Mehiška enchilada omaka
Izjemno uporabna mehiška rdeča omakca, ki jo lahko uporabiš pri mehiških jedeh ali kar tako. Vanjo lahko namakaš tortilje, čips, nachose. Preliješ po jedeh s piščancem, govedino, pici…bodi kreativen! Pripravi jo doma, saj je preprosta in slastna. Ko se je navadiš, je vedno nekje v hladilniku.
Sestavine za 5 dl omake
- 5 dl zelenjavne ali mesne jušne osnove
- 3 žlice masla
- 3 žlice bele moke (lahko tudi brezglutenska)
- 1 čž mletega čilija (po okusu!)
- 1 čž mlete kumine
- 1 čž česna v prahu
- 1/2 čž suhega origana
- 1/2 čž soli (ali po okusu – soli na koncu)
- 1 dl paradižnikove mezge
- 1 čž mlete rdeče paprike (lahko tudi dimljena)
- 3 ščepci mletega popra
- 1 čž soka limone ali jabolčnega kisa
Postopek
- v posodi zagrej in stopi maslo (v bistvu pripravi roux ali belo omako)
- že prej pripravi mešanico suhih začimb in moko
- vmešaj v stopljeno maslo moko in mešanico začimb
- mešaj in vmes postopno dodaj jušno osnovo
- kuhaj 5 minut na zelo nizki temperaturi in dodaj še ostale sestavine
- omako kuhaj toliko časa, da postane rahlo gosta
- shrani na hladnem
- pozor – omaka se bo še zgostila, ko se ohladi!
Tvoja ocena šteje