Zeljni polpeti vas bodo navdušili. Zanje potrebujemo le nekaj preprostih sestavin in tudi pripravljeni so resnično hitro. Idealni so kot priloga, pripravimo jih lahko tudi za zajtrk in postrežemo recimo z jajcem na oko in popečenim kruhom.

Zeljni polpeti imajo izredno malo kalorij, zato so primerni tudi za tiste dni, ko okrevamo po prevelikih količinah tort, baklav in vsega sladkega. En polpet vas bo odštel le za dobrih 50 kcal, odvisno kako boste radodarni z oljem pri praženju.

Pripravimo jih lahko tudi z rdečega zelja, ali recimo ohrovta. Idealna jed za hladne dni, ko potrebujemo nekaj več zelenjave in vitaminov. Zeljni polpeti so najboljši takoj, ko jih spražimo, ko še obrdžijo svojo hrustljavo skorjico.

Količina: 6-8 polpetov / Čas priprave: 25 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Zeljni polpeti

Sestavine za zeljne polpete:

  • 2 jajci
  • 1/2 žličke soli
  • ½ žličke popra
  • 2 žlički bazilike
  • 1 žlička drobnjaka
  • 300-350 g belega zelja
  • 1 čebula
  • 1-2 žlici olja za praženje

Priprava:

  1. V skodelici zmešamo dve jajci, sol, poper, baziliko in drobnjak.
  2. Zelje in čebulo na drobno narežemo.
  3. V ponvi segrejemo žlico olja in na njem prepražimo čebulo.
  4. Nato zelje in čebulo primešamo k jajcem.
  5. Sedaj v večji ponvi segrejemo 1 žlico olja in vanjo nažličkamo 3 polpete.
  6. Polpete pečemo na zmernem ognju 4-5 minut na vsaki strani.
  7. Pečene polpete postrežemo poleg popečenega toasta in kremnega sira.

Nasveti:

Zelje je zelo bogato z minerali (fosfor, kalcij, železo, cink) in vitamini (veliko C vitamina, A in B). Največ hranilnih snovi obdrži surov ali kuhan na sopari. Sezona zelja sta predvsem jesen in zima.

Polpete lahko po želji obogatimo z ribanim sirom, parmezanom, spremenimo lahko tudi kombinacijo začimb. Recimo curry ali kurkuma sta super izbiri, dobro pa se obnesejo tudi kumina, sladka rdeča paprika in recimo timijan.

Poskusite tudi bananin šmorn s chia semeni in tortilje z zelenjavo kot prigrizek.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje