Štručke s chia semeni
Štručke s chia semeni so puhasto mehke in zelo prijetnega okusa. Super se obnesejo kot hot dog štručke (preverjeno:), seveda jih lahko uporabimo tudi za sendviče, prilogo ali prigrizek.
Testo za štručke s chia semeni ne zahteva pretirane nege tako, da jih lahko brez težav pripravimo tudi tekom tedna. V testo se vmeša kislo testo, ki obogati okus testa in poskrbi za fantastične vonjave med peko. Poleg tega ohrani štručke mehke dlje časa. Če nimamo pri roki chia semen lahko štručke popestrimo z makom, sezamom ali drugimi semeni.
V sodelovanju s Fala Slovenija.
Količina: 11-12 štručk / Čas priprave: 60 minut + čas vzhajanja / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine:
- 540 g bele moke
- 12 g soli
- 30 g sladkorja
- 220 ml mleka
- 100 ml vode
- 1 zavoj suhega kvasa Fala
- ½ vrečke kislega testa Fala
- 1 rumenjak
- 90 g masla sobne temperature
Sestavine za premaz in posip:
- 1 beljak
- 2 žlici vode
- 3-4 žlice semen Chia
Priprava testa:
- V skledo mešalnika presejemo moko. Dodamo sol, sladkor in premešamo.
- Dodamo mlačno mleko, vodo, suhi kvas, kislo testo in rumenjak.
- Uporabimo kljukasti nastavek in pričnemo mešati testo pri nižji hitrosti. Ko se sestavine povežejo v kepo testa, začnemo postopoma dodajati kocke mehkega masla.
- Ko je maslo v celoti umešano, dvignemo hitrost mešanja in mešamo še 3-5 minut.
- Končno testo bo med mešanjem odstopalo od stranic mešalnika, njegova tekstura bo gladka in mehka.
- Testo oblikujemo v gladko kepo in ga prestavimo v čisto skledo. Skledo pokrijemo s folijo za živila in pustimo testo vzhajati 90-120 minut.
- Pladenj pokrijemo s papirjem za peko in ga nežno premažemo z oljem.
- Vzhajano testo razdelimo na enako velike kose (85 – 90 g) in jih oblikujemo v mini valje.
- Vsak valj razvaljamo v ploščat pravokotnik. Daljšo stranico prepognemo do sredine, stisnemo šiv in zavijemo v rolo. Še enkrat razvaljamo in ponovimo zavijanje. Robove testa dobro stisnemo skupaj, da se nam štručka med vzhajanjem in peko ne razpre.
- Zavito rolo sploščimo z valjem in jo prestavimo na pladenj. Med rolami pustimo 3-4 cm razmaka.
- Oblikovane štručke pokrijemo s folijo in jih pustimo vzhajati 40-60 minut.
- Vmes segrejemo pečico na 180 °C in pripravimo premaz ter posip.
- Vzhajane štručke premažemo z mešanico beljaka in vode. Čez potresemo še chia semena.
- Štručke pečemo 16-18 minut, na sredini in brez ventilacije.
- Ko so štručke zlato rjave barve jih vzamemo iz pečice in ohladimo na rešetki.
- Štručke hranimo zavite v papirnato vrečko ali v zaprti posodi.
Nasveti:
Kislo testo obogati okus kvašenega testa, poskrbi za bolj hrustljavo skorjico in podaljša svežino pekovskih izdelokov.
Štručke ostanejo mehke in prijetne za jest 3 dni. Nato jih lahko osvežimo tako, da jih popečemo.
Poskusite tudi mlečni kruh s poprom ali začinjen tahinijev preliv.
Dober tek!