Bučkina juha s proseno kašo

Bučkina juha s proseno kašo

Bučkina juha s proseno kašo je slastna in lahka poletna jed, ki nam pomaga sprazniti domače zaloge bučk. Začinjena z limono in ingverjem nas prav prijetno poživi.

Bučkina juha s proseno kašo

Bučkina juha s proseno kašo je enostavno pripravljena jed v kateri kraljujejo bučke, mlada čebula, koruza in začimbe. Bučkina juha je lahkotna jed, zato si pri njej lahko privoščimo kakšno polnilo kot je prosena kaša, kvinoja ali kuskus. Je odlična veganska juha polnega okusa, ki si jo lahko privoščimo za lahko poletno kosilo/večerjo ali pa kot predjed.

 Količina: 2 osebi / Čas priprave: 45 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 mladi čebuli
  • 1 steblo zelene
  • 1 cm olupljenega ingverja
  • 3 stroki česna
  • 2 lovorjeva lista
  • ¾ žličke soli
  • ¼  žličke črnega popra
  • 2 srednje veliki bučki
  • 140 g koruze
  • 450 ml vode ali zelenjavno jušno osnovo
  • Manjša pest bazilikinih listov
  • 1 žlica limonine lupinice
  • 2 žlici limoninega soka
  • 1 žlica tahinija
  • 40 g prosene kaše

Priprava:

  1. Mlado čebulo ločimo na beli in zeleni del. Beli del narežemo na srednje debele rezine, zelenega pa narežemo na manjše kose.
  2. Zeleno, česen in ingver narežemo na manjše kocke.
  3. Bučke narežemo na 1 cm velike kocke.
  4. V lonec s pokrovom dodamo 2 žlici olivnega olja in ga segrejemo.
  5. Nato v lonec dodamo beli del mlade čebule, zeleno, česen in ingver.
  6. Dodamo še ¾  žličke soli, ¼ žličke črnega popra, premešamo ter na srednjem ognju pražimo 5-7 minut. Toliko, da se zelenjava delno zmehča.
  7. Nato dodamo zeleni del čebule in lovorjeva lista. Pražimo 5 minut.
  8. Sedaj dodamo narezane bučke in koruzo ter kuhamo s pokritim pokrovom še 5 minut.
  9. Iz lonca vzamemo ⅓ zelenjave in jo postavimo na stran.
  10. Nato zelenjavo v loncu zalijemo z vodo. Zavremo, pokrijemo s pokrovom in kuhljamo še 3 minute na zmernem ognju.
  11. Iz juhe odstranimo lovorjeva lista, dodamo baziliko in vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom.
  12. V juho vrnemo odstranjeno zelenjavo, dodamo limonin sok, limonino lupinico in žlico tahinija. Premešamo.
  13. Sedaj v ločeni posodi skuhamo proseno kašo. V 2 dl vrele vode stresemo 40 g prosene kaše in jo kuhamo na zmernem ognju 10-15 minut.
  14.  Skuhano proseno kašo dodamo v juho in po potrebi dodamo še sol in poper.
Bučkina juha s proseno kašo

Nasveti:

V poletnih mesecih lahko namesto koruze iz konzerve uporabimo sveže pečeno koruzo.

Namesto bazilike lahko dodamo peteršilj, ki bo naredil juho še bolj pikantno.

Na koncu lahko dodamo še nadrobljeno feto ali kisla smetana, ki bosta še dodatno popestrila okus juhe.

Poskusi še bučkino juho z grahom in baziliko in bučkine špagete s curryjem.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi