Svinjska rebra z medeno glazuro so izjemno sočna, rahlo sladka in pikantna.  Sočno zapečeno meso je bogato premazano z medeno glazuro, ki naredi rebrca izjemno okusna.

Svinjska rebra z medeno glazuro so prava izbira za vikend kosilo. Njihova priprava je enostavna le čas za peko in marinado moramo imeti. Prej ko natremo rebra z začimbami boljša so. Količino medene glazure lahko podvojimo in jo uporabimo še za omako.

Recept je nastal v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije.

Svinjska rebra z medeno glazuro

Količina: 6 oseb / Čas priprave: 3 ure peke in  2-12 ur marinade / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za rebra:

  • 2  žlički soli
  • 1 žlička pisanega mletega popra
  • 1 žlička čebule v prahu
  • 11/2 žličke česna v prahu
  • 1 žličke paprike v prahu
  • 1 žlička dimljene paprike
  • ½ žličke kumine
  • 1,5  kg svinjskih reber

Sestavine za medeni premaz:

  • 1 žlička čebule v prahu
  • 1 žlička mletega pisanega popra
  • 100 g ketchupa
  • 50 g kostanjevega Slovenskega medu
  • 1 žlička čilija
  • ½ žličke pimenta

Priprava:

  1. V manjši skodelici zmešamo vse suhe začimbe, ki jih bomo porabili za suhi premaz rebr.
  2. Rebrom po potrebi odstranimo membrano in jih dobro osušimo s krpo.
  3. Nato celotno mešanico začimb vtremo na obe strani reber. Rebra prestavimo na hladno, da odstojijo vsaj 2 uri, najbolje čez noč.
  4. Rebra vzamemo iz hladilnika kakšno uro preden se lotimo peke.
  5. Pečico segrejemo na 180 °C in pripravimo pekač.
  6. Rebra položimo na pekač s kostmi navzdol in jih pokrijemo z alu folijo.
  7. Rebra pečemo 2 uri.
  8. Proti koncu peke zmešamo še medeni premaz.
  9. V skodelico dodamo med, ketchup, suho čebulo, poper, čili in piment. Dobro premešamo in pustimo ob strani.
  10. Odstranimo folijo in obrnemo rebra tako, da je mesnati del spodaj ter jih premažemo z medenim prelivom.
  11. Sedaj povišamo temperaturo pečice na 200 °C ter pečemo rebra 15 min.
  12. Nato rebra ponovno obrnemo, jih premažemo z medenim premazom in jih zopet pečemo 15 minut.
  13. Sedaj vklopimo žar, rebra še enkrat premažemo ter jih pečemo 5-10 minut. Pečemo jih toliko časa, da dobijo rahlo hrustljavo skorjico.
  14. Pečena rebra pustimo odstati 10 minut preden jih razrežemo in postrežemo

Nasveti:

Ko v mesu na suho vtremo začimbe, ga pustimo odstati vsaj dve uri.

Najboljši kos za peko v pečici so baby back rebra, ki se nahajajo na ledvenem delu reber/ hrbta. Ta kos reber ima več mesa in manj maščob.

Rebra naj bi bila najboljša, ko se jih peče dalj časa na nizki temperaturi. Za ta recept lahko nastavimo pečico na 140 °C in jih pečemo 3-4 ure.

Poskusi še steak rulade in piknik burger.

 

Tvoja ocena šteje