Rulada s špinačo in sirom
Rulada s špinačo in sirom je prava izbira, ko pričakujemo družbo in jo še toplo narežemo ter razdelimo med lačno publiko. Ooo, kako se bo kadilo in cedilo! Njami!
Rulada s špinačo in sirom mi je všeč ker se pripravi enostavno in hkrati dostavi čudovito izkušnjo, ko zagrizemo v sveže pečen kos. Svežina paradižnikov, topljiv brie in hrustljava skorjica so sveti trio, ki se mu nikoli več ne odpovem. Če nam slučajno ne uspe pojesti celotne štruce, ko je še topla, si jo privoščimo kasneje kot odličen sendvič, ki je že zložen.
Vsebino omogoča Alufix.
Količina: 6 oseb / Čas priprave: 150 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Hranilne vrednosti (na porcijo) | |
Energetska vrednost | 618 kcal |
Beljakovine | 29 g |
Ogljikovi hidrati | 61 g |
Maščobe | 30 g |
Sestavine za testo:
- 190 ml mlačnega mleka
- 1 zavojček suhega kvasa (7 g)
- 1 žlička sladkorja
- 350 g moke za kruh ali tip 500
- 1/2 žličke soli
- 50 ml olja
- 2 jajci in 1 rumenjak
Sestavine za nadev:
- 80 g kisle smetane
- 1/2 žličke soli
- 100 g mlade špinače
- 90 g parmezana
- 150 g vloženih sušenih paradižnikov
- 250 g sira brie
Priprava:
- V mlačno mleko stresemo suhi kvas in žličko sladkorja, premešamo ter pustimo ob strani 5-10 minut.
- V skledo mešalnika stresemo moko, dodamo sol, eno jajce, en rumenjak in prilijemo olje.
- Nato dodamo še mleko s kvasom in mešamo s kljukastim nastavkom pri nizki hitrosti 2-3 minuti.
- Povečamo hitrost mešanja in gnetemo testo še 7-8 minut. Dobiti moramo gladko in svetleče testo.
- Testo na rahlo premažemo z oljem in posodo pokrijemo s krpo. Pustimo ga vzhajati slabo uro oziroma toliko časa, da se njegov volumen podvoji.
- Pripravimo pladenj za peko v pečici in ga obložimo s papirjem za peko.
- Na rahlo pomokani površni razvaljamo vzhajano testo v velik pravokotnik (30×40 cm) in ga prestavimo na pripravljen pekač.
- Razvaljano testo pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo.
- Pustimo ga vzhajati 30 minut in vmes pripravimo sestavine za nadev.
- Po testu enakomerno razmažemo kislo smetano, čez potresemo sol, nariban parmezan, mlado špinačo, na manjše koščke narezan suh paradižnik in sir brie. Pri nadevu pazimo, da 2-3 cm od roba pustimo testo brez nadeva za lažje zavijanje.
- Sedaj počasi in sigurno zavijemo obloženo testo v rulado. Zavijati začnemo pri daljši stranici, da bomo dobili dolgo rulado. Zavito rulado položimo na pekač s šivom navzdol, da se nam med peko ne razpre.
- Še zadnjič pokrijemo rulado z vlažno kuhinjsko krpo in jo pustimo vzhajati 30 minut.
- Pečico segrejemo na 220 °C .
- Vzhajano rulado premažemo z razžvrkljanim jajcem in potresemo z makom.
- Rulado pečemo 10 minut pri 220 °C, nato zmanjšamo temperaturo na 180 °C in nadaljujemo peko še 30 minut.
- Med peko nam rulada lahko na različnih koncih poči, vendar brez skrbi. Pečenost rulade lahko preverimo tako, da zabobemo nož v sredico, kjer ne sme biti surovega testa.
- Pečeno rulado postrežemo takoj.
Nasveti:
Pri nadevu se lahko igramo z različnimi sestavinami.
Sir brie lahko nadomestimo z drugimi topljivimi in bolj pikantnimi siri (taleggio, cambozola, …). Parmezan lahko nadomesti sir pecorino.
Poskusite tudi popolno pečenega piščanca s krompirjem ali kumarično solato s črno kumino in koriandrom.
Dober tek!