept za to privlačno lepotico, vendar z dodatkom malin. Zato jo poimenujmo kar torta Valentin. Pa začnimo.

Torda red velvet je znana bo svojem bogatem, rdečem biskvitu, ki ga dopolnjuje sveža bela krema. Biskvit je pripravljen s pinjencem, ki pomaga pri razgradnji glutena v moki in posledično biskvit naredi še bolj puhast.

Pinjenec pa doda tudi priokus svežine k biskvitu. Biskvit je premazan s klasično masleno kremo, ki pa ji dodamo še kremni sir. Red velvet je resnično nekaj posebnega. V videu si poglej celoten postopek po korakih in jo speci tudi ti.

Za BISKVIT premera 18 cm potrebujemo:

  • 335 g moke
  • 25 g temnega kakava
  • ½  žličke soli
  • 70 g pinjenca
  • 1 žličko vanilijevega ekstrakta
  • 1 žličko rdeče barve v pasti
  • 375 g zmehčanega masla
  • 405 g sladkorja
  • 6 jajc
  • 2 žlički kisa
  • 1 žlička sode bikarbone

Za KREMO potrebujemo:

  • 280 g masla
  • 280 g kremnega sira
  • 250 g mletega sladkorja
  • Pol žličke vanilijevega ekstrakta

Še MALINOV džem:

  • 400 g zamrznjenih malin
  • 70 g sladkorja
  • 2 žlici jedilnega škroba
  • 1 dl vode

Postopek priprave torte Valentin:

NAJPREJ BISKVIT:

  1. V večjo skledo presejemo moko, kakav in sol. Nato vse sestavine dobro premešamo.
  2. Nadaljujemo s tekočimi sestavinami. Pinjencu dodamo vanilijo in rdeče barvilo v pasti, ter zopet dobro premešamo.
  3. V skledo mešalnika damo zmehčano maslo in sladkor, ter mešamo 5-7 min na višji hitrosti. Želimo dobiti svetlo in puhasto maso. Za mešalni nastavek uporabimo lopatico.
  4. Masleni masi dodamo 6 jajc. V maso jih dajemo postopoma. Začnemo z enim in počakamo, da se dobro vmeša v maso  preden dodamo drugega. Priporočljivo je, da so jajca sobne temperature tako kot maslo, da se lepše povežejo.
  5. Postopoma in izmenično dodajamo suhe in tekoče sestavine. Začnemo s suhimi saj maslena masa težko vpije tekočino. Dodamo ⅓ suhih sestavin in zmešamo, nato ½ tekočih sestavin itd.
  6. Za konec kisu dodamo sodo bikarbono in ju primešamo k  biskvitni masi. Vse skupaj dobro premešamo.
  7. Maso vlijemo v dva okrogla pekača premera 18 cm, površino zgladimo s paletko in prestavimo v pečico za 20-25min. Pečemo pri 170 °C.

NATO PRIPRAVIMO KREMO:

  1. V skledo mešalnika damo zmehčano maslo in mleti sladkor. Stepamo dokler krema ne postane svetla in kremasta. Za mešanje uporabimo nastavek z lopatico.
  2. Masleni masi dodamo kremni sir. Nežno premešamo, le toliko, da se sestavine povežejo.

IN ŠE MALINOV DŽEM:

  1. V lonec stresimo maline in sladkor.
  2. Ko se maline zmehčajo in sladkor raztopi dodamo še jedilni škrob in kuhamo na nizkem ognju, dokler se ne zgostijo.
  3. Maline ohladimo preden jih damo v torto.

TORTO ZDAJ SAMO ŠE SESTAVIMO:

  1. Pečen in ohlajen biskvit odstranimo iz pekačev. Z nazobčanim nožem ga prerežemo na dve polovici tako, da dobimo štiri plasti biskvita. Drobtine, ki ostanejo pri rezanju biskvita pa le prihrani za dekoracijo.
  2. Na prvo plast biskvita namažemo plast maslene kreme, čez njo pa razmažemo še tanko plast malinovega džema
  3. Pokrijemo z drugo plastjo biskvita in postopek ponavljamo.
  4. Na zadnjo, zgornjo plast biskvita namažemo samo masleno kremo.
  5. Celotno torto nato obmažemo s tanko plastjo maslene kreme in postavimo v hladilnik, da krema zatrdi.
  6. Ohlajeno torto na koncu še enkrat obmažemo z debelejšo plastjo kreme.
  7. Za dekoracijo uporabimo drobtine, ki so ostale pri rezanju biskvitov.

Ta-da! Torta je pripravljena.

Dober tek!