Rikotine palačinke s špinačo
Rikotine palačinke s špinačo so mehke in puhaste palačinke, ki jih boste z veseljem zmazali za zajtrk ali malico. Odlično se tudi pogrejejo v mikrovalovni pečici, če jih pripravimo nekoliko več in jih shranimo za naslednji dan.
Zajtrki so moji najljubši obroki, le kaj je lepšega od mize, polno obložene z dobrotami. Te palačinke sodijo med njih. Mladi špinači lahko primešamo tudi svežo baziliko, peteršilj ali koriander, če želimo nekoliko bolj zeliščno različico jedi.
Pri receptu sem uporabil mešalnik Kenwood MultiPro GO.
Količina: 6-8 palačink / Čas priprave: 30 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine za palačinke:
- žlička olivnega olja
- 3 stroki česna
- 100 g mlade špinače
- 250 g rikote
- 40 g parmezana
- 30 g stopljenega masla
- 3 jajca
- 50 g moke
- žlička bazilike
- ¾ žličke soli
- ¼ žličke črnega popra
- žlička limonine lupinice
Priprava:
- V ponvi na žlički olja popražimo sesekljane stroke česna.
- Dodamo mlado špinačo in pražimo toliko časa, da uveni in vsa voda izhlapi.
- V mešalnik damo riban parmezan, špinačo s česnom, rikoto, stopljeno maslo, 3 rumenjake, moko, baziliko, sol, poper in limonino lupinico. S pulziranjem zmešamo vse sestavine.
- Maso prelijemo v večjo skledo.
- Tri beljake stepemo v čvrsti sneg in ga vmešamo v rikotino maso.
- V neoprijemljivi ponvi segrejemo žličko olivnega olja.
- V ponev damo 2-3 žlice palačinkine mase in jo rahlo razmažemo v obliko palačinke. Palačinke pečemo na nižjem zmernem ognju približno 4 minute, vmes jih obrnemo.
- Palačinke postrežemo tople s poljubno prilogo.
Nasveti:
Poleg palačink se odlično prileže popečena slanina, pršut, dimljen losos, zrnati sir, češnjevi paradižniki, …
Dober tek!