Kruhov narastek z bučkami
Kruhov narastek z bučkami je tako rahel in sočen, da ga v trenutku pojemo več kot bi ga smeli. Tako dober je. Bučke in star kruh sta odličen par, ki skupaj ustvarita zelo okusen in presenetljivo lahek obrok.
Kruhov narastek z bučkami je tako preprost recept, da ga lahko pripravimo tudi med najbolj zaposlenimi dni v tednu. Recept je zelo prilagodljiv in lahko vanj vključimo marsikatero zelenjavo, ki jo imamo na zalogi. Kruhov narastek je nežno začinjen in bogato obložen s sirom, ki naredi celotno jed še bolj slastno. Bučk v tem receptu ne odcedimo, saj v narastek želimo ujeti vso sočnost zelenjave.
V sodelovanju z Riess Slovenija.
Količina: 6 porcij / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Hranilne vrednosti (na samoso) | |
Energetska vrednost | 422 kcal |
Beljakovine | 21 g |
Ogljikovi hidrati | 28 g |
Maščobe | 26 g |
Sestavine:
- 250 g kruhove sredice, brez skorje
- 200 ml mleka
- 200 ml smetane za kuhanje ali sladke smetane
- 3 stroki česna
- 6 jajc
- 3/4 žličke mlete kumine
- Šop sveže bazilike in drobnjaka
- 3 male bučke (400-450 g)
- 80 g ribanega parmezana
- 100 g ribane mozzarelle
Priprava:
- Pečico segrejemo na 180 °C in premažemo globok pekač z oljem (20 x 25 cm).
- V večjo skledo natrgamo kruhovo sredico, čez prelijemo mleko in smetano. Premešamo, ter pustimo ob strani za 15-20 minut, da se kruh dobro napoji.
- V ločeni skledi razžvrkljamo jajca, dodamo nasekljan česen, mleto kumino, sveža nasekljana zelišča in 60 g naribanega parmezana.
- K namočenemu kruhu dodamo naribane bučke ter mešanico jajc in parmezana. Premešamo nežno in dobro.
- Sedaj naoljen pekač prestavimo v ogreto pečico za 5 minut, da se dobro segreje.
- Nato ga previdno vzamemo ven in vanj vlijemo pripravljen nadev. Nadev enakomerno razporedimo po pekaču in čez potresemo preostalih 20 g ribanega parmezana in ribano mozzarello.
- Pekač prestavimo nazaj v pečico. Kruhov narastek z bučkami pečemo na sredini, 30-35 minut brez ventilacije.
- Pečenost narastka preverimo tako, da v sredino zapičimo nož, ki mora priti ven čist. Pečen narastek pustimo odstati 5-10 minut preden ga postrežemo.
Nasveti:
Odstranjeno skorjo lahko posušino v pečici in jo zmeljemo v drobtine, ki se odlično zamrznjejo.
Če se nam zdi potratno odstraniti kruhovo skorjo, pustimo kruh namakati 30 minut.
Kruhov narastek se v hladilniku obdrži 1 dan in se odlično pogreje v pečici.
Sveža zelišča lahko zamenjamo tudi s suhimi.
Poskusi še piščančjo juho z zelenjavo in bučkine bagete z gvakamolem.
Dober tek!