Piščančji paprikaš je zelo okusna jed pripravljena iz piščančjega mesa in kremne omake z okusom mlete rdeče paprike in kisle smetane.  Priročna jed, ki si jo zlahka skuhamo za dva dni, saj je drugi dan še bolj okusna. Odlično se ujame z vrsto prilog, kot so široki rezanci, njoki, krompir in še bi lahko naštevali.

Piščančji paprikaš nima zahtevne priprave in tudi ne komplicira pri sestavinah. Za pravi okus potrebujemo le dobro mleto papriko, kislo smetano in nekaj ljubezni.  Za njegovo pripravo lahko uporabimo vse kose piščanca, od samih perutničk pa do kračk. Če dodamo malo več omake si jo lahko privoščimo kot jed na žlico, ki je vedno dobrodošla na domačem krožniku.

Količina: 4 porcije / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

  • 1 kg piščanca (s kostmi in kožo)
  • 2 večji čebuli
  • 3 stroki česna
  • 1 rdeča paprika
  • 1 korenček
  • 3 žlice olja
  • 1 dl paradižnikove mezge
  • 3 dl jušne osnove
  • 1 žlica mlete rdeče paprike (po možnosti dimljene)
  • 1 lovorjev list
  • 20 g moke
  • 20 g masla
  • sol in poper po okusu
  • 150 g kisle smetane

Priprava:

  1. Piščanec očistimo, osušimo in narežemo na večje kose, ki jih posolimo in popramo.
  2. Čebulo in česen očistimo ter drobno nasekljamo.
  3. Papriko in korenje očistimo in drobno nasekljamo.
  4. V večjem loncu segrejemo olje in na njem prepražimo piščanca. Piščanec pražimo toliko časa, da lepo porjavi z vseh strani.
  5. Vmes dodamo papriko, korenje, čebulo in drobno nasekljan česen. Vse skupaj pražimo nekaj minut.
  6. Nato dodamo mleto papriko, lovor, paradižnikovo mezgo in dobro premešamo.
  7. Sedaj vse skupaj zalijemo z jušno osnovo in dušimo v pokriti posodi na nizkem ognju, toliko časa da se meso zmehča (okoli 40 minut).
  8. Vmes pripravimo podmet za zgostitev omake. Moko in maslo zmešamo do gladke paste, prilijemo 0,5 dcl omake in kislo smetano. Zmešamo do gladkega in primešamo v lonec.
  9. Kuhamo še 5 minut, da se paprikaš zgosti.
  10. Postrežemo s priljubljeno prilogo (testeninami, njoki, krompir) ali kar s svežim kruhom.

Piščančji paprikaš

Nasveti:

Če želite paprikaš popestriti dodajte pekoč feferon ali pekočo papriko med kuhanjem.

Namesto jušne osnove lahko uporabite tudi zgolj vodo.

Poskusi tudi recept piščanec z grškim jogurtom in avokado na toastu.

Dober tek!