Rižota s pečeno bučo in kostanjem

Rižota s pečeno bučo in kostanjem je jesensko obarvana jed, ki se prileže tekom celega leta. Buča doda prijetno sladkobo in kremnost. Medtem, ko nas pečeni kostanj zabavno preseneti med slastnimi grižljaji.

Rižota s pečeno bučo je slastna izvedenka odlične vsestranske italijanske jedi, ki se je težko naveličam. Čeprav rižota zahteva kar nekaj nege in pozornosti med kuhanjem se jo vedno splača pripraviti.

Čas priprave: 50 minut / Količina: 4 osebe / Zahtevnost: 2 od 5 /

Sestavine:

  • 300 g riža
  • 600 g hokkaido buče
  • 2 šalotki
  • Strok česna
  • 1 dl belega vina
  • 7 dl jušne osnove
  • 30 g masla
  • 60 g parmezana
  • 100 g kuhanega kostanja
  • Sol, beli poper
  • timijan

Priprava:

  1. Bučo razpolovimo, odstranimo semena in jo narežemo na manjše kocke.
  2. Pečico segrejemo na 200 °C. Na pekač položimo bučo, jo pokapamo z olivnim oljem in pečemo 15 minut, da se zmehča.
  3. Pet minut pred koncem peke v pečico dodamo na četrtinke narezan kuhan kostanj.
  4. Bučo in kostanj odstranimo iz pečice. Bučo nato solimo in zblendamo s paličnim mešalnikom v pire, kostanj pa odstavimo. Bučnemu pireju vmešamo še timijan in ga pustimo ob strani.
  5. V ponevi segrejemo olivno olje in maslo.
  6. Dodamo sesekljano šalotko in česen ter pražimo nekaj minut.
  7. Dodamo riž in ga pražimo toliko časa da postekleni.
  8. Zalijemo z belim vinom in ga pokuhamo.
  9. Nato rižoto postopoma zalivamo z jušno osnovo. Vedno jo zalijemo ravno toliko, da je riž pokrit. Pazimo, da ne dodajamo prevelikih količin jušne osnove hkrati. Ko riž vpije jušno osnovo, prilijemo novo količino.
  10. Ko je rižota kuhana, primešamo bučni pire, parmezan in košček masla.
  11. Povrh rižote razporedimo še kostanj in jo začinimo z belim poprom.

Nasveti:

Za rižoto se najpogosteje uporablja riž Arborio, ki ima visoko vsebnost škroba. Le ta poskrbi za kremnost in bogat okus jedi.

Najbolj hvaljen riž za rižoto je Carnaroli, ki ima kot Arborio visoko količino škroba, vendar se njegova sredica težje razkuha. Kuhan riž na zob pa pomeni, da je naša rižota pripravljena tako kot se šika.

Priporočamo tudi pečene riževe kroglice s špinačnim pestom  in začinjeno bučno torto.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi