Čokoladna torta z vanilijo in češnjami
Čokoladna torta z vanilijo in češnjami ima za osnovo čokoladen biskvit brez moke, ki je rahel in sočen. Biskvit je oblit s sladko-kislim češnjevim nadevom, ki se odlično poveže s nežno vanilijevo kremo.
Čokoladna torta z vanilijo in češnjami je odlična sladica, ki ni pretežka v toplih dneh, ko se začne sezona okusnih češenj. Čeprav je sestavljena iz kar 4 komponent, so le te enostavne za pripraviti in ko jih enkrat osvojimo jih lahko uporabimo tudi za pripravo drugih sladic.
Količina: 10 kosov / Čas priprave: 1 ura aktivnega dela + 2 uri in pol čakanja / Zahtevnost: 2 od 5
Začnemo s pripravo biskvita, med njegovo peko se lotimo češnjeve marmelade. Ko se biskvit ohladi pripravimo vanilijevo kremo in med hlajenjem torte pripravimo še čokoladni preliv. Pa začnimo!
Sestavine za čokoladni biskvit:
- 125 g masla
- 100 g sladkorja
- 125 g temne čokolade
- 150 g mandljev
- 3 jajca (ločimo na beljake in rumenjake)
Sestavine za češnjevo marmelado:
- 100 ml češnjevega pireja
- 100 g celih češenj
- 80 g sladkorja s pektinom (želirni sladkor)
- ½ žličke jedilnega škroba
- 15 ml limoninega soka
Sestavine za vanilijevo kremo:
- 3 lističi želatine (4,5 g)
- 200 ml sladke smetane
- 1 zavoj vanilijevga pudinga
- 60 g sladkorja
- 350 ml mleka
Sestavine za čokoladni obliv:
- 9 g želatine v prahu
- 120 ml vode
- 140 g sladkorja
- 50 g temnega kakava
- 80 ml sladke smetane
Priprava čokoladnega biskvita:
- Pripravimo tortni pekač premera 20 cm in segrejemo pečico na 180° C.
- Sprva ločimo jajca na rumenjake in beljake.
- Nato nad vodno kopeljo stopimo temno čokolado.
- V skledi kremasto stepamo maslo sobne temperature in polovico sladkorja (50 g).
- K maslu postopoma dodajamo rumenjake. Po vsakem rumenjaku maso dobro zmešamo.
- Nato primešamo rahlo ohlajeno stopljeno čokolado.
- Sedaj vmešamo še mlete mandlje.
- Beljake stepamo s preostalo polovico sladkorja (50 g). Stepamo jih do mehkih vrhov.
- K čokoladni masi postopoma primešamo stepene beljake. Mešamo nežno.
- Biskvitno maso vlijemo v pripravljen tortni model in ga prestavimo v ogreto pečico.
- Biskvit pečemo 25-30 minut. Pečenost preverjamo z zobotrebcem, če pride iz biskvita čist, je biskvit pečen.
- Biskvit ohladimo in odstranimo iz tortnega modela.
Priprava češnjeve marmelade:
- Očistimo in razkočiščimo 200 g svežih češenj.
- Polovico očiščenih češenj zmiskamo v gladek pire, preostalo polovico češenj pa razpolovimo.
- V ponev ali kuhalno posodo dodamo češnjev pire, narezane češnje, škrob in sladkor s pektinom (želirni sladkor). Dobro premešamo in zavremo.
- Nato na zmernem ognju kuhljamo 4 minute. Vmes nekajkrat premešamo, da se nam češnje ne prismodijo.
- Sedaj primešamo še limonin sok in po dveh minutah odstavimo z ognja ter ohladimo.
Priprava vanilijeve kreme:
- Lističe želatine namočimo v hladni vodi.
- Ohlajeno sladko smetano stepamo do mehkih vrhov in jo prestavimo v hladilnik.
- Nato zavojček vanilijevega pudinga v skodelici zmešamo s sladkorjem in 50 ml mleka.
- Preostalo količino mleka zavremo v kuhalni posodi, nato ga odstavimo z ognja in vmešamo vanilijev puding.
- Nato posodo zopet prestavimo na zmeren ogenj in ob stalnem mešanju kuhljamo puding še dve minuti, da se dobro zgosti.
- Kuhan puding odstavimo in mu primešamo predhodno namočeno in ožeto želatino.
- Puding rahlo ohladimo nato mu primešamo stepeno smetano.
Priprava čokoladnega preliva:
- Želatino v prahu namočimo v 50 ml hladne vode.
- V kuhalni posodi zmešamo vodo in sladkor. Zavremo in na zmernem ognju kuhamo 3 minute.
- Nato dodamo kakav in sladko smetano. Premešamo, zopet zavremo in kuhljamo še 5 minut. Vmes občasno premešamo z metlico.
- Odstavimo z ognja in primešamo namočeno želatino. Premešamo dobro, nato skuhan preliv precedimo skozi cedilo in ga ohladimo na 25 stopinj. Če nimamo termometra preverjamo temperaturo s prsti. Preliv mora biti na otip mlačen, skoraj hladen vendar še vedno tekoč.
- Če bomo oblivali celo torto bomo porabili celotni preliv. Če bomo z njim prelili samo površino torte bo dovolj polovična količina preliva.
Sestavljanje torte:
- Zopet vzamemo tortni model premera 20 cm in ga podložimo s tortnim podstavkom.
- Nato notranjost tortnega obroča obložimo z acetatno folijo, da bomo torto lažje odstranili iz modela.
- V tortni model odložimo ohlajeni biskvit, nato čez njega namažemo tanjšo plast češnjeve marmelade.
- Čez plast marmelade zlijemo vanilijevo kremo. Kremo zravnamo z lopatko in rahlim trkanjem po pultu.
- Sedaj torto prestavimo na hladno za dve uri.
- Ohlajeno torto prelijemo s čokoladnim prelivom in počakamo par minut, da zatrdi.
- Nato torto odstranimo iz modela in jo okrasimo svežimi češnjami.
Nasveti:
Če si želimo večje količine češenj v torti, lahko biskvit razpolovimo in vmes dodamo še eno plast češnjeve marmelade.
Če ne porabimo celotnega čokoladnega preliva ga lahko hranimo v hladilniku v dobro pokriti posodi teden dni.
Poskusi tudi torto caprese in lahkotno presno lešnikovo torto.
Dober tek!