Bučkina juha z grahom in baziliko nam postreže s polno skledo zdravja. Ponaša se z malo kalorijami, malo maščobami in veliko mero okusa. Tudi pripravljena je en, dva, tri.

Bučkina juha z grahom je barvita in okusna predjed. Lahko jo postrežemo kot predjed – zadošča namreč za štiri porcije. V tistih dneh, ko prija večja skleda tople juhce pa bo ta recept zadoščal za dve večji porciji juhe. V slednjem primeru ji dodamo še krutone, testenine, riž ali recimo kvinojo in imamo polnovreden obrok.

Za pripravo te juhe sem uporabil sol Salut, ki vsebuje 35 % manj natrija, kot običajna kuhinjska sol. Privoščite si krožnik zdravja.

Čas priprave: 30 minut / Količina: 4 osebe / Zahtevnost: 1 od 5 / 

Bučkina juha z grahom in sladkim krompirjem

Sestavine za bučkino juho z grahom:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 stroka česna
  • ½ pora (uporabimo zeleni del)
  • 3 srednje bučke (350 g)
  • 7 dl vode
  • 250 g zamrznjenega graha
  • 50 g gomolja zelene
  • Manjši šop sveže bazilike ali 2-3 žličke mlete bazilike
  • Lupinica ene limone
  • 2 žlici limoninega soka
  • 1 žlička soli Salut
  • ½ žličke popra
  • 70 ml ovsene smetane (ali smetane za kuhanje)

Postopek:

  1. Česen olupimo in ga na drobno nasekljamo. Por operemo in narežemo na malo večje kolute, uporabimo zeleni del pora.
  2.  V posodi segrejemo 2 žlici olja in dodamo nasekljan česen. Česen pražimo 2 minuti na srednjem ognju, nato mu dodamo narezan por in pražimo še 3 minute.
  3. Bučke operemo in narežemo na malo debelejše rezine ter jih dodamo v posodo. Bučke pražimo okoli 5 minut, vmes jih začinimo s soljo, poprom ter premešamo.
  4. Gomolj zelene operemo,  olupimo in narežemo na drobne kocke. Dodamo v posodo, premešamo in pražimo še dve minuti.
  5. V posodo dolijemo vodo in počakamo, da zavre. Primešamo grah in nadaljujemo kuhanje še 8 minut.
  6. Ko je zelenjava kuhana, dodamo baziliko, limonino lupinico, limonin sok in vse skupaj zmešamo do gladkega z ročnim mešalnikom ali blenderjem.
  7. Juho postrežemo z žlico kisle smetane ali rikote ter hrustljavimi zeliščnimi krutoni.

Bučkina juha z grahom in baziliko

Nasveti:

Kadar kuhamo grah je priporočljivo dodati žličko sladkorja. Tako bo grah lepše zelene barve. Pri kuhanju graha bodimo pozorni, da ga ne razkuhamo. Pri tej juhi to ni tako pomembno, kadar pa ga postrežemo kot del zelenjavne priloge pa ga je priporočljivo blanširati v vreli vodi dve minuti (čas pri blanširanju se šteje od trenutka, ko voda ponovno zavre, ko vanjo dodamo sestavine).

Prevelika količina zaužitega natrija ima lahko dolgoročne posledice na naše zdravje predvsem v obliki povišanega krvnega tlaka. Sam imam zelo rad slano hrano, zato je sol z manjšo količino natrija vedno dobrodošla v moji shrambi.

Poskusite tudi čemaževo juho s krompirjem ali juho s kokosovo kremo, sladkim krompirjem in porom.

Dober tek!