Pastirska pita s sladkim krompirjem je prilagojena različica klasičnega recepta. Namesto mesa v njej najdeš lečo, namesto navadnega krompirja pa sladkega.

Pastirska pita je jed pri kateri se lahko igramo s sestavinami in pripravimo različne nadeve. Zelo praktično, ko se nam proti koncu tedna v hladilniku ali shrambi nabere več načetih sestavin. Čez nadev dodamo pire krompir, naribamo nekaj sira in spečemo. Preprosto in za prste oblizniti.

Količina: 2 osebi/ Čas priprave: 50 minut/ Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine za nadev:

  • 130 g kuhane leče
  • 2,5 dl paradižnikove omake
  • 1 čebula
  • 2 korenčka
  • žlička paprike v prahu
  • žlička timijana
  • lovorjev list
  • sol in poper

Sestavine za pire iz sladkega krompirja:

  • 2 sladka krompirja
  • žlica margarine ali masla
  • rastlinsko mleko
  • 1/2 žličke muškatnega oreščeka
  • sol

Priprava:

  1. Sladek krompir olupimo, narežemo na manjše kocke in skuhamo.
  2. Čebulo nasekljamo in jo prepražimo v ponvi.
  3. Na mahjne kocke narežemo korenje in ga dodamo k čebuli, nekaj časa pražimo in mešamo.
  4. Dodamo še začimbe in lovorjev list ter pražimo par minut, da zadišijo začimbe.
  5. Na koncu vmešamo še kuhano lečo, premešamo in odstavimo.
  6. Kuhan sladek krompir pretlačimo v pire, da ga zgladimo mu dodamo margarino in mleko po potrebi. Začinimo z muškatnim oreščkom in soljo.
  7. V pekač sprva zložimo zelenjavni nadev čez pa razporedimo pire krompir.
  8. Pečemo približno 30 minut  pri 200 °C.

Nasveti:

Lečo lahko nadomestiš s čičeriko, pastirski piti se super poda tudi nekaj čilija.

Poskusi še hrustljav sladki krompir v pečici in juho s kokosovo kremo, sladkim krompirjem in porom.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje