Domača enchilada omaka mehiška MEXICO

Mehiška enchilada omaka

Izjemno uporabna mehiška rdeča omakca, ki jo lahko uporabiš pri mehiških jedeh ali kar tako. Vanjo lahko namakaš tortilje, čips, nachose. Preliješ po jedeh s piščancem, govedino, pici…bodi kreativen! Pripravi jo doma, saj je preprosta in slastna. Ko se je navadiš, je vedno nekje v hladilniku.

Domača enchilada omaka mehiška MEXICO

Sestavine za 500 ml omake:

  • 1 čž mletega čilija (po okusu!)
  • 1 čž mlete kumine
  • 1 čž česna v prahu
  • 1/2 čž suhega origana
  • 1/4 žličke mletega popra
  • 3 žlice masla
  • 3 žlice bele moke (lahko tudi brezglutenska)
  • 5 dl zelenjavne ali mesne jušne osnove
  • 1 dl paradižnikove mezge
  • 1 čž mlete rdeče paprike (lahko tudi dimljena)
  • 1 čž soka limone ali jabolčnega kisa
  • 1/2 čž soli (ali po okusu – soli na koncu)

Priprava:

  1. V skodelici skupaj zmešamo vse začimbe in jih pustimo ob strani.
  2. V loncu stopimo maslo, dodamo moko in mešanico začimb. Premešamo in pražimo moko 1-2 minuti.
  3. Med mešanjem postopoma prilijemo jušno osnovo. Na zmernem ognju kuhamo približno 5 minut.
  4. Nato prilijemo paradižnikovo mezgo, dodamo rdečo papriko, limonin sok in sol po okusu. Mešamo in kuhamo na zmernem ognju toliko časa, da se omaka zgosti.
  5. Omaka se bo med hlajenje še zgostila. Hranimo jo v zaprti posodi na hladnem do 5 dni.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Similar Posts