Čokoladna rolada
Čokoladna rolada se na vsaki domači mizi znajde vsaj enkrat, domače pečena ali pa lično okrašena iz trgovine. Vsekakor priporočam, da jo poskusite speči doma saj po okusu in teksturi prehiti vse pakirane rolade.
Čokoladna rolada se pripravi hitro in enostavno. Ta recept je super osnova, ki jo lahko vedno nadgradimo z dodajanjem oreščkov, sadja, marmelad, likerjev,.. Vse kar moramo storiti je speči testo, zmešati kremo in skupaj zaviti v rolado.
Količina: 8 kosov / Čas priprave: 50 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za biskvit:
- 6 jajc
- 6 žlic sladkorja v pahu
- 1 žlica kakava v prahu
- 3 žlice bele gladke moke
Sestavine za kremo:
- 250 g temne čokolade
- 2 dl sladke smetane
Sestavine za čokoladni preliv:
- 150 g čokolade
- 3 žlice olja
Postopek za rolado:
- Segrejemo pečico na 180°C in pripravimo pekač za pečico. Pekač obložimo s papirjem za peko.
- Ločimo beljake in rumenjake.
- K beljakom dodamo sladkor in jih stepamo do čvrstih vrhov.
- K rumenjakom dodamo presejano moko in kakav . Z lopatko premešamo, da se sestavine povežejo.
- Nato v jajčno zmes nežno in postopoma vmešamo stepene beljake.
- Na pripravljen pekač zlijemo testo in ga z lopatko poravnamo.
- Pekač prestavimo v pečico na srednje grelo in pečemo 12-15 minut. Pečeni biskvit bo imel po vrhu rahlo skorjico in če pritisnemo prst ob njega mora biskvit skočiti nazaj.
- Pečeni biskvit odstranimo iz pečice in ga pustimo odstati par minut, da se ohladi.
- Čez biskvit položimo vlažno kuhinjsko krpo in previdno obrnemo pekač na glavo. Pekač odstranimo in previdno odstranimo tudi papir za peko.
- Sedaj biskvit skupaj s kuhinjsko krpo previdno zavijemo v rolado. Pustimo ga ob strani, da se ohladi.
- V kuhalni posodi segrejemo smetano skoraj do vretja in jo prelijemo čez nalomljeno čokolado. Pustimo 2 minuti nato dobro premešamo, da se čokolada v celoti stopi.
- Ohlajeni biskvit odrolamo in ga premažemo s čokoladno kremo.
- Sedaj biskvit zopet zavijemo v rolo in postavimo na hladno.
- Rolado lahko premažemo s kremo ali čokoladnim prelivom.
Postopek za čokoladni preliv:
- Čokolado nalomimo in jo stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici.
- Stopljeni čokoladi dodamo 3 žlice olja in dobro premešamo.
- Na pladenj odložimo rešetko in na rešetko odložimo ohlajeno rolado.
- Rolado prelijemo s pripravljenim prelivom. Prelito rolado postavimo na hladno za 15 minut in postrežemo.
Nasveti:
Čez čokoladno kremo lahko potresemo mlete oreščke (mandlje, lešnike, orehe, pistacije). K bogati čokoladni kremi se podajo tudi maline, jagode, višnje.
Poskusi še zelo čokoladno torto z jagodami in makovo rolado s čokolado.
Pa dober tek!