Potratna potica je resnično kraljica praznično obložene mize. Pritegne nas tako s svoijm izgledom, kot kombinacijo okusov, arom in tekstur. Sočne plasti biskvita, ujete med orehov in skutin nadev, zavite v tanko plast kvašenega testa. Mmm, odlično!

Potratna potica se mi je od nekdaj zdela precej zastrašujoča za pripravljat. Toliko enih komponent, vsaka mora biti ravno pravšnja. No, dokler je nisem prvič spekel. Moram priznati, da priprava traja malo dlje, vendar je še kako vredna truda. Če se boste tega recepta lotili s potrpežljivostjo in nasmehom na obrazu vam zagotavljam, da vam bo uspela.

V sodelovanju s Steklarno Rogaška.

Potratna potica
Potratna potica

Količina: 20 kosov / Čas priprave: 3 ure / Zahtevnost: 3 od 5

Hranilne vrednosti
(na kos)
Energetska vrednost 364 kcal
Beljakovine 11 g
Ogljikovi hidrati 39 g
Maščobe 19 g

 

Sestavine za kvašeno testo:

  • 270 g moke
  • 50 g sladkorja
  • 125 ml mleka
  • 20 g svežega kvasa
  • 2 rumenjaka
  • 50 g masla

Sestavine za en beli biskvit:

  • 3 jajca
  • 40 g sladkorja
  • 1 žlička vanilijevega sladkorja
  • 50 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška

Sestavine za en temni biskvit:

  • 3 jajca
  • 40 g sladkorja
  • 1 žlička vanilijevega sladkorja
  • 50 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 3 žličke temnega kakava

Sestavine za orehov nadev:

  • 400 g orehov
  • 100 g sladkorja
  • 10 g  vanilijevega sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • 150 ml mleka
  • 100 ml sladke smetane
  • 30 ml ruma
  • 1 rumenjak

Sestavine za skutin nadev:

  • 500 g pasirane skute
  • 100 g kisle smetane
  • 90 g sladkorja
  • Limonina lupinica ene limone

Priprava belega biskvita:

  1. Pečico segrejemo na 180 °C in obložimo pekač (20×30 cm) s papirjem za peko.
  2. V večjo mešalno skledo dodamo 3 jajca, sladkor in vanilijev sladkor.
  3. Jajca in sladkor stepamo z ročnim mešalnikom 10 minut. Masa se mora podvojiti, posvetliti in postati puhasta.
  4. Nato v skodelico presejemo moko in pecilni prašek.
  5. Sedaj suhe sestavine postopoma primešamo k jajčni masi.
  6. Maso za biskvit vlijemo v pripravljen pekač in jo enakomerno razporedimo.
  7. Biskvit prestavimo v ogreto pečico in ga pečemo 15 minut. Pečenost biskvita lahko preverimo s pritiskom prsta na njegovo površino. Če je biskvit prožen, pomeni da je pečen.
  8. Pečeni biskvit odstranimo iz pekača in spečemo še eno plast belega biskvita.

Priprava temnega biskvita:

  1. Temni biskvit pripravimo po enakem postopku kot belega, le pri koraku št. 4 dodamo k moki in pecilnemu prašku še 3 žličke temnega kakava.

Priprava kvašenega testa:

  1. V skledo mešalnika dodamo moko, sladkor, mlačno mleko in svež kvas.
  2. Začnemo mešati pri nizki hitrosti s kljukastim nastavkom.
  3. Med mešanjem dodamo stopljeno maslo in rumenjaka.
  4. Nato povečamo hitrost mešanja in gnetemo testo 5 minut.
  5. Testo mora biti gladko in precej sočno, vendar se ne sme lepiti na prste.
  6. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati toliko časa, da se njegov volumen podvoji.

Priprava orehovega nadeva:

  1. V večji skledi zmešamo mlete orehe, sladkor, vanilijev sladkor in cimet.
  2. V kozico nalijemo mleko in sladko smetano ter ju segrejemo do vretja.
  3. Nato orehe prelijemo z vročim mlekom in smetano ter premešamo.
  4. Na koncu dodamo rumenjak in rum ter zopet dobro premešamo.

Priprava skutinega nadeva:

  1. V skledi zmešamo pasirano skuto, kislo smetano, sladkor in naribano limonino lupinico.

Potratna potica

Sestavljanje potratne potice:

  1. Pekač v katerem smo spekli tri plasti biskvita premažemo z maslom.
  2. Nato na pomokani delovni površini razvaljamo vzhajano testo. Testo razvaljamo v velik pravokotnik, ki je vsaj 40 cm širok in 60 cm dolg. Razvaljano testo mora biti večje od pekača in enakomerno razvaljano na 3-5 mm debeline.
  3. Razvaljano testo položimo čez namaščen pekač tako, da na vseh robovih visi malo čez. Le pri nasprotni daljši stranici moramo imeti dovolj testa, da bomo z njim prekrili zloženo potico.
  4. Sedaj po testu razmažemo eno polovico orehovega nadeva.
  5. Nato čez orehov nadev položimo prvo plast belega biskvita.
  6. Beli biskvit premažemo s polovico skutinega nadeva.
  7. Sedaj dodamo plast temnega biskvita.
  8. Temni biskvit premažemo še drugo polovico skutinega nadeva.
  9. Nato položimo zadnjo plast belega biskvita in ga premažemo še z drugo polovico orehovega nadeva.
  10. Sedaj celotni nadev pokrijemo s plastjo vlečenega testa.
  11. Konce testa dobro stisnemo skupaj in odrežemo višek. Robove testa zavihamo in nežno potisnemo globoko v pekač.
  12. Zloženo potico premažemo z razžvrkljanim jajcem in jo dobro prepikamo.
  13. Potico prestavimo v pečico segreto na 180 °C in jo pečemo na spodnji polici 30 minut.
  14. Pečeno potico odstranimo iz pečice in jo pustimo 15 minut, da se rahlo ohladi.
  15. Nato jo z rezalno desko ali pladnjem obrnemo na glavo in v celoti pokrijemo s krpo.
  16. Potico odstranimo iz pekača, ko je popolnoma ohlajena.

Nasveti:

Včasih se zgodi, da je potica po peki zgoraj lepo zapečena, ko pa jo vzamemo iz pekača je še nekoliko blede barve. Nič hudega, samo prekucnite jo na pekač z zgornjo plastjo navzdol in jo pecite še približno 10 minut na 180 °C in bo lepo porjavela.

Poskusite tudi linške piškote in presne limonine kroglice.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje