Pecivo z grškim jogurtom in jagodičevjem je še eno slastno pecivo na vedno daljšem seznamu peciv. Enostavno se jih ne naveličam saj so recepti tako preprosti za pripravit in za prste obliznit slastni. Za pripravo tega peciva ne potrebujemo finih sestavin in pripomočkov. Lahko ga postrežemo ohlajenega in narezanega na kocke ali pa se ga lotimo kar z žlico po 5 minutah iz pečice. Vsekakor sladica za deliti s prijetno družbo.

Pecivo z grškim jogurtom in jagodičevjem lahko pripravimo z borovnicami, malinami, robidami in seveda jagodami. Meni najljubša kombinacija so ameriške borovnice in maline. V receptu sicer dodamo grški jogurt, ki ga pa lahko enostavno nadomestimo tudi s pasirano skuto ali kvarkom.

Količina: 12 kosov/ Čas priprave: 60 minut/ Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine za testo:

  • 150 g masla sobne temperature
  • 100 g rjavega sladkorja muscavado
  • 1 ščep soli
  • 1 jajce
  • 200 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlička kardamoma

Sestavine za nadev:

  • 250 g borovnic (lahko tudi zamrznjenih)
  • 150 g malin
  • 350 g grškega jogurta
  • 30 g belega ali rjavega sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta

Pecivo z grškim jogurtom in jagodičevjem

Priprava:

  1. Segrejemo pečico na 190 °C in pekač (30 x 15 cm) premažemo z maslom. Za ta kolač lahko uporabimo tudi okrogli pekač za pito premera 24 cm.
  2. V mešalni posodi kremasto stepemo maslo, sladkor in sol.
  3. Masleni kremi dodamo jajce in dobro premešamo.
  4. Nato v maso vmešamo presejano moko, pecilni prašek, cimet in kardamom.
  5. Biskvitna masa za kolač je gosta zato jo z lopatko nažličkamo v pekač in zravnamo. Ob robovih maso rahlo potegnemo navzgor, da dobimo rob kot pri piti.
  6. Biskvit pečemo v segreti pečici 10 minut nato ga vzamemo ven.
  7. Čez biskvit potresemo jagodičevje in se lotimo jogurtovega nadeva.
  8. V mešalno skledo dodamo grški jogurt, sladkor, jajce in vanilijo. Dobro zmešamo.
  9. Sedaj jogurtni nadev zlijemo čez jagodičevje.
  10. Kolač prestavimo v pečico za 30-35 minut.
  11. Pečeni kolač pustimo v ugasnjeni pečici 15 minut, da se nadev rahlo strdi.

Nasveti:

Namesto grškega jogurta lahko uporabimo tudi kislo smetano, quark in ricotto.

Najbolj priporočamo uporabo jagodičevja, vseeno se lahko uporabi tudi drugo sadje (češnje, višnje, jabolka, breskve)

Če želimo, lahko del sladkorja nadomestimo z medom.

Poskusite tudi skutni kolač z jagodičevjem in presne pizza krekerje.

Dober tek!