Baklava je slaščica orientalskega izvora z bogatim in sladkim okusom. Sestavljena je iz večih plasti vlečenega testa, ki skrivajo oreškast nadev, vse skupaj pa je prelito z bogatim sladkornim sirupom ali medom.

Baklava je izjemno sladka slaščica, ki nas zasvoji z mehko, oreškasto in sočno sredico. Njena priprava je super enostavna, saj potrebujemo le štiri glavne sestavine, a kot vsaka slaščica ima tudi ona svoje skrivnosti. Večkrat, ko jo pripravimo boljša je.

Če delamo orehov ali lešnikov nadev, moramo paziti, da so oreščki sveži in ne žarki. Ne bojte se velikih količin sladkorja, skoraj nikoli ga ni preveč. Za prave baklave je fino uporabiti tanjše vlečeno testo- kore, ki se jih da dobiti na tržnici. Sladkornemu polivu lahko dodamo tudi med za dodaten okus. Pečena baklava naj odstoji vsaj 12 ur preden jo postrežemo. Postrežemo jo pri sobni temperaturi.

Količina: 16-20 kosov / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Baklava

Sestavine:

  • 250 g masla
  • 250 g mletih orehov
  • 200 g mandljev
  • 1 ½ žlička cimeta
  • 500 g vlečenega testa
  • 600 ml vode
  • 600 g sladkorja
  • 1 limona

Priprava:

  1. V večji skledi zmešamo mlete orehe, mandlje in cimet.
  2. Pečico segrejemo na 180 °C.
  3. Sedaj pripravimo pekač velikosti 20×30 cm in ga premažemo s stopljenim maslom.
  4. V pekač položimo plast testa in jo premažemo z maslom.
  5. Čez položimo še tri do štiri plasti testa in vsako premažemo z maslom.
  6. Sedaj čez testo potresemo eno tretjino oreškastega nadeva. Pazimo, da ga enakomerno razporedimo po pekaču.
  7. Čez prvo plast nadeva zložimo 2 plasti testa in vsako premažemo z maslom.
  8. Nato dodamo drugo plast nadeva, ki ga pokrijemo z dvema plastema testa.
  9. Sedaj dodamo še tretjo plast nadeva, ki jo pokrijemo s sedmimi plastmi testa. Vsako plast testa premažemo z maslom.
  10. Sedaj zloženo baklavo narežemo na poljubno velike kose.
  11. Baklavo pečemo 35-40 minut, pri 180 °C.
  12. Proti koncu peke pripravimo še sladkorni preliv.
  13. V 600 ml vode dodamo 600 g sladkorja in limono narezano na rezine. Premešamo, zavremo in kuhamo še 5 minut.
  14. Baklavo odstranimo iz pečice ter jo prelijemo še s toplim sirupom. Zalivamo jo postopoma, da se sirup lahko vpije.
  15. Baklavo prestavimo na hladno za najmanj 8 ur ali do naslednjega dne.

Nasveti:

Za baklavo lahko uporabimo različno kombinacijo oreščkov kot so lešniki, mandlji, pistacije, arašidi in tudi kokos se lahko znajde v nadevu.

Poleg oreščkov lahko vključimo tudi različne začimbe cimet, kardamom, muškatni orešček, tonko, rožno vodo, pomarančni cvet, …

Če želimo lahko v sladkorni sirup vključimo različne likerje, recimo Grand Marnier. Odlično se poda tudi začinjen temni rum.

Poleg baklave se super poda mehko stepena smetana, kepica dobrega vanilijevega sladoleda in seveda dobra turška kava.

Recept za baklavo lahko enostavno spremenimo v vegansko različico. Pazimo, da kupimo vlečeno testo brez jajc in maslo nadomestimo z veganskim maslom/margarino ali oljem. Pri olju zmanjšamo količino na 150 ml.

Poskusi še ruske kape in čoko-orehovo potico.

Dober tek!

 

 

Tvoja ocena šteje