Mehki česnovi vozli
Mehki česnovi vozli bodo navdušili vse ljubitelja domače peke. Prijetno se priležejo k enolončnicam, solatam, v sendvičih ali kar sami po sebi. Prepričan sem, da jih bo nekaj zmanjkalo še, ko bodo topli prišli iz pečice.
Česnovi vozli ostanejo sveži, mehki in puhasti tudi naslednji dan, zahvaljujoč metodi tangzhong. Gre za delno kuhano testo, ki omogoči škrobu v moki, da zadrži vodo dlje časa. Metoda se najpogosteje uporablja pri peki japonskega mlečnega kruha, se jo pa lahko poslužimo pri peki tudi drugih kvašenih pekovskih izdelkov.
Pri receptu sem uproabil tudi Kislo testo Fala. To je seveda opcijsko, njegova vloga pa je tudi podaljšanje svežine, lepša skorjica in prijetna aroma testa.
Količina: 16 vozlov / Čas priprave: 70 minut + čas vzhajanja / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za testo:
- 370 g bele moke
- 70 ml mleka
- 70 ml vode
- 110 g kisle smetane
- 1 jajce L
- 2 žlici sladkorja (25 g)
- 2 žlički soli (6 g)
- 30 g masla sobne temperature
- 1 žlička suhega kvasa Fala (3 g)
- 1 ½ žlice kislega testa Fala (10 g)
- 1 rumenjak
Sestavine za nadev:
- 50 g masla
- 6 strokov česna
- 20 g parmezana
- 10 g sveže sesekljanega peteršilja
Priprava:
- V lonec vlijemo 70 ml mleka, 70 ml vode in dodamo 20 g moke. Premešamo z metlico in na zmernem ognju kuhamo in mešamo 2-3 minute, da dobimo gosto, a še vedno tekočo pasto. Prestavimo jo v skledo mešalnika.
- Dodamo kislo smetano, jajce, sladkor, sol, maslo, 350 g moke, suhi kvas in kislo testo.
- Testo gnetemo s kljukastim nastavkom 8-10 minut pri srednji hitrosti. Končno testo bo med mešanjem odstopalo od stranic posode, njegova tekstura bo mehka, gladka in nelepljiva.
- Testo z rahlo naoljenimi dlanmi prestavimo v naoljeno skledo in ga pokrijemo. Pustimo ga vzhajati 60-90 minut, toliko da se volumen podvoji.
- Med vzhajanjem pripravimo česnov nadev. Maslo stopimo in vanj vmešamo naribane ali drobno nasekljane stroke česna. Peteršilj drobno nasekljamo in naribamo parmezan, pustimo ob strani.
- Na rahlo pomokani površini razvaljamo vzhajano testo v večji pravokotnik (40 x 25 cm).
- Tri žlice česnovega masla prihranimo za kasneje, preostalo maslo razmažemo po celotni površini testa. Čez enakomerno potresemo parmezan in peteršilj.
- Testo zavijemo v rolado. Zavijati začnemo pri daljši stranici.
- Rolado narežemo na približno 16 enako širokih rezin.
- Vsako rezino testa posvaljkamo po delovni površini v približno 20 cm dolg svaljek. Testo zavežemo v vozel, konce testa spodvihamo pod vozelj.
- Vozle odlagamo na pladenj pokrit s papirjem za peko. Med njimi pustimo 2-3 cm razmika. Pokrijemo s folijo za živila in pustimo vzhajati 30-45 minut.
- Pečico segrejemo na 185 °C in premažemo vozle z razžvrkljanim rumenjakom.
- Česnove vozle pečemo 20 minut, na sredini in brez ventilacije. Po 20 minutah jih vzamemo iz pečice ter jih premažemo s preostalim česnovim maslom. Postavimo jih v zgornjo tretjino pečice za 3-5 minut, da se zlato rjavo zapečejo.
- Česnovi vozli so najbolj okusni prvi dan, vendar jih lahko hranimo v zaprti posodi do 3 dni.
Nasvet:
Česnove vozle lahko na točki, ko jih med peko premažemo s česnovim maslom še dodatno obogatimo z grobo mleto soljo.
Dober tek!