Breskvice

Breskvice

Breskvice so čudovito sočno piškotno pecivo, ki nas očara z okusom in videzom. Kot ruske kape so tudi breskvice vedno prisotne na vseh slavjih kjer nas prav nesramno razvajajo. Z njimi bomo vedno navdušili svoje goste zato je čas, da jih osvojimo in pripravimo.

Breskvice

Breskvice so res čedno in slastno pecivo, ki nas s svojo pripravo kar malce ustrašijo. Korakov je veliko vendar so preprosti in ob njih se lahko precej zabavamo. Začnemo s pripravo piškotnega testa, ki ga oblikujemo okrogle polovičke. Nato spečemo piškote, jih izdolbemo, naredimo nadev in napolnimo piškotne polovičke. Sedaj se lotimo še sestavljanja, ki je prav romantično obarvano saj vsaka polovica najde svojo drugo polovico, s katero ustvarita popolno celoto. Za konec jih pomočimo še v pisane barve ter posujemo s kristalnim sladkorjem za vau učinek.

V sodelovanju z Alufixom.

Količina: 60-70 breskvic / Čas priprave: 3 ure / Zahtevnost: 3 od 5

Hranilne vrednosti
(na kos)
 
Energetska vrednost122 kcal
Beljakovine2 g
Ogljikovi hidrati14 g
Maščobe6 g

Sestavine za testo:

  • 3 jajca
  • 180 g sladkorja
  • 10 g  vanilijevega sladkorja
  • 220 ml olja
  • 50 ml mleka
  • 10 g pecilnega praška
  • 480 g moke

Sestavine za nadev:

  • Sredice piškotov
  • 150 g orehov
  • 150 g temne čokolade
  • 100 ml ruma
  • 10 g vanilijevega sladkorja

Sestavine za dekoracijo:

  • 300 ml pol sladkega belega vina / traminca
  • Rdeče in rumeno jedilno barvilo
  • 150 g sladkorja

Priprava:

  1. V večjo mešalno skledo dodamo jajca, sladkor in vanilijev sladkor.
  2. Stepamo z ročnim mešalnikom in vmes prilivamo olje.
  3. Nato prilijemo še mleko in dodamo presejano moko s pecilnim praškom.
  4. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo lepo povezano testo. Testo bo mehko, sočno vendar se ne lepi.
  5. Skledo s testom pokrijemo s folijo za živila in ga prestavimo na hladno za 30-60 minut.
  6. Pečico segrejemo na 160 °C in obložimo pekač s papirjem za peko.
  7. Ohlajeno testo razpolovimo. Eno polovico pustimo na hladnem medtem, ko drugo polovico testa oblikujemo dolg svaljk, ki je debel za en palec.
  8. Nato svaljek testa narežemo na manjše njoke, ki jih oblikujemo v kroglice.
  9. Kroglice prestavimo na pripravljen pekač in med njimi pustimo 2 cm razmaka, saj bodo med peko narasle.
  10. Piškote pečemo 12-15 minut. Pečeni piškoti bodo beli in imeli bodo rahlo porjavelo dno.
  11. Pečene piškote pokrijemo s kuhinjsko krpo, da jih ohranimo tople saj jih je takrat najlažje izdolbsti. Nato jim z manjšim nožem ali žličko izdolbemo sredice, ki jih prestavimo v skledo.
  12. Izdolbene polovičke piškotov prestavimo na pladenj in piškotne sredice v skledo.
  13. Ko imamo vse piškote izdolbene se lotimo priprave nadeva.
  14. K piškotnim sredicam dodamo mlete orehe, vanilijev sladkor, stopljeno temno čokolado in rum. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gost vendar mazljiv nadev.
  15. Sedaj z nadevom napolnimo vse polovičke izdolbenih piškotov. Nato začnemo zlagati skupaj namazene polovičke. Pri sestavljanju pazimo na usklajeno velikost polovičk, da dobimo lepo oblikovane breskvice.
  16. Nato pripravimo dve širši skodelici in v vsako nalijemo 150 ml sladkega belega vina.
  17. V eno skodelico dodamo rdeče barvilo, v drugo rumeno barvilo in dobro premešamo, da se barvilo v celoti raztopi.
  18. Breskvice za dve sekundi pomočimo v rumeno barvo nato pa še v rdečo, da dobimo prijetno marmorirano obarvane breskvice.
  19. Obarvane breskvice prestavljamo na pekač obložen s papirjem, kjer jih odcedimo preden jih posvaljkamo v sladkorju.
  20. Odcejene breskvice posvaljkamo še v sladkorju in jih zložimo na pladenj.
  21. Breskvice pustimo odstati vsaj kakšno uro ali dve preden jih postrežemo.
Breskvice
Breskvice

Nasveti:

Testo za breskvice je bolj vlažno kot suho in ga je priporočljivo pustiti, da odstoji. Ko odstoji na hladnem je z njim zelo prijetno delati.

Dlje časa, ko testo stoji bolj bo vzhajalo med peko.

Lahko oblikujemo velike ali manjše breskvice. Sam sem oblikoval majhne breskvice, kjer je vsaka polovička tehtala približno 8-10 g.

Za nadev lahko uporabimo različne oreščke, marmelade ali druge sladke namaze. Paziti moramo le na njegovo gostoto. Ne sme biti preredek, saj se nam breskvice ne bodo sprijele skupaj.

Pri barvanju breskvic pazimo, da jih ne namakamo preveč, saj se nam bo tako začel piškot topiti.

Breskvice se odlično obdržijo 3-4 dni v zaprti posodi.

Poskusi še linške piškote in čokoladni kolač s pistacijami.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi