Polpeti iz ajde in rdeče kvinoje

Polpeti iz ajde in rdeče kvinoje

Polpeti iz ajde in rdeče kvinoje so odlična brezglutenska različica polpetov, ki jih boste z veseljem pripravili večkrat. Pripravimo jih lahko tudi na zalogo in jih preprosto zamrznemo. Tako nas bodo počakali na hladnem tudi en mesec.

Polpeti iz ajde in rdeče kvinoje

Polpeti iz ajde in rdeče kvinoje bodo razveselili prav vsakega. Odlična zelenjavna priloga, ki je v svoji osnovi brezglutenska, polpete pa lahko pripravimo tudi v popolnoma rastlinski različici. Poleg ajde in rdeče kvinoje boste v njih našli še rjav fižol in za okus nekaj malega praženih mletih lešnikov. Naravnost božansko!

Količina: 18 polpetov / Čas priprave: 50 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

  • 100 g rdeče kvinoje
  • 100 g ajdove kaše
  • 2 manjši čebuli
  • 2 stroka česna
  • 300 g kuhanega rjavega fižola
  • 1 žlička mlete kumine
  • Sol in poper po okusu
  • 30 g mletih praženih lešnikov
  • 2 jajci

Postopek:

  1. Ajdovo kašo speremo in jo stresemo v lonec vrele vode (potrebujemo dvojno količine vode napram ajdi). Ajdo kuhamo 10 minut na zmernem ognju. Kuhano ajdo odcedimo.
  2. V drugem loncu zavremo vodo in dodamo oprano kvinojo. Kuhamo na zmernem ognju 15- 20 minut. Kuhano kvinojo odcedimo.
  3. Vmes na drobno nasekljamo čebulo in česen in ju prepražimo v ponvi na vročem olju.
  4. Fižol odcedimo in pretlačimo z vilico.
  5. V večji skledi zmešamo fižol, narezano čebulo in česen ter začimbe.
  6. Nato primešamo ajdo, kvinojo in mlete lešnike. Preden dodamo jajce, poskusimo maso če jo je potrebno še dodatno začiniti.
  7. Na koncu dodamo stepeni jajci. Dobro premešamo in poskusimo oblikovati polpet. Če je masa premokra dodamo še malo drobtin.
  8. Maso pustimo odstati, vmes segrejemo pečico na 220 °C in obložimo pekač s papirjem z peko.
  9. Iz mase oblikujemo 60 g težke polpete in jih položimo na pripravljen pekač. Polpete pečemo 20 minut. Po 15 minutah jih obrnemo in jih pečemo še 5 minut.
  10. Polpeti so še bolj okusni, če jih spečemo v ponvi na treh žlicah olja. Ponev z oljem segrejemo na malo višjo temperaturo in popečemo polpete na vsaki strani okoli 3-5 minut. Polpeti  so gotovi, ko so lepo rjavo zapečeni in jih z lahkoto odstranimo s površine ponve.
Polpeti iz ajde in rdeče kvinoje

Nasveti:

Okus polpetov lahko popestrimo tudi z vloženimi suhimi paradižniki in mleto papriko.

Polpete lahko tudi zamrznemo in jih tako ohranimo na zalogi do 1 meseca.

Polpeti so brez glutena, lahko jih pripravimo tudi brez jajc. Namesto enega kokošjega jajca uporabimo eno laneno jajce (2 žlici mletih lanenih semen in 4 žlice hladne vode).

Polpeti iz ajde in rdeče kvinoje

Poskusite tudi zeleni basmati riž in presno avokadovo torto s hruškami.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi