Gratinirane palačinke z jabolki in rikoto
Gratinirane palačinke z jabolki in rikoto so nekoliko bolj bogata različica gratiniranih palačink, ki jih največkrat pripravim kar s skuto. Jabolka, rikota in mascarpone se povežejo v slastno kremo, ki te palačinke naredi resnično slastne.

Gratinirane palačinke z jabolki in rikoto so krasna izbira za hitro sladico. Vse kar je potrebno storiti je speči palačinke, jih napolniti, prestavit v pekač in speči. Dodatek suhih brusnic in mandljevih lističev naredi to poslastico še bolj bogato. Resnično sladica, ki jo lahko postrežete tako v soboto zvečer, kot na praznično obloženi mizi.
Omogoča Riess Slovenija.
Količina: 6 porcij / Čas priprave: 2 h in 50 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Hranilne vrednosti (na porcijo) | |
Energetska vrednost | 526 kcal |
Beljakovine | 13 g |
Ogljikovi hidrati | 49 g |
Maščobe | 32 g |
Sestavine za palačinkino maso:
- 3 jajca
- 3 žlice sladkorja
- 30 g masla
- 180 ml mleka
- 180 g moke
- 1 ščep soli
- 180 ml vode
Sestavine za nadev:
- 350 g rikote
- 250 g mascarpone sira
- 200 g naribanih jabolk
- 10 g vanilijevega sladkorja
- 3 žlice sladkorja
- Lupinica in sok ½ limone
- 30 g brusnic
- 30 g mandljevih lističev
Sestavine za preliv:
- 180 g kisle smetane
- Eno jajce
- Žlička vanilijevega sladkorja
Postopek:
- Najprej pripravimo maso za palačinke. Zanjo je najbolje, če nekaj časa odstoji, kar nam bo prišlo prav.
- Jajca ločimo na rumenjake in beljake, nato k rumenjakom primešamo 3 žlice sladkorja in z metlico ali električnim mešalnikom dobro premešamo. Mešamo toliko časa, da rumenjaki posvetlijo.
- Sedaj jim primešamo 30 g stopljenega masla in premešamo.
- K masi dodamo 180 ml mleka in 180 g moke. Dobro premešamo, da ne bo grudic moke.
- Nato dodamo še ščep soli in 180 ml vode. Dobro premešamo in naša masa za palačinke je pripravljena. Prestavimo v hladilnik.
- Pričnemo s pripravo nadeva. Najprej olupimo in naribamo dve jabolki. Potrebovali bomo približno 200 g naribanih jabolk.
- Naribana jabolka prestavimo v manjšo kozico, jim dodamo 3 žlice sladkorja, sol polovice limone in jih pokuhamo. Trajalo bo približno 5 minut.
- Sedaj v večji skledi zmešamo rikoto, mascarpone, rahlo ohlajena naribana jabolka, 10 g vanilijevega sladkorja, dodamo še lupinico polovice limone in dobro premešamo.
- Pečico segrejemo na 180 °C.
- Iz hladilnika vzamemo maso za palačinke, namastimo ponev (moja je bila premera 22 cm) in spečemo palačinke. Količina bi morala zadoščati za približno 10 palačink.
- Palačinke nato premažemo z nadevom jabolk in rikote in zavijemo. Postopek ponovimo z vsemi palačinkami.
- Dobro namastimo pekač dimenzij 20×30 cm in vanje zložimo palačinke.
- Pripravimo še preliv tako, da zmešamo 180 g kisle smetane z 10 g vanilijevega sladkorja in enim jajcem. Mešanico prelijemo čez palačinke.
- Palačinke posujemo še s suhimi brusnicami in mandljevimi lističi ter vse skupaj prestavimo v pečico.
- Pečemo 20-25 minut pri 180 °C, na sredini brez ventilacije.
Nasveti:
Brusnice in mandlje lahko izpustimo ali jih nadomestimo z drugim suhim sadjem in oreščki.
Želite malce bolj nenavadne palačinke? K masi zanje dodajte žličko ali dve matcha čaja in palačinke bodo s svojo zelenkasto barvo presenetile vaše goste. Poleg tega se bodo navzele še prijetnega okusa matcha čaja. Preverjeno.
Poskusite tudi rulado s špinačo in sirom ali presni neapeljski sladoled.
Dober tek!