Vegi cezar solata z zeliščnimi krutoni

Vegi cezar solata z zeliščnimi krutoni

Vegi cezar solata z zeliščnimi krutoni je moja najljubša solata. Prav domači zeliščni krutoni naredijo to solato nekaj posebnega. Uporabite jih lahko tudi pri drugih receptih za solate ali juhe.

Vegi cezar solata z zeliščnimi krutoni

Vegi cezar solata je sestavljena iz zelene solate, uporabil sem endivjo in zeleni radič. Preliv je božanska kombinacija domače majoneze, česna in limoninega soka. Malce spominja na holandsko omako. Glavna zvezda pa so zeliščni krutoni z veliko česna, bazilike in parmezana. Rezine jabolk lepo dopolnijo vse okuse … kaj naj še rečem razen to morate poskusiti.

V sodelovanju z Maestrom.

Količina: 4 porcije / Čas priprave: 35 minut / Zahtevnost: 2 od 5 

Sestavine za zeliščne krutone:

  • 600 g čabat ali starega kruha
  • 130 g masla sobne temperature
  • 4 stroki česna
  • 40 g ribanega parmezana
  • 2 žlici bazilike Maestro

Sestavine za preliv:

  • 2 rumenjaka
  • 5 strokov česna
  • žlica dijon gorčice
  • 60 ml limoninega soka (limona in pol)
  • 300 ml sončničnega olja
  • 70 g ribanega parmezana
  • sol in poper

Ostale sestavine:

  • glava zelene solate (500 g)
  • 2 jabolki
  • 40 g parmezana

Priprava zeliščnih krutonov:

  1. Čabate razpolovimo po dolžini in jih postavimo na pekač, obložen z alu folijo s prerezano stranjo navzgor.
  2. Maslo sobne temperature damo v skledo, mu dodamo 4 stroke naribanega česna, 30 g ribanega parmezana in žlico bazilike Maestro.
  3. Dobro premešamo in enakomerno razmažemo po zgornjem, prerezanem delu čabat.
  4. Prestavimo v pečico in pečemo 10 minut pri 200 °C, nato pladenj prestavimo višje v pečici in še 2-3 minute pečemo z vklopljeno funkcijo žara.
  5. Ćabate odstranimo iz pečice, počakamo, da se malce ohladijo in jih narežemo na približno 2 cm velike krutone.
  6. Še tople krutone potresemo z 10 g ribanega parmezana in žlico bazilike Maestro. Premešamo in odstavimo.

Priprava preliva:

  1. V večjo skledo damo 2 rumenjaka. Dodamo 5 strokov naribanega česna in žlico gorčice dijon.
  2. Premešamo z metlico in med mešanjem prilijemo limonin sok.
  3. Počasi in postopoma vlivamo sončnično olje in ves čas močno stepamo z metlico. Dobili bomo teksturo redkejše majoneze.
  4. Na koncu vmešamo riban parmezan, premešamo in poskusimo. Solimo in popramo po okusu in preliv prestavimo v hladilnik.

Sestavljanje solate:

  1. Zeleno solato očistimo, dobro posušimo in natrgamo na večje koščke.
  2. V skledo s solato dodamo večji del preliva in dobro premešamo.
  3. Solato prestavimo na štiri krožnike, na vsakega dodamo še nekaj tankih rezin jabolk, žlico ali dve preliva in par lističev parmezana. Postrežemo ohlajeno.
Vegi cezar solata z zeliščnimi krutoni
Vegi cezar solata z zeliščnimi krutoni

Nasveti:

Tradicionalna cezarjeva solata vsebuje tudi pražene trakce piščančjih prsi. Dodajte jih po želji. Fino se prileže tudi hrustljava popražena slanina.

Poskusite tudi riževo solato z jogurtom ali kumarično solato s črno kumino in koriandrom.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi