Polnovredni piškoti z bučnimi semeni, pekani in čokolado

Polnovredni piškoti z bučnimi semeni, pekani in čokolado so tako okusni in enostavni za pripraviti, da se jih boste po prvem poskusu peke lotili še enkrat, dvakrat, trikrat, … Ti piškoti vas bodo zasvojili saj imajo toliko različnih okusov in tekstur, da se jih ne boste naveličali.

Polnovredni piškoti z bučnimi semeni, pekani in čokolado so pravi prigrizek med obroki. Ravno prava količina sladkorja in masla poskrbita, da so piškoti ravno prav sladko-slani ter da imajo zelo prijetno krhko teksturo, ki ponudi upor ob ugrizu in se v ustih slastno stopi.

Piškote lahko pripravimo v dveh korakih. Zvečer zmešamo piškotno maso in oblikujemo obliko, testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik. Naslednji dan narežemo in spečemo piškote.

Količina: 35-40 piškotov / Čas priprave: 45 minut + čas ohlajanja/ Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

 • 220 g masla, sobne temperature
 • 130 g sladkorja
 • ½ žličke soli
 • 1 rumenjak (L)
 • 1 ½ žličke vanilijevega ekstrakta
 • 270 g moke
 • 50 g slanih praženih arašidov
 • 50 g pekanovih orehov
 • 30 g kokosovih kosmičev
 • 30 g bučnih semen
 • 90 g temne čokolade 60 %

Priprava:

 1. V skledo mešalnika damo narezano maslo sobne temperature in sladkor. Uporabimo lopatasti nastavek in stepamo maslo s sladkorjem 2 minuti, do svetle in kremaste teksture.
 2. K maslu dodamo sol, rumenjak in vanilijev ekstrakt. Stepamo 1 minuto.
 3. Dodamo moko in mešamo le toliko časa, da dobimo enotno maso.
 4. Sedaj na grobo nasekljamo arašide in pekane, temno čokolado narežemo na manjše koščke.
 5. K piškotnem testu stresemo arašide, pekane, temno čokolado, kokosove kosmiče in bučna semena.
 6. Mešamo pri nizki hitrosti le toliko časa, da se sestavine enakomerno vmešajo v testo.
 7. Testo prestavimo na papir za peko in ga z rokami oblikujemo v daljši valj (cca. 35-40 cm). S pomočjo papirja valj oblikujemo v pravokotno obliko. Testo zavijemo v papir in z dlanjo sploščimo zgornjo površino. Valj obračamo za 90 stopinj in sproti sploščimo vse štiri stranice, da dobimo pravokotnik. 
 8. Testo tesno zavijemo v papir za peko in ga prestavimo v hladilnik za 30-40 minut, da se testo učvrsti.
 9. Pečico segrejemo na 180 °C.
 10. Ohlajeno testo z žagastim nožem narežemo na 7-10 mm debele rezine. Če kakšna piškotna rezina poči ali leze narazen, jo s prsti stisnemo skupaj. Piškotne rezine odlagamo na pladenj pokrit s papirjem za peko. Med piškoti naj bo 2-3 cm razmika.
 11. Piškote pečemo 15-17 minut. Pečemo jih na sredini, brez vklopljene ventilacije. Po 10 minutah peke obrnemo pladenj, da se piškoti čim bolj enakomerno zapečejo.
 12. Pečene piškote pustimo na pladnju 5 minut nato jih prestavimo na piškotno mrežo ali krožnik.

Nasveti:

V piškote lahko vključimo različna semena, oreščke in suho sadje. Velikost piškotov bo narekovala dolžino peke pri isti temperaturi. Če so piškoti večji in debelejši se bodo pekli dlje, pečeni so ko imajo robove zlato rjavo obarvane.

Testo lahko naredimo do 2 dni pred peko in ga hranimo v hladilniku tesno zavitega v papir alu folijo. Piškotno testo, ki odstoji čez noč v hladilniku, med peko obdrži lepšo obliko piškota.

Piškote hranimo v zaprti posodi do 5 dni.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi