Čemaževa juha s krompirjem

Čemaževa juha s krompirjem

Čemaževa juha s krompirjem je kremna in zdrava poslastica. Poleg tega, da je okusen, čemaž ureja prebavo, čisti kožo in kri, prežene spomladansko utrujenost in ima še vrsto drugih pozitivnih učinkov.

Čemaževa juha s krompirjem

Čemaževa juha je nekaj kar lahko pripravljamo samo med sezono, zato si takrat dajmo duška. Jaz se čemaža vedno znova razveselim in tale juhca je res nekaj fantastičnega. Vse kar potrebuje za prilogo je kos svežega kruha ali domače krutone.

Če želite vegansko različico te kremne čemaževe juhe pa kislo smetano in smetano za kuhanje preprosto nadomestite z rastlinskima različicama. Količine v tem receptu zadoščajo za 3-4 krožnike čemaževe juhe.

Količina: 4 porcij / Čas priprave: 45 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine za čemaževo juho s krompirjem:

 • 200 g krompirja
 • pest svežega čemaža
 • 1 dl smetane za kuhanje
 • 6 dl jušne osnove
 • pol žličke muškatnega oreščka
 • sol in poper
 • olivno olje
 • žlica kisle smetane

Priprava čemaževe juhe:

 1. Krompir olupimo, narežemo na manjše kose in skuhamo.
 2. Krompir rahlo pretlačimo z vilico in ga zalijemo z jušno osnovo (lahko prelijemo tudi z vodo in dodamo jušno kocko).
 3. Dodamo pest opranega čemaža, muškatni orešček, začinimo po okusu s soljo in poprom ter premešamo.
 4. Juho na zmernem ognju zavremo, odstavimo in jo spasiramo s pomočjo paličnega mešalnika. Namesto paličnega mešalnika lahko uporabimo tudi blender. Ta bo juho praviloma še bolje spasiral in bo resnično popolnoma gladka in kremna.
 5. Dodamo smetano za kuhanje, premešamo in kuhamo še par minut.
 6. Postrežemo z žlico kisle smetane in kosom svežega kruha.

Nasveti:

Pri nabiranju čemaža bodimo posebej pazljivi. Vsako leto se nabere nekaj primerov zastrupitve z rastlinama, ki sta čemažu podobni. Gre za jesenski podlesek in belo čmeriko, ki imata podobne oblike ovalnih listov. Osnovna značilnost čemaža je, da ima vonj po česnu. Pred nabiranjem čemaža se vedno pozanimajte točno kaj nabirate.

Imate na zalogi še več čemaža? Poskusite tudi omleto s čemažem. S čemažem lahko pripravite tudi odličen pesto, skutin namaz, dodate ga lahko tudi v njoke al testenine.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi