Pastirska pita s sladkim krompirjem (vegansko)
Pastirska pita s sladkim krompirjem je prilagojena različica klasičnega recepta. Namesto mesa v njej najdeš lečo, namesto navadnega krompirja pa sladkega.

Pastirska pita je jed pri kateri se lahko igramo s sestavinami in pripravimo različne nadeve. Zelo praktično, ko se nam proti koncu tedna v hladilniku ali shrambi nabere več načetih sestavin. Čez nadev dodamo pire krompir, naribamo nekaj sira in spečemo. Preprosto in za prste oblizniti.
Količina: 2 osebi/ Čas priprave: 50 minut/ Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine za nadev:
- 130 g kuhane leče
- 2,5 dl paradižnikove omake
- 1 čebula
- 2 korenčka
- žlička paprike v prahu
- žlička timijana
- lovorjev list
- sol in poper
Sestavine za pire iz sladkega krompirja:
- 2 sladka krompirja
- žlica margarine ali masla
- rastlinsko mleko
- 1/2 žličke muškatnega oreščeka
- sol
Priprava:
- Sladek krompir olupimo, narežemo na manjše kocke in skuhamo.
- Čebulo nasekljamo in jo prepražimo v ponvi.
- Na mahjne kocke narežemo korenje in ga dodamo k čebuli, nekaj časa pražimo in mešamo.
- Dodamo še začimbe in lovorjev list ter pražimo par minut, da zadišijo začimbe.
- Na koncu vmešamo še kuhano lečo, premešamo in odstavimo.
- Kuhan sladek krompir pretlačimo v pire, da ga zgladimo mu dodamo margarino in mleko po potrebi. Začinimo z muškatnim oreščkom in soljo.
- V pekač sprva zložimo zelenjavni nadev čez pa razporedimo pire krompir.
- Pečemo približno 30 minut pri 200 °C.
Nasveti:
Lečo lahko nadomestiš s čičeriko, pastirski piti se super poda tudi nekaj čilija.
Poskusi še hrustljav sladki krompir v pečici in juho s kokosovo kremo, sladkim krompirjem in porom.
Dober tek!