Mehiška enchilada omaka
Izjemno uporabna mehiška rdeča omakca, ki jo lahko uporabiš pri mehiških jedeh ali kar tako. Vanjo lahko namakaš tortilje, čips, nachose. Preliješ po jedeh s piščancem, govedino, pici…bodi kreativen! Pripravi jo doma, saj je preprosta in slastna. Ko se je navadiš, je vedno nekje v hladilniku.
Sestavine za 500 ml omake:
- 1 čž mletega čilija (po okusu!)
- 1 čž mlete kumine
- 1 čž česna v prahu
- 1/2 čž suhega origana
- 1/4 žličke mletega popra
- 3 žlice masla
- 3 žlice bele moke (lahko tudi brezglutenska)
- 5 dl zelenjavne ali mesne jušne osnove
- 1 dl paradižnikove mezge
- 1 čž mlete rdeče paprike (lahko tudi dimljena)
- 1 čž soka limone ali jabolčnega kisa
- 1/2 čž soli (ali po okusu – soli na koncu)
Priprava:
- V skodelici skupaj zmešamo vse začimbe in jih pustimo ob strani.
- V loncu stopimo maslo, dodamo moko in mešanico začimb. Premešamo in pražimo moko 1-2 minuti.
- Med mešanjem postopoma prilijemo jušno osnovo. Na zmernem ognju kuhamo približno 5 minut.
- Nato prilijemo paradižnikovo mezgo, dodamo rdečo papriko, limonin sok in sol po okusu. Mešamo in kuhamo na zmernem ognju toliko časa, da se omaka zgosti.
- Omaka se bo med hlajenje še zgostila. Hranimo jo v zaprti posodi na hladnem do 5 dni.