Češnjev mousse, mandljev biskvit, čokoladni pecelj. Pred teboj je mini fingerfood sladica, ki bo vzela sapo tako tebi, kot vsem, ki jim jo ponudiš. Priprava sladice traja malce dlje kot ponavadi, zato jo priporočam za tiste dni, ki jih preprosto želiš preživeti v kuhinji z dobro družbo.

ČEŠNJEV MOUSSE:

  • 250 ml smetane za stepanje
  • 175 g češnjevega pireja (glej recept spodaj)
  • 40 g sladkorja
  • 6 g želatine v prahu (zvrhana žlička)

ČEŠNJEV GLAZE (SIJOČ) PRELIV:

  • 90 g češnjevega pireja (glej recept spodaj)
  • 50 g sladkornega sirupa (30 ml vode, 30 g sladkorja)
  • žlička vanilije
  • 4 g želatine v prahu (žlička)

ČOKOLADNI PECLJI IN OSTRUŽKI:

  • 200 g temne čokolade

MANDLJEV BISKVIT:

  • 110 g masla
  • 110 g beljakov (cca. 3 jajca)
  • 130 g sladkorja
  • 75 g mletih mandljev
  • 40 g moke
  • češnjev ali višnjev liker
  • češnjeva ali višnjeva marmelada

 

NAJPREJ ČOKOLADNI PECLJI IN OSTRUŽKI:

  1. če želiš, da bodo tvoje češnje imele čokoladne peclje, moraš čokolado najprej temperirati
  2. polovico čokolade nareži na koščke in jo nad vodno kopeljo segrej na 42 °C
  3. nato ji primešaj ostalo polovico čokolade in mešaj, da se popolnoma raztopi
  4. čokolada se mora ohladiti do 28 °C, ves čas mešaj
  5. nato jo ponovno segrej na 32 °C
  6. zdaj je čokolada temperirana in se lahko lotiš brizganja pecljev
  7. za brizganje uporabi dresirno vrečko z ozkim nastavkom, najbolje je, da peclje brizgaš na acetatno folijo, ki jo še prej malce naoljiš, če nimaš acetatne folije lahko uporabiš tudi papir za peko, ki ga prav tako naolji pred brizganjem
  8. peclji se morajo popolnoma ohladiti
  9. ostanek temperirane čokolade zlij v manjšo skodelico in pusti, da se ohladi
  10. iz tega ostanka pripraviš s pomočjo strgala za krompir (ali z nožem) še čokoladne ostružke tako, da jo postrgaš

ČEŠNJEV PIRE:

  1. 400 g češenj razkoščiči in jih zblendaj do gladkega, če imaš težave z blendanjem lahko dodaš nekaj vode
  2. češnjev pire nato precedi
  3. v lonec dodaj precejen češnjev pire, 30 g sladkorja in sok polovice limone
  4. kuhaj na srednjem do visokem ognju dobrih 5 minut, vmes mešaj
  5. ko se pire nekoliko zgosti ga odstavi in pusti, da se ohladi

POTEM ČEŠNJEV MOUSSE:

  1. želatino namoči v hladni vodi in pusti nekaj minut, da nabrekne
  2. smetano stepi
  3. odmeri 90 g češnjevega pireja, ga prelij v lonec in dodaj sladkor
  4. segrevaj toliko časa, da se sladkor raztopi nato pa vmešaj še želatino
  5. vse skupaj precedi in vmešaj še preostali češnjev pire
  6. zdaj pire vmešaj v stepeno smetano
  7. mousse nabrizgaj v okrogle silikonske modelčke premera približno 3 cm in postavi v zamrzovalnik za nekaj ur, da dobro zamrzne

PRIPRAVI MANDLJEV BISKVIT:

  1. maslo segrej in raztopi v ponvi
  2. beljake stepaj s sladkorjem
  3. stepenim beljakom vmešaj mlete mandlje in moko
  4. na koncu vmešaj še stopljeno maslo, pokrij s folijo in postavi v hladilnik za eno uro
  5. maso vlij na pekač pokrit s papirjem za peko in peci 25 – 30 minut pri 170 °C (dokler biskvit ni zlato rumene barve)
  6. odstrani iz pečice, počakaj, da se nekoliko ohladi, nato pa, ko je še toplo, izreži kroge premera 4 cm

IN PA ŠE GLAZE:

  1. želatino namoči v hladni vodi in pusti nekaj minut, da nabrekne
  2. pripravi sladkorni sirup tako, da zmešaš 30 ml vode in 30 g sladkorja, nato zavreš do vretja in kuhaš še nekaj minut
  3. zmešaj sladkorni sirup in češnjev pire in zavri
  4. odstavi z ognja, vmešaj želatino in premešaj
  5. precedi v posodo in pusti, da se ohladi preden v preliv namakaš češnje
  6. delovna temperatura preliva je približno 34 °C

SESTAVLJANJE SLASTNIH MOUSSE ČEŠENJ:

  1. koščke mandljevega biskvita namoči v češnjev liker in jih postavi na pladenj
  2. na vsak košček biskvita dodaj pol žličke marmelade
  3. iz zamrzovalnika vzemi mousse in ga kos po kos namakaj v češnjev glaze (preliv)
  4. nato oblite češnje postavi na biskvit premazan z marmelado
  5. okoli češnje na biskvit položi čokoladne ostružke (pomagaj si s pinceto)
  6. na koncu z zobotrebcem na vsaki češnji naredi luknjo za čokoladni pecelj
  7. previdno dodaj še pecelj in sladica je končno zaključena

Čestitke za potrpežljivost, zdaj se pa lahko mastiš s slastnimi mousse češnjami.

Dober tek!