Bolonjska omaka je mesni ragu in je ena izmed najbolj priljubljenih različic omak, ki jo ponavadi postrežemo s špageti ali drugimi testeninami.

Bolonjska omaka, pripravljena po tradicionalnem receptu vsebuje zelo malo paradižnika. Začne se s soffrittom, ki je mešanica drobno nasekljane čebule, korenja in zelene, prepražene na olivnem olju. Originalna bolonjska omaka pa vsebuje tudi panceto, suho vino in pa mleko.

Sestavine:

  • 500 g mlete govedine
  • 1 čebula
  • 1 korenček
  • 100 g zelene
  • 1 dl paradižnikove mezge
  • 0,5 l jušne osnove 
  • 1 dl belega vina (suho)
  • 80 g pancete
  • sol
  • poper
  • olje

Postopek priprave:

  1. na olju prepraži drobno nasekljano čebulo, zeleno in korenček
  2. dodaj panceto, meso ter prepraži
  3. zalij z vinom in premešaj
  4. prilij nekaj jušne osnove, ostalo prihrani za kasneje
  5. prilij še paradižnikovo mezgo
  6. kuhaj vsaj 20 minut na zmerni temperaturi, postopno dolivaj jušno osnovo in občasno mešaj
  7. dodaj sol in poper po okusu

Nasveti:

Pri pripravi tradicionalne bolonjske omake odstrani paradižnikovo omako in jo zamenjaj z mlekom. Bolonjska omaka se na tak način kuha približno tri ure. Postrezi s špageti ali fettucinni.

Dober tek!