Domača bolonjska omaka
Bolonjska omaka je mesni ragu in je ena izmed najbolj priljubljenih različic omak, ki jo ponavadi postrežemo s špageti ali drugimi testeninami.
Bolonjska omaka, pripravljena po tradicionalnem receptu vsebuje zelo malo paradižnika. Začne se s soffrittom, ki je mešanica drobno nasekljane čebule, korenja in zelene, prepražene na olivnem olju. Originalna bolonjska omaka pa vsebuje tudi panceto, suho vino in pa mleko.
Sestavine:
- 500 g mlete govedine
- 1 čebula
- 1 korenček
- 100 g zelene
- 1 dl paradižnikove mezge
- 0,5 l jušne osnove
- 1 dl belega vina (suho)
- 80 g pancete
- sol
- poper
- olje
Postopek priprave:
- na olju prepraži drobno nasekljano čebulo, zeleno in korenček
- dodaj panceto, meso ter prepraži
- zalij z vinom in premešaj
- prilij nekaj jušne osnove, ostalo prihrani za kasneje
- prilij še paradižnikovo mezgo
- kuhaj vsaj 20 minut na zmerni temperaturi, postopno dolivaj jušno osnovo in občasno mešaj
- dodaj sol in poper po okusu
Nasveti:
Pri pripravi tradicionalne bolonjske omake odstrani paradižnikovo omako in jo zamenjaj z mlekom. Bolonjska omaka se na tak način kuha približno tri ure. Postrezi s špageti ali fettucinni.
Dober tek!