Vanilijevi kifeljčki
Vanilijevi kifeljčki so nekaj najboljšega, kar je pekla moja stara mama. Vedno sem jih napadel kot, da ne bi videl hrane vsaj en teden. Te piškote sem imel kot otrok najraje in tukaj je preverjen recept zanje.
Vanilijevi kifeljčki. Je še kaj bolj preprostega in bolj okusnega, kot so ti piškoti? Pekel sem jih že v več različnih pečicah in rezultati so bili vedno malce različni. Doma jih za optimalen rezultat pečem 10 minut, v studiu pa so najboljši po devetih minutah peke. Priporočam, da ste pozorni nanje med peko. Takoj, ko se robovi kifeljčkov malce obarvajo jih odstranite iz pečice. Tako bodo piškoti najbolje uspeli. Sicer pa malce testirajte, v receptu je mase za vsaj tri runde.
Čas priprave: 40 minut (plus ura počivanja) / Količina: cca. 40-50 piškotov / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za vanilijeve kifeljčke:
ZA TESTO:
- 220 g masla ali margarine
- 110 g sladkorja
- 2 žlički vanilijevega ekstrakta
- 280 g moke
- 170 g mletih orehov
- Pol žličke soli
ZA VANILIJEV POSIP:
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 2 žlici sladkorja v prahu
Postopek:
- Maslo in sladkor penasto stepamo v posodi mešalnika. Uporabimo ročni ali robotski mešalnik.
- V skledi z žlico ali kuhalnico zmešamo presejano moko, sol in mlete orehe.
- Masleni masi dodamo vanilijev ekstrakt in dobro premešamo.
- Suhe sestavine nato postopoma dodajamo k masleni masi. Dobiti moramo lepo, povezano testo.
- Testo zavijemo v folijo za živila in ga pustimo počivati v hladilniku dobre pol ure. Ohlajeno testo bo lažje oblikovati v piškote in bo držalo obliko naših piškotov med peko.
- Med tem časom obložimo pekač s papirjem za peko in segrejemo pečico na 180 °C.
- Testo vzamemo iz hladilnika, odrežemo tretjino testa, preostalo količino pa vrnemo v hladilnik.
- Iz testa oblikujemo kroglice, ki jih med prsti posvaljkamo in zavihamo v polkrožno obliko.
- Oblikovane kifeljčke položimo na pripravljen pekač in jih pečemo 8-10 minut, oziroma do rahlo zapečenih, zlatih robov.
- Pečene piškote odstranimo iz pečice in pustimo nekaj minut na pekaču, saj so zelo krhki, ko so še topli.
- Med tem časom pripravimo sladkorni posip. V skodelici zmešamo vanilijev sladkor in mleti sladkor, oboje skupaj stremo in posipamo vanilijeve kifeljčke.
Nasveti:
- Če se testa lotimo z rokami, pazimo da so ohlajene in da gnetemo na hladni delovni površini.
- Večino testa za piškote damo pred peko počivati na hladno, ta korak poskrbi, da testo med peko obdrži obliko in ohrani krhkost spečenih piškotov.
Poskusite tudi medenjake z belo glazuro ali presni ferrero rocher iz petih sestavin.
Dober tek!