Svinjska rebra z medeno glazuro
Svinjska rebra z medeno glazuro so izjemno sočna, rahlo sladka in pikantna. Sočno zapečeno meso je bogato premazano z medeno glazuro, ki naredi rebrca izjemno okusna.
Svinjska rebra z medeno glazuro so prava izbira za vikend kosilo. Njihova priprava je enostavna le čas za peko in marinado moramo imeti. Prej ko natremo rebra z začimbami boljša so. Količino medene glazure lahko podvojimo in jo uporabimo še za omako.
Recept je nastal v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije.
Količina: 6 oseb / Čas priprave: 3 ure peke in 2-12 ur marinade / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za rebra:
- 2 žlički soli
- 1 žlička pisanega mletega popra
- 1 žlička čebule v prahu
- 11/2 žličke česna v prahu
- 1 žličke paprike v prahu
- 1 žlička dimljene paprike
- ½ žličke kumine
- 1,5 kg svinjskih reber
Sestavine za medeni premaz:
- 1 žlička čebule v prahu
- 1 žlička mletega pisanega popra
- 100 g ketchupa
- 50 g kostanjevega Slovenskega medu
- 1 žlička čilija
- ½ žličke pimenta
Priprava:
- V manjši skodelici zmešamo vse suhe začimbe, ki jih bomo porabili za suhi premaz rebr.
- Rebrom po potrebi odstranimo membrano in jih dobro osušimo s krpo.
- Nato celotno mešanico začimb vtremo na obe strani reber. Rebra prestavimo na hladno, da odstojijo vsaj 2 uri, najbolje čez noč.
- Rebra vzamemo iz hladilnika kakšno uro preden se lotimo peke.
- Pečico segrejemo na 180 °C in pripravimo pekač.
- Rebra položimo na pekač s kostmi navzdol in jih pokrijemo z alu folijo.
- Rebra pečemo 2 uri.
- Proti koncu peke zmešamo še medeni premaz.
- V skodelico dodamo med, ketchup, suho čebulo, poper, čili in piment. Dobro premešamo in pustimo ob strani.
- Odstranimo folijo in obrnemo rebra tako, da je mesnati del spodaj ter jih premažemo z medenim prelivom.
- Sedaj povišamo temperaturo pečice na 200 °C ter pečemo rebra 15 min.
- Nato rebra ponovno obrnemo, jih premažemo z medenim premazom in jih zopet pečemo 15 minut.
- Sedaj vklopimo žar, rebra še enkrat premažemo ter jih pečemo 5-10 minut. Pečemo jih toliko časa, da dobijo rahlo hrustljavo skorjico.
- Pečena rebra pustimo odstati 10 minut preden jih razrežemo in postrežemo
Nasveti:
Ko v mesu na suho vtremo začimbe, ga pustimo odstati vsaj dve uri.
Najboljši kos za peko v pečici so baby back rebra, ki se nahajajo na ledvenem delu reber/ hrbta. Ta kos reber ima več mesa in manj maščob.
Rebra naj bi bila najboljša, ko se jih peče dalj časa na nizki temperaturi. Za ta recept lahko nastavimo pečico na 140 °C in jih pečemo 3-4 ure.
Poskusi še steak rulade in piknik burger.