Solata s kvinojo in sladkim krompirjem v kozarcu je odličen in polnovreden obrok, ki nam lahko olajša tedenski jedilnik. Sveže sestavine za solato po porciji zložimo v kozarce, nato dodamo še skuhano kvinojo in pečen sladki krompir. Kuhane sestavine lahko pripravimo v večjih količinah in si jih privoščimo večkrat z različno zelenjavno prilogo.

Solata s kvinojo in sladkim krompirjem v kozarcu je zelo okusna in precej nasitna, tako da z njo brez problema nadomestimo kuhan obrok. Kvinoja ima veliko beljakovin in vlaknin, sladki krompir pa veliko C in A vitamina. Solato začinimo z limonino polivko, ki skupaj s svežim ingverjem poskrbita tudi za našo odpornost.

Solata s kvinojo in sladkim krompirjem
Solata s kvinojo in sladkim krompirjem

 Kolilčina: 2 osebi / Čas priprave: 30 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na porcijo)
Energetska vrednost 616 kcal
Beljakovine 12 g
Ogljikovi hidrati 69 g
Maščobe 34 g

 

Sestavine:

  • 300 g sladkega krompirja
  • 100 g kvinoje
  • 1/4 žličke soli
  • 100 g rdečega zelja
  • 50 g mlade špinače
  • 4 žlice sončničnih semen

Sestavine za limonino polivko:

  • 60 ml olivnega olja
  • 1 ½ žličke gorčice
  • 1 žlica naribanega svežega ingverja
  • ½ žličke soli
  • ¼ žličke česna v prahu
  • Limonin sok in lupinica ½ limone

Priprava:

  1. Sladki krompir olupimo in ga narežemo na manjše kocke.
  2. Nato ga prelijemo z olivnim oljem in  prestavimo v ogreto pečico. Pečemo ga 15-20 minut pri 200 °C. Pečen krompir ohladimo.
  3. V lonec vlijemo 300 ml vode in ji dodamo ¼ žličke soli.
  4. Kvinojo speremo in jo dodamo v lonec. Zavremo, nato zmanjšamo ogenj in nadaljujemo kuhanje še 15 minut. Kuhano kvinojo ohladimo.
  5. Vmes pripravimo poliv. V ločeni skodelici z metlico dobro zmešamo olivno olje, gorčico, nariban sveži ingver, sol, česen v prahu ter limonin sok in lupinico.
  6. Sedaj v en kozarec za vlaganje dodamo polovico pripravljenega poliva.
  7. Čez dodamo polovico na drobno narezanega rdečega zelja, pol kvinoje, pol sladkega krompirja, pol mlade špinače in 2 žlici sončničnih semen.
  8. Zapremo s pokrovom in prestavimo na hladno do uporabe.
  9. Solato premešamo in postrežemo v skledi.

Nasveti:

Sladki krompir se odlično skuha na pari. Če imamo na voljo primerno posodo lahko kvinojo in sladki krompir skuhamo skupaj. Sladki krompir se nad paro kuha 12-15 minut.

Limonina polivka se odlično obnese pri različnih zelenjavnih kombinacijah, kar pomeni da si s kuhano osnovo lahko pripravimo precej pestre solate. H kvinoji in sladkemu krompirju se odlično poda korenje, bučke, sušeni paradižniki, rukola, brokoli..

Poleg sončničnih semen lahko dodamo tudi sezam, lanena semena, konopljina semena, …

Poskusi še polpete iz ajde in rdeče kvinoje ter začinjen tahinijev preliv.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje