Solata s kvinojo in sladkim krompirjem
Solata s kvinojo in sladkim krompirjem v kozarcu je odličen in polnovreden obrok, ki nam lahko olajša tedenski jedilnik. Sveže sestavine za solato po porciji zložimo v kozarce, nato dodamo še skuhano kvinojo in pečen sladki krompir. Kuhane sestavine lahko pripravimo v večjih količinah in si jih privoščimo večkrat z različno zelenjavno prilogo.
Solata s kvinojo in sladkim krompirjem v kozarcu je zelo okusna in precej nasitna, tako da z njo brez problema nadomestimo kuhan obrok. Kvinoja ima veliko beljakovin in vlaknin, sladki krompir pa veliko C in A vitamina. Solato začinimo z limonino polivko, ki skupaj s svežim ingverjem poskrbita tudi za našo odpornost.
Kolilčina: 2 osebi / Čas priprave: 30 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Hranilne vrednosti (na porcijo) | |
Energetska vrednost | 616 kcal |
Beljakovine | 12 g |
Ogljikovi hidrati | 69 g |
Maščobe | 34 g |
Sestavine:
- 300 g sladkega krompirja
- 100 g kvinoje
- 1/4 žličke soli
- 100 g rdečega zelja
- 50 g mlade špinače
- 4 žlice sončničnih semen
Sestavine za limonino polivko:
- 60 ml olivnega olja
- 1 ½ žličke gorčice
- 1 žlica naribanega svežega ingverja
- ½ žličke soli
- ¼ žličke česna v prahu
- Limonin sok in lupinica ½ limone
Priprava:
- Sladki krompir olupimo in ga narežemo na manjše kocke.
- Nato ga prelijemo z olivnim oljem in prestavimo v ogreto pečico. Pečemo ga 15-20 minut pri 200 °C. Pečen krompir ohladimo.
- V lonec vlijemo 300 ml vode in ji dodamo ¼ žličke soli.
- Kvinojo speremo in jo dodamo v lonec. Zavremo, nato zmanjšamo ogenj in nadaljujemo kuhanje še 15 minut. Kuhano kvinojo ohladimo.
- Vmes pripravimo poliv. V ločeni skodelici z metlico dobro zmešamo olivno olje, gorčico, nariban sveži ingver, sol, česen v prahu ter limonin sok in lupinico.
- Sedaj v en kozarec za vlaganje dodamo polovico pripravljenega poliva.
- Čez dodamo polovico na drobno narezanega rdečega zelja, pol kvinoje, pol sladkega krompirja, pol mlade špinače in 2 žlici sončničnih semen.
- Zapremo s pokrovom in prestavimo na hladno do uporabe.
- Solato premešamo in postrežemo v skledi.
Nasveti:
Sladki krompir se odlično skuha na pari. Če imamo na voljo primerno posodo lahko kvinojo in sladki krompir skuhamo skupaj. Sladki krompir se nad paro kuha 12-15 minut.
Limonina polivka se odlično obnese pri različnih zelenjavnih kombinacijah, kar pomeni da si s kuhano osnovo lahko pripravimo precej pestre solate. H kvinoji in sladkemu krompirju se odlično poda korenje, bučke, sušeni paradižniki, rukola, brokoli..
Poleg sončničnih semen lahko dodamo tudi sezam, lanena semena, konopljina semena, …
Poskusi še polpete iz ajde in rdeče kvinoje ter začinjen tahinijev preliv.
Dober tek!