Praznična vanilijeva pita je pripravljena brez peke. Za osnovo vzamemo piškote speculaas, dodamo še plast višnjeve marmelade in čez prelijemo vanilijevo kremo, ki jo infuziramo s prazničnimi aromami. Božansko!

Praznična vanilijeva pita je resnično preprosta sladica, ki bo presenetila tudi s svojimi nežnimi, prazničnimi okusi. Iskal sem sladico, ki bo nežno zapeljala brbončice čez celoten spekter praznikov. Piškoti speculaas postavijo temelje, na katerih potem zgradimo to krasno pito, ki jo boste nedvomno večkrat pripravili.

Čas priprave: 40 minut / Količina: 12 kosov / Zahtevnost: 3 od 5 / Premer: 26 cm

Sestavine za praznično vanilijevo pito:

ZA OSNOVO:

  • 300 g speculaas piškotov
  • 150 g masla
  • ščep soli

ZA KREMO:

  • 5 rumenjakov
  • 500 ml mleka
  • 70 g sladkorja
  • 30 g masla
  • 30 g koruznega škroba
  • 25 klinčkov
  • 1 zvezdnati janež
  • strok vanilije

ŠE DODATNO:

  • 200 ml smetane za stepanje
  • 2-3 žlice višnjeve marmelade

Postopek:

  1. Najprej vzamemo model za pito premera 26 centimetrov in ga dobro namastimo s sprejem za peko ali maslom.
  2. Maslo za osnovo stopimo v loncu, nato pa v posodo mešalnika dodamo piškote in stopljeno maslo, dodamo še malce soli in vse skupaj  zmešamo.
  3. Ko so piškoti popolnoma zmleti in pomešani s stopljenim maslom jih razporedimo po modelu za peko pit in oblikujemo osnovo za pito. Vse skupaj postavimo v hladilnik, da se strdi.
  4. Pripravimo kremo. V kozico dodamo mleko, klinčke, strok vanilije in zvezdnati janež. Vse skupaj segrejemo do vretja.
  5. Vmes v ločeni posodi z metlico stepamo rumenjake in sladkor, ko se sladkor stopi, krema pa nekoliko pobledi vmešamo še koruzni škrob.
  6. Zdaj vročemu mleku odstranimo klinčke, strok vanilije in zvezdnati janež, z zajemalko zajamemo vroče mleko in ga dodamo jajčni zmesi. Tako bomo temperirali rumenjake. Dobro premešamo.
  7. Jajčno zmes zdaj postopoma prilivamo vročemu mleku. Mleko naj se vmes segreva na zmernem ognju. Ves čas mešamo z metlico.
  8. Ko krema postane gosta ji vmešamo še 30 g masla, površino pokrijemo s folijo za živila in vse skupaj ohladimo v hladilniku.
  9. Zdaj vzamemo osnovo za pito, ki se je vmes ohladila in po dnu testa razmažemo plast višnjeve marmelade.
  10. Ohlajeno kremo odstranimo iz hladilnika in odstavimo 180 g kreme na stran za kasneje, ostalo pa razmažemo povrh marmelade.
  11. Zdaj stepemo 200 ml smetane in ji vmešamo 180 g kreme. To kremo nabrizgamo povrh pite in pito dobro ohladimo preden jo postrežemo.

Praznična vanilijeva pita

Nasveti:

Smetani lahko dodamo tudi merico Bailey’s likerja za še bolj praznično različico te slastne pite.

Kako pripraviti osnovno vanilijevo kremo si lahko pogledate tudi v tem video receptu.

Poskusite tudi božično začinjen ingverjev kolač in presno čokoladno torto z lešniki.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje