Zelo čokoladna torta z jagodami
Bogata čokoladna torta z jagodami, čokoladnim ganachejem in čokoladnim polivom. Za vse čokoholike in ljubitelje kombinacije jagod in čokolade.
Količina: 10 kosov / Čas priprave: 2 uri + čas ohlajanja / Zahtevnost: 3 od 5
Sestavine za biskvit:
- 250 g masla
- 125 g rjavega sladkorja
- 125 g sladkorja
- 150 g moke
- žlička pecilnega praška
- 3 jajca
- 130 g temne čokolade
- 100 g mletih lešnikov
- 30 g kakava
- žlička soli
Sestavine za čokoladni ganache:
- 200 g temne čokolade
- 200 g mlečne čokolade
- 225 ml smetane
Sestavine za jagodni nadev:
- 650 g zamrznjenih jagod
- tri žlice sladkorja
- žlica limoninega soka
- žlička agarja
Sestavine za čokoladni poliv:
- 150 g temne čokolade
- 250 ml sladke smetane
- 2 žlici medu
Priprava biskvita:
- Najprej pripravi biskvit tako, da maslo segreješ na sobno temperaturo, nato pa dodaš rjav in navaden sladkor in vse skupaj penasto vmešaš z mešalnikom
- Nato k masi postopoma dodajaj jajca in vmes dobro mešaj
- Zdaj je čas, da dodaš moko, pecilni prašek, mlete lešnike, kakav in sol; premešaj
- Na koncu vlij še stopljeno temno čokolado in še zadnjič premešaj
- Pečico segrej na 180 °C, 20 cm model za torte premaži z maslom, vlij maso in peci 45 – 50 minut (oziroma dokler zobotrebec, ki ga zapičiš v sredino ostane suh)
- Biskvit odstrani iz pečice, pusti, da se ohladi in ga prereži napol (najbolje z dolgim nazobčanim nožem)
Priprava jagodnega nadeva:
- V večjo posodo dodaj jagode, limonin sok in sladkor in kuhaj na rahlem ognju, da se jagode popolnoma raztopijo
- Nato kuhaj na srednjem ognju približno 20 minut, oziroma, dokler se jagodni nadev rahlo ne zreducira
- Ko so jagode še vroče dodaj agar in kuhaj še 5 minut, nato pa odstrani in pusti, da se ohladi
Priprava čokoladnega ganacheja:
- nad vodno kopeljo raztopi mlečno in temno čokolado
- vmešaj še smetano, dobro premešaj in pusti, da se ohladi
Priprava čokoladnega poliva:
- smetano rahlo segrej in v njej raztopi čokolado
- dodaj še med in dobro premešaj
- odstavi in počakaj, da se rahlo ohladi in zgosti
Sestavljanje torte:
- prvo plast biskvita postavi na pladenj (v tej točki ga lahko še dodatno namočiš, če želiš bolj sočen biskvit)
- nanj razporedi najprej jagodni nadev
- čez jagodni nadev razporedi polovico ganacheja
- povrh postavi drugo polovico biskvita in ga po želji namoči s sirupom
- čez drugo plast biskvita razporedi večino preostalega ganacheja in ga izravnaj
- s preostankom čokoladnega ganacheja obmaži še strani torte, nato pa jo postavi v zamrzovalnik za eno uro
- na koncu torto postavi na rešetke in jo prelij s čokoladnim polivom
- dekoriraj s sadjem ali po želji
Dober tek!