Pastirska pita s sladkim krompirjem je prilagojena različica klasičnega recepta. Namesto mesa v njej najdeš lečo, namesto navadnega krompirja pa sladkega.

Pri pastirski piti se lahko igraš s sestavinami. Karkoli od zelenjave ali mesa imaš za porabiti lahko dodaš v osnovo. Čez dodaš pire krompir, naribaš nekaj sira in spečeš. Preprosto.

Sestavine za 2 osebi:

  • 130 g kuhane leče
  • 2,5 dl paradižnikove omake
  • 1 čebula
  • 2 korenčka
  • žlička paprike v prahu
  • žlička timijana
  • lovorjev list
  • sol in poper

Sestavine za pire iz sladkega krompirja:

  • 2 sladka krompirja
  • žlica margarine ali masla
  • rastlinsko mleko
  • sol
  • muškatni orešček

Priprava:

  1. Sladek krompir olupimo, narežemo in skuhamo
  2. Čebulo nasekljamo in jo prepražimo v ponvi
  3. Na mahjne kocke narežemo korenje in ga dodamo k čebuli, nekaj časa pražimo in mešamo
  4. Dodamo še začimbe in lovorjev list
  5. Na koncu vmešamo še kuhano lečo, premešamo in odstavimo
  6. Kuhan sladek krompir pretlačimo v pire, dodamo še mleko po občutku, margarino, sol in muškatni orešček
  7. V pekač zložimo najprej zelenjavo in lečo, čez pa razporedimo pire krompir
  8. Pečemo okoli pol ure pri 200 °C

Nasveti:

Lečo lahko nadomestiš s čičeriko, pastirski piti se super poda tudi nekaj čilija.

Dober tek!