Cheesecake s sladkim krompirjem in misom

Cheesecake s sladkim krompirjem in misom

Cheesecake s sladkim krompirjem in misom je torta, ki ima tako unikaten okus, da skoraj noben jedec ne ugane sestavin. Malce nenavadna kombinacija sestavin dostavi čudovite okuse, ki imajo veliko sadne note, čeprav ni notri nič sadja. Njena priprava je hitra in enostavna, vse kar potrebujemo je dober mikser in hladilnik.

Cheesecake s sladkim krompirjem in misom

Cheesecake s sladkim krompirjem in misom pripravimo brez peke. Spekulas piškoti poskrbijo za bogat okus piškotne osnove, ki se odlično poveže z ostalimi sestavinami v kremi. Slanost kremnega sira je uravnotežena s sladkobo sladkega krompirja in prijetno svežino miso paste ter limone. Vsekakor sladica za poskusiti in podeliti z družbo.

Količina: 10 kosov / Čas priprave: 2 uri / Zahtevnost: 2 od 5 

Hranilne vrednosti
(na kos)
 
Energetska vrednost553 kcal
Beljakovine7 g
Ogljikovi hidrati39 g
Maščobe42 g

Sestavine:

  • 150 g masla
  • 280 g spekulas piškoti
  • 500 g sladkega krompirja
  • 500 g kremnega sira
  • 130 g sladkorja
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 2 žlici  bele miso paste (Shiro)
  • 250 ml smetane za stepanje

Priprava:

  1. Pripravimo tortni model premera 20 cm.
  2. V multipraktik nadrobimo 280 g spekulas piškotov in jih zmeljemo.
  3. Nato dodamo 150 g stopljenega masla in premešamo, da dobimo vlažno in drobtinasto teksturo.
  4. Piškotno osnovo prestavimo v tortni model in jo enakomerno razporedimo po obroču. S prsti pritiskamo piškotno osnovo ob dno in robove tortnega modela.  Pri ravnanju in oblikovanju robov si lahko pomagamo z dnom in robovi steklenega kozarca. Dobiti moramo 2-3 cm visoke robove, ki so debeli 3 mm.
  5. Oblikovano piškotno osnovo prestavimo v hladilnik dokler je ne potrebujemo.
  6. Olupimo in narežemo na manjše kocke 500 g sladkega krompirja.
  7. Prestavimo ga v lonec z vodo, zavremo in kuhamo 15 minut.
  8. Krompir odcedimo in ohladimo.
  9. Nato ga prestavimo v multipraktik ali blender in ga zmešamo v gladek pire.
  10. Pire sladkega krompirja prestavimo v skledo in mu dodamo 500 g kremnega sira, 130 g sladkorja, 1 žlico limoninega soka, 1 žličko vanilijevega ekstrakta in 2 žlici miso paste.
  11. Vse skupaj zmešamo z ročnim mešalnikom ali lopatko do gladke teksture.
  12. Pripravljeno kremo vlijemo v pekač s piškotno osnovo.
  13. Torto prestavimo v hladilnik za 2 uri.
  14. Sedaj stepamo še 250 ml ohlajene sladke smetane in jo nabrizgamo okoli robov torte. Lahko jo postrežemo tudi poleg posameznega kosa.

Nasveti:

Miso je tradicionalna japonska začimbna pasta, pripravljena iz fermentiranega riža, ječmena in/ali soje s soljo in gobami. Najpogosteje je pripravljena iz soje.

Poznamo belo, rdečo in temno rjavo miso pasto. Dlje časa, ko se fermentira pasta, temnejša je njena barva in okus intenzivnejši.

Miso je bogat po okusu in uporabi. Okus ponavadi opisujejo kot slan, sladek, saden in izrazit.  Uporabljamo jo lahko v slanih in sladkih jedeh kot dodatek za bolj bogat in globok okus ali kot glavno sestavino.

Poskusi še preprosto miso juho ter juho s kokosovo kremo, sladkim krompirjem in porom.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi