Čufti z zeljem

Čufti z zeljem

Čufti z zeljem so prava izbira med sezono svežega zelja, ko ga imamo vedno nekaj na zalogi. Čufti z zeljem so rahli, sočni in slastni. Ob njih ni potrebno postreči priloge, kar pomeni manj dela in hitreje pripravljeno kosilo ali večerja.

Čufti z zeljem

Čufti z zeljem so pripravljeni hitro in enostavno. Maso za čufte lahko pripravimo in oblikujemo  dan prej tako, da jih naslednji dan samo potisnemo v pečico. Čufti so preliti s paradižnikovo omako, ki je kljub poenostavljeni pripravi zelo okusna. Riž odlično poveže maso in je ne obteži, zelje doda sočnost in zelene vitamine, ki so zaželjeni ob tako bogati količini mesa.

Količina: 16 mesnih kroglic / Čas priprave: 70 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na kos) 
Energetska vrednost143 kcal
Beljakovine9 g
Ogljikovi hidrati9 g
Maščobe7 g

Sestavine za čufte:

  • 150 g riža Arborio
  • 350 g svežega belega zelja
  • 350 g mlete svinjine
  • 350 g mlete govedine
  • 1 jajce
  • 2 žlički soli
  • ½ žličke popra
  • 1 ½  žličke mletega česna
  • 1 žličke mlete čebule
  • 1 žlička kumine
  • 1 1/4  žličke majorama
  • ½ žličke rožmarina
  • 1 1/2 žličke mletega peteršilja

Sestavine za hitro paradižnikovo omako:

  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 20 g masla
  • 1 žlička sladkorja
  • 2 žlički mlete paprike
  • 1/4 žličke čilija
  • 1 žlička bazilike
  • 1 žlička origana
  • 1 ščep cimeta
  • 1 žlička soli
  • 500 ml paradižnikove mezge
  • 150 ml vode

Priprava hitre paradižnikove omake:

  1. Čebulo in česen nasekljamo na drobne koščke.
  2. V ponvi segrejemo maslo in na njem prepražimo čebulo. Čebulo pražimo na zmernem ognju in pazimo, da ne porjavi.
  3. Ko čebula postekleni dodamo 1 žličko sladkorja in pražimo še 2 minuti.
  4. Nato dodamo česen ter ga pražimo 1-2 minuti oziroma toliko, da zadiši.
  5. Sedaj dodamo mleto papriko, čili, baziliko, origano in cimet. Premešamo in zopet pražimo toliko časa, da začimbe zadišijo.
  6. V ponev vlijemo 500 ml paradižnikove mezge, 150 ml vode in dodamo 1 žličko soli.
  7. Omako premešamo, zavremo in kuhamo 2 minuti nato jo odstavimo.

Priprava čuftov:

  1. V lonec vlijemo 400 ml vode in dodamo 150 g riža.
  2. Zavremo nato pokrijemo lonec s pokrovko in kuhamo na zmernem ognju še 8-10 minut.
  3. Med kuhanjem riža na drobno narežemo sveže zelje.
  4. Zelje prestavimo v večjo skledo in mu dodamo še topli riž, ki ga bo malo zmehčal.
  5. Sedaj v skledo dodamo mleto svinjino in govedino, jajce, 2 žlički soli, 1 žličko popra, 1 ½ žličke mletega česna, 1 žličko mlete čebule, 1 žličko kumine, 1 1/4 žličke majorana, ½ žličke rožmarina in 1 1/2 žličke mletega peteršilja.
  6. Vse skupaj dobro premešamo s kuhalnico ali z rokami.
  7. Maso dobro pretlačimo nato jo oblikujemo v kroglice, ki tehtajo približno 90 g.
  8. Kroglice razporedimo po primerno velikem pekaču (20×30 cm) in jih prelijemo s paradižnikovo omako.
  9. Pečico segrejemo na 200 °C in pečemo čufte 45 minut.
  10. Postrežemo jih same ali s kosom svežega kruha.

Nasveti:

Masa za čufte se lažje oblikuje, če odstoji nekaj časa na hladnem.

Če se nam masa noče sprijeti v kroglice ker se drobi dodamo še eno jajce.

Če dobimo premokro maso in se nam noče obdržati v okrogli obliki lahko dodamo drobtine.

Domačo paradižnikovo omako lahko nadomestimo s kupljeno in si tako prihranimo še nekaj časa.

Poskusi še zeljne polpete in piknik burger.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi