Izjemno uporabna mehiška rdeča omakca, ki jo lahko uporabiš pri mehiških jedeh ali kar tako. Vanjo lahko namakaš tortilje, čips, nachose. Preliješ po jedeh s piščancem, govedino, pici…bodi kreativen! Pripravi jo doma, saj je preprosta in slastna. Ko se je navadiš, je vedno nekje v hladilniku.

Sestavine za 5 dl omake

  • 5 dl zelenjavne ali mesne jušne osnove
  • 3 žlice masla
  • 3 žlice bele moke (lahko tudi brezglutenska)
  • 1 čž mletega čilija (po okusu!)
  • 1 čž mlete kumine
  • 1 čž česna v prahu
  • 1/2 čž suhega origana
  • 1/2 čž soli (ali po okusu – soli na koncu)
  • 1 dl paradižnikove mezge
  • 1 čž mlete rdeče paprike (lahko tudi dimljena)
  • 3 ščepci mletega popra
  • 1 čž soka limone ali jabolčnega kisa

 

Postopek

  • v posodi zagrej in stopi maslo (v bistvu pripravi roux ali belo omako)
  • že prej pripravi mešanico suhih začimb in moko
  • vmešaj v stopljeno maslo moko in mešanico začimb
  • mešaj in vmes postopno dodaj jušno osnovo
  • kuhaj 5 minut na zelo nizki temperaturi in dodaj še ostale sestavine
  • omako kuhaj toliko časa, da postane rahlo gosta
  • shrani na hladnem
  • pozor – omaka se bo še zgostila, ko se ohladi!