Slani krekerji

Sirni krekerji

Sirni krekerji so hrustljavo-okusni domači prigrizki, ki jih je skoraj nemogoče nehati jesti. Parmezan in cheddar data krekerjem super sirni okus, ki se mu odlično prileže dimljena paprika in poper. So kot majhne, hrustljave, sirne blazinice, ki poskrbijo za zabavo v ustih in za mizo.

Slani krekerji

Sirni krekerji so slasten in priročen prigrizek za na pot ali piknik. Kljub precej veliki količin sira so bolj prijazni do našega telesa kot trgovinski prigrizki in če izpustimo poper postanejo odličen prigrizek tudi za najmlajše. Pripravite jih za domačo zabavo ali kino večer.

Količina: 2 pladnja krekerjev / Čas priprave: 45 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

  • 150 g cheddar sira
  • 30 g parmezana
  • 80 g hladnega masla
  • 140 g moke
  • ½ žličke popra
  • 1 ½  žličke dimljene paprike
  • 1-2 žlici hladne vode

Priprava:

  1. V multipraktiku zmiksamo nariban cheddar sir, parmezan, na kocke narezano maslo, moko, poper in dimljeno papriko.
  2. Miksamo toliko časa, da dobimo drobtinasto strukturo, ki jo lahko z rokami oblikujemo v kepo testa. Če se nam testo preveč drobi dodamo 1-2 žlici hladne vode.
  3. Zmešano testo oblikujemo v ploščato krog in ga postavimo v hladilnik za 20 minut.
  4. Vmes segrejemo pečico na 175°C in obložimo pekač s papirjem za peko.
  5. Ohlajeno testo na pomokani površini razvaljamo na 5mm debeline nato z modelom  izrežemo 3 cm velike krekerje.*
  6. Izrezane krekerje prestavimo na pripravljen pekač in jih prestavimo v pečico za 12-13 minut. Pečemo jih do zlato rjave barve. Če imamo radi hrustljave in bolj zapečene krekerje podaljšamo peko še 2 minuti.*
Slani krekerji
Slani krekerji

Nasveti:

* Če boste delali večje krekerje je potrebno čas peke podaljšati. Krekerji na sliki so bili izrezani z nastavkom za brizganje.

Lahko naredimo krekerje različnih velikosti in z različnimi začimbami (timijan, rožmarin, bazilika).

Večji krekerji so lahko osnova za kanapeje z različnimi namazi in olivami.

Krekerje hranimo v zaprti posodi. Hrustljavost obdržijo 2 dni, če vam jih uspe pustiti samevati toliko časa. Krekerji so super okusni tudi, ko se hrustljavost poslovi.

Poskusi še pečena polenta s sirom in hrustljavi pizza prigrizki.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi