Velikonočna babka - Poljska

Velikonočna babka (Poljska)

Velikonočna babka je ena izmed najbolj priljubljenih tradicionalnih sladic iz Poljske, ki jo pogosto pripravljajo ob velikih praznikih, zlasti za Veliko noč. Gre za bogato kvašeno pecivo, podobno šarklju, ki navduši s svojo mehko, puhasto strukturo in aromatičnim nadevom. Naša verzija velikonočne babke je obogatena z rozinami, namočenimi v rumu, in prepojena s citrusno-rumovim sirupom, ki poskrbi za izjemno sočnost in bogat okus. Če iščete recept za sočno velikonočno babko, ste na pravem mestu!

Velikonočna babka - Poljska

Babka izvira iz vzhodnoevropske kulinarične tradicije in obstaja v različnih različicah – od klasičnih z rozinami do modernih s čokolado ali orehi. Poljska velikonočna babka se pripravlja v šarkelj modelu, kar ji da značilno visoko, elegantno obliko. Zaradi bogatega testa z maslom, mlekom in jajci je babka popolna izbira za praznično mizo – še posebej takrat, ko želite navdušiti z nečim posebnim. Poleg tega jo lahko pripravite tudi dan vnaprej, saj ostane sočna in mehka tudi naslednji dan.

Recept je nastal v sodelovanju z Riess Slovenija.

Količina: 10-12 kosov / Čas priprave: 70 minut + čas vzhajanja (2-3 ure) / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za testo:

  • 150 g rjavih ali zlatih rozin
  • 80 ml ruma
  • 7 g suhega kvasa
  • 50 ml mlačnega mleka
  • 190 g masla, stopljeno in ohlajeno
  • 180 g sladkorja
  • žlica limonine lupinice (5 g)
  • žlica pomarančne lupinice (5 g)
  • 250 ml vročega mleka
  • 3 jajca L + rumenjak, razžvrkljano
  • 2 žlički vanilijevega ekstrakta ali paste
  • žlička soli
  • 500 g moke

Sestavine za sladkorni sirup:

  • 100 g sladkorja
  • 80 ml pomarančnega soka
  • 50 ml limoninega soka
  • 50 ml ruma, od odcejenih rozin

Priprava:

  1. V skledo stresemo rozine in jih prelijemo z rumom. Pustimo jih namakati 30-60 minut.
  2. V skodelici skupaj zmešamo mlačno mleko in kvas. Pustimo ob strani in počakamo nekaj minut, da preverimo aktivnost kvasa. Če se na površini delajo mehurčki je kvas živ in ga uporabimo. 
  3. V skledo mešalnika damo stopljeno maslo in sladkor v katerega smo vtrli limonino in pomarančno lupinico. Premešamo z lopatastim nastavkom za biskvit.
  4. Mleko segrejemo, vendar ne do vretja, in ga prilijemo k masleni masi. Premešamo, da dobimo tekočo maso.
  5. Jajca in rumenjak razžvrkljamo in jih med mešanjem prilijemo k mlečni masi.
  6. Dodamo vanilijev ekstrakt in sol. Na koncu dodamo še presejano moko in mešamo pri srednji hitrosti 4-5 minut, da dobimo enotno gosto testo, ki je precej tekoče.
  7. Rozine odcedimo in prihranimo ostanek ruma za sladkorni sirup. Rozine vmešamo v testo, da se enakomerno razporedijo.
  8. Skledo s testom pokrijemo z acetatno folijo in pustimo testo vzhajati 2 uri, da se njegov volumen podvoji.
  9. Vzhajano testo premešamo in ga vlijemo v namaščen šarkelj model (premer 25 cm, višina 12 cm). Pokrijemo s folijo in pustimo testo vzhajati še 40-60 minut. 
  10. Vmes segrejemo pečico na 170 °C  in pripravimo sladkorni sirup.
  11. V kozici skupaj zmešamo sladkor, sveže stisnjen pomarančni in limonin sok ter trak limonine lupinice. Sirup segrejemo do vretja in ga kuhamo 1-2 minut. Odstavimo z ognja in prilijemo prihranjen rum. Pustimo ob strani za kasneje.
  12. Babko prestavimo v pečico in jo pečemo 35-45 minut pri 170 °C z ventilacijo. Ko dobi babka rjavo skorjico in iz sredice izvlečemo čist zobotrebec je babka pečena. Če imamo vbodni termometer mora sredica imeti temperaturo 92-94 °C.
  13. Še toplo babako v celoti prepikamo in jo počasi prelivamo s sladkornim sirupom. Pustimo jo v pekaču, da v celoti popije vso tekočino in da se ohladi na sobno temperaturo, 30-40 minut.
  14. Babko odstranimo iz pekača in jo postrežemo še rahlo toplo, lahko jo pa tesno zavijemo v folijo in počakamo da se popolnoma ohladi ali do naslednjega dne. Tako bo ostala sočna in imela prijetno rahlo teksturo. 
  15. Babko hranimo v zaprti posodi na sobni temperaturi do 2 dni. Če jo hranimo v hladilniku jo pred postrežbo segrejemo na sobno temperaturo, saj bo bogato testo precej stisnjeno.

Poskusite tudi kokosovo potico ali presno čoko orehovo potico.

Dober tek!

Naročnik vsebine Riess gmbh

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi