Stročji fižol s česnovo omako

Stročji fižol s česnovo omako

Stročji fižol s česnovo omako je preprosta jed ob kateri si obliznemo vse prste na roki. Še ena čudovita kombinacija okusov in ideja kako pripraviti stročji fižol, ko je na višku sezone.

Stročji fižol s česnovo omako

Stročji fižol s česnovo omako je izredno okusna jed, ki jo enostavno in hitro pripravimo katerikoli dan v tednu. Stročji fižol in česen odlično nahranita naše telo in hkrati zadovoljita naše brbončice in apetit. Stročji fižol s česnovo omako lahko postrežemo kot samostojno glavno jed ali kot prilogo pri polni mizi jedi.

Količina: 4 osebe / Čas priprave: 30 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

  • 500 g stročjega fižola
  • 3 vejice timijana
  • 3-4 stroki česna
  • 30 g masla
  • 30 g moke
  • 500 ml mleka
  • 1 lovorjev list
  • ¾ žličke soli
  • ½ žličke belega popra
  • 2 žlici olivnega olja ali masti z ocvirki

Priprava:

  1. Stročji fižol stresemo v vrelo slano vodo, dodamo timijan in ga kuhamo 5-7 minut, oziroma toliko časa, da je na sredini še rahlo čvrst.
  2. Kuhan fižol odcedimo, prelijemo s hladno vodo in pustimo ob strani.
  3. V eni kuhalni posodi segrejemo mleko, v drugi posodi pa stopimo 30 g masla.
  4. Nato k stopljenemu maslu primešamo moko. Moko pražimo na nizkem zmernem ognju dobri 2 minuti. Vmes neprestano mešamo ter pazimo, da se nam ne prismodi.
  5. Sedaj k moki postopoma prilivamo vroče mleko. Najbolje je, da ga prilijemo v treh korakih. Vsakič, ko ga dodamo hitro in dobro premešamo z metlico. Ko imamo gladko zmes zopet prilijemo mleko in dobro premešamo.
  6. Ko je mleko v celoti vmešano dodamo lovorjev list, na drobno sesekljan česen, sol in poper. Premešamo in pustimo vreti na nizkem ognju še 5 minut. Vmes vseskozi mešamo, da se nam omaka ne prismodi.
  7. Nato odstranimo lovorjev list in omako zmiksamo s paličnim mešalnikom.
  8. Sedaj v ponev dodamo 2 žlici olivnega olja ali masti z ocvirki ter dobro segrejemo.
  9. Na segreto mast dodamo fižol in ga pražimo 2-3 minute.
  10. Fižol prestavimo na servirni krožnik in ga bogato prelijemo s česnovo omako.
Stročji fižol s česnovo omako

Nasveti:

Poleg se odlično prileže polenta, ki jo začinimo z zelišči in limonino lupinico.

Kuhanje prilagodimo glede na vrsto stročjega fižola.

Česnovo omako lahko pripravimo  tudi v brezglutenski veganski verziji. Namesto masla dodamo 30 ml olja, 50 g čičerikine moke in 250-320 ml riževega mleka. Postopek priprave je enak in okus je fantastičen.

Poskusi še stročji fižol v pečici s suto, madljevim maslom in sladko papriko ter solata z mangom in avokadom.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi