Kruhov narastek z bučkami

Kruhov narastek z bučkami

Kruhov narastek z bučkami je tako rahel in sočen, da ga v trenutku pojemo več kot bi ga smeli. Tako dober je. Bučke in star kruh sta odličen par, ki skupaj ustvarita zelo okusen in presenetljivo lahek obrok.

Kruhov narastek z bučkami

Kruhov narastek z bučkami je tako preprost recept, da ga lahko pripravimo tudi med najbolj zaposlenimi dni v tednu.  Recept je zelo prilagodljiv in lahko vanj vključimo marsikatero zelenjavo, ki jo imamo na zalogi.  Kruhov narastek je nežno začinjen in bogato obložen s sirom, ki naredi celotno jed še bolj slastno. Bučk v tem receptu ne odcedimo, saj v narastek želimo ujeti vso sočnost zelenjave.

V sodelovanju z Riess Slovenija.

Količina: 6 porcij / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Hranilne vrednosti (na samoso) 
Energetska vrednost 422 kcal
Beljakovine21 g
Ogljikovi hidrati28 g
Maščobe26 g

Sestavine:

  • 250 g kruhove sredice, brez skorje
  • 200 ml mleka
  • 200 ml smetane za kuhanje ali sladke smetane
  • 3 stroki česna
  • 6 jajc
  • 3/4 žličke mlete kumine
  • Šop sveže bazilike in drobnjaka
  • 3 male bučke (400-450 g)
  • 80 g ribanega parmezana
  • 100 g ribane mozzarelle

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 180 °C in premažemo globok pekač z oljem (20 x 25 cm).
  2. V večjo skledo natrgamo kruhovo sredico, čez prelijemo mleko in smetano. Premešamo, ter pustimo ob strani za 15-20 minut, da se kruh dobro napoji.
  3. V ločeni skledi razžvrkljamo jajca, dodamo nasekljan česen, mleto kumino, sveža nasekljana zelišča in 60 g naribanega parmezana.
  4. K namočenemu kruhu dodamo naribane bučke ter mešanico jajc in parmezana. Premešamo nežno in dobro.
  5. Sedaj naoljen pekač prestavimo v ogreto pečico za 5 minut, da se dobro segreje.
  6. Nato ga previdno vzamemo ven in vanj vlijemo pripravljen nadev. Nadev enakomerno razporedimo po pekaču in čez potresemo preostalih 20 g ribanega parmezana in ribano mozzarello.
  7. Pekač prestavimo nazaj v pečico. Kruhov narastek z bučkami pečemo na sredini, 30-35 minut brez ventilacije.
  8. Pečenost narastka preverimo tako, da v sredino zapičimo nož, ki mora priti ven čist. Pečen narastek pustimo odstati 5-10 minut preden ga postrežemo.
Kruhov narastek z bučkami

Nasveti:

Odstranjeno skorjo lahko posušino v pečici in jo zmeljemo v drobtine, ki se odlično zamrznjejo.

Če se nam zdi potratno odstraniti kruhovo skorjo, pustimo kruh namakati 30 minut.

Kruhov narastek se v hladilniku obdrži 1 dan in se odlično pogreje v pečici.

Sveža zelišča lahko zamenjamo tudi s suhimi.

Poskusi še piščančjo juho z zelenjavo in bučkine bagete z gvakamolem.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi