Gratinirane palačinke z jabolki in rikoto so nekoliko bolj bogata različica gratiniranih palačink, ki jih največkrat pripravim kar s skuto. Jabolka, rikota in mascarpone se povežejo v slastno kremo, ki te palačinke naredi resnično slastne.

Gratinirane palačinke z jabolki in rikoto so krasna izbira za hitro sladico. Vse kar je potrebno storiti je speči palačinke, jih napolniti, prestavit v pekač in speči. Dodatek suhih brusnic in mandljevih lističev naredi to poslastico še bolj bogato. Resnično sladica, ki jo lahko postrežete tako v soboto zvečer, kot na praznično obloženi mizi.

Omogoča Riess Slovenija.

Količina: 6 porcij / Čas priprave: 2 h in 50 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Hranilne vrednosti (na porcijo)
Energetska vrednost 526 kcal
Beljakovine 13 g
Ogljikovi hidrati 49 g
Maščobe 32 g

 

Sestavine za palačinkino maso:

  • 3 jajca
  • 3 žlice sladkorja
  • 30 g masla
  • 180 ml mleka
  • 180 g moke
  • 1 ščep soli
  • 180 ml vode

Sestavine za nadev:

  • 350 g rikote
  • 250 g mascarpone sira
  • 200 g naribanih jabolk
  • 10 g vanilijevega sladkorja
  • 3 žlice sladkorja
  • Lupinica in sok ½ limone
  • 30 g brusnic
  • 30 g mandljevih lističev

Sestavine za preliv:

  • 180 g kisle smetane
  • Eno jajce
  • Žlička vanilijevega sladkorja

Postopek:

  1. Najprej pripravimo maso za palačinke. Zanjo je najbolje, če nekaj časa odstoji, kar nam bo prišlo prav.
  2. Jajca ločimo na rumenjake in beljake, nato k rumenjakom primešamo 3 žlice sladkorja in z metlico ali električnim mešalnikom dobro premešamo. Mešamo toliko časa, da rumenjaki posvetlijo.
  3. Sedaj jim primešamo 30 g stopljenega masla in premešamo.
  4. K masi dodamo 180 ml mleka in 180 g moke. Dobro premešamo, da ne bo grudic moke.
  5. Nato dodamo še ščep soli in 180 ml vode. Dobro premešamo in naša masa za palačinke je pripravljena. Prestavimo v hladilnik.
  6. Pričnemo s pripravo nadeva. Najprej olupimo in naribamo dve jabolki. Potrebovali bomo približno 200 g naribanih jabolk.
  7. Naribana jabolka prestavimo v manjšo kozico, jim dodamo 3 žlice sladkorja, sol polovice limone in jih pokuhamo. Trajalo bo približno 5 minut.
  8. Sedaj v večji skledi zmešamo rikoto, mascarpone, rahlo ohlajena naribana jabolka, 10 g vanilijevega sladkorja, dodamo še lupinico polovice limone in dobro premešamo.
  9. Pečico segrejemo na 180 °C.
  10. Iz hladilnika vzamemo maso za palačinke, namastimo ponev (moja je bila premera 22 cm) in spečemo palačinke. Količina bi morala zadoščati za približno 10 palačink.
  11. Palačinke nato premažemo z nadevom jabolk in rikote in zavijemo. Postopek ponovimo z vsemi palačinkami.
  12. Dobro namastimo pekač dimenzij 20×30 cm in vanje zložimo palačinke.
  13. Pripravimo še preliv tako, da zmešamo 180 g kisle smetane z 10 g vanilijevega sladkorja in enim jajcem. Mešanico prelijemo čez palačinke.
  14. Palačinke posujemo še s suhimi brusnicami in mandljevimi lističi ter vse skupaj prestavimo v pečico.
  15. Pečemo 20-25 minut pri 180 °C, na sredini brez ventilacije.

Nasveti:

Brusnice in mandlje lahko izpustimo ali jih nadomestimo z drugim suhim sadjem in oreščki.

Želite malce bolj nenavadne palačinke? K masi zanje dodajte žličko ali dve matcha čaja in palačinke bodo s svojo zelenkasto barvo presenetile vaše goste. Poleg tega se bodo navzele še prijetnega okusa matcha čaja. Preverjeno.

Poskusite tudi rulado s špinačo in sirom ali presni neapeljski sladoled.

Dober tek!

 

Tvoja ocena šteje