Čokoladna torta z vanilijo in češnjami ima za osnovo čokoladen biskvit brez moke, ki je rahel in sočen. Biskvit je oblit s sladko-kislim češnjevim nadevom, ki se odlično poveže s nežno vanilijevo kremo.

Čokoladna torta z vanilijo in češnjami je odlična sladica, ki ni pretežka v toplih dneh, ko začne sezona okusnih češenj. Čeprav je sestavljena iz kar 4 komponent, so te enostavne za pripraviti in ko jih enkrat osvojimo jih lahko uporabimo tudi za pripravo drugih sladic.

Količina: 10 kosov / Čas priprave: 1 ura aktivnega dela + 2 uri in pol čakanja / Zahtevnost: 2 od 5

Začnemo s pripravo biskvita, med njegovo peko se lotimo češnjeve marmelade. Ko se biskvit ohladi pripravimo vanilijevo kremo in med hlajenjem torte pripravimo še čokoladni preliv. Pa začnimo!

Sestavine za čokoladni biskvit:

  • 125 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 125 g temne čokolade
  • 150 g mandljev
  • 3 jajca (ločimo na beljake in rumenjake)

Sestavine za češnjevo marmelado:

  • 100 ml češnjevega pireja
  • 100 g celih češenj
  • 80 g sladkorja s pektinom (želirni sladkor)
  • ½ žličke jedilnega škroba
  • 15 ml limoninega soka

Sestavine za vanilijevo kremo:

  • 3 lističi želatine (4,5 g)
  • 200 ml sladke smetane
  • 1 zavoj vanilijevga pudinga
  • 60 g sladkorja
  • 350 ml mleka

Sestavine za čokoladni obliv:

  • 9 g želatine v prahu
  • 120 ml vode
  • 140 g sladkorja
  • 50 g temnega kakava
  • 80 ml sladke smetane

Priprava čokoladnega biskvita:

  1. Pripravimo tortni pekač premera 20 cm in segrejemo pečico na 180° C.
  2. Sprva ločimo jajca na rumenjake in beljake.
  3. Nato nad vodno kopeljo stopimo temno čokolado.
  4. V skledi kremasto stepamo maslo sobne temperature in polovico sladkorja (50 g).
  5. K maslu postopoma dodajamo rumenjake. Po vsakem rumenjaku maso dobro zmešamo.
  6. Nato primešamo rahlo ohlajeno stopljeno čokolado.
  7. Sedaj vmešamo še mlete mandlje.
  8. Beljake stepamo s preostalo polovico sladkorja (50 g). Stepamo jih do mehkih vrhov.
  9. K čokoladni masi postopoma primešamo stepene beljake. Mešamo nežno.
  10. Biskvitno maso vlijemo v pripravljen tortni model in ga prestavimo v ogreto pečico.
  11. Biskvit pečemo 25-30 minut. Pečenost preverjamo z zobotrebcem, če pride iz biskvita čist, je biskvit pečen.
  12. Biskvit ohladimo in odstranimo iz tortnega modela.

Priprava češnjeve marmelade:

  1. Očistimo in razkočiščimo 200 g svežih češenj.
  2. Polovico očiščenih češenj zmiskamo v gladek pire, preostalo polovico češenj pa razpolovimo.
  3. V ponev ali kuhalno posodo dodamo češnjev pire, narezane češnje, škrob in sladkor s pektinom (želirni sladkor). Dobro premešamo in zavremo.
  4. Nato na zmernem ognju kuhljamo 4 minute. Vmes nekajkrat premešamo, da se nam češnje ne prismodijo.
  5. Sedaj primešamo še limonin sok in po dveh minutah odstavimo z ognja ter ohladimo.

Priprava vanilijeve kreme:

  1. Lističe želatine namočimo v hladni vodi.
  2. Ohlajeno sladko smetano stepamo do mehkih vrhov in jo prestavimo v hladilnik.
  3. Nato zavojček vanilijevega pudinga v skodelici zmešamo s sladkorjem in 50 ml mleka.
  4. Preostalo količino mleka zavremo v kuhalni posodi, nato ga odstavimo z ognja in vmešamo vanilijev puding.
  5. Nato posodo zopet prestavimo na zmeren ogenj in ob stalnem mešanju kuhljamo puding še dve minuti, da se dobro zgosti.
  6. Kuhan puding odstavimo in mu primešamo predhodno namočeno in ožeto želatino.
  7. Puding rahlo ohladimo nato mu primešamo stepeno smetano.

Priprava čokoladnega preliva:

  1. Želatino v prahu namočimo v 50 ml hladne vode.
  2. V kuhalni posodi zmešamo vodo in sladkor. Zavremo in na zmernem ognju kuhamo 3 minute.
  3. Nato dodamo kakav in sladko smetano. Premešamo, zopet zavremo in kuhljamo še 5 minut. Vmes občasno premešamo z metlico.
  4. Odstavimo z ognja in primešamo namočeno želatino. Premešamo dobro, nato skuhan preliv precedimo skozi cedilo in ga ohladimo na 25 stopinj. Če nimamo termometra preverjamo temperaturo s prsti. Preliv mora biti na otip mlačen, skoraj hladen vendar še vedno tekoč.
  5. Če bomo oblivali celo torto bomo porabili celotni preliv. Če bomo z njim prelili samo površino torte bo dovolj polovična količina preliva.

Čokoladna torta z vanilijo in češnjami

Sestavljanje torte:

  1. Zopet vzamemo tortni model premera 20 cm in ga podložimo s tortnim podstavkom.
  2. Nato notranjost tortnega obroča obložimo z acetatno folijo, da bomo torto lažje odstranili iz modela.
  3. V tortni model odložimo ohlajeni biskvit, nato čez njega namažemo tanjšo plast češnjeve marmelade.
  4. Čez plast marmelade zlijemo vanilijevo kremo. Kremo zravnamo z lopatko in rahlim trkanjem po pultu.
  5. Sedaj torto prestavimo na hladno za dve uri.
  6. Ohlajeno torto prelijemo s čokoladnim prelivom in počakamo par minut, da zatrdi.
  7. Nato torto odstranimo iz modela in jo okrasimo svežimi češnjami.

Nasveti:

Če si želimo večje količine češenj v torti, lahko biskvit razpolovimo in vmes dodamo še eno plast češnjeve marmelade.

Če ne porabimo celotnega čokoladnega preliva ga lahko hranimo v hladilniku v dobro pokriti posodi teden dni.

Poskusi tudi torto caprese in lahkotno presno lešnikovo torto.

Dober tek!