Torta z grškim jogurtom je torta, ki si jo lahko privoščimo tudi za zajtrk. Z osnovo iz ovsenih kosmičev, lahko jogurtovo kremo in obilico sadja, je prava sladica za vroče sončne dni. Poleg tega je brez glutena in brez peke, zato jo le poskusite in se prepričajte.

Torta z grškim jogurtom ne potrebuje peke ter ne vsebuje glutena in jajc. Sladkor odlično nadomešča med, ki se čudovito poveže z jogurtom in kosmiči. Njena priprava je hitra in enostavna. Lahko si jo privoščimo za slasten poobedek ali popoldansko malico, brez slabe vesti.

Mimogrede, šel sem izračunat kalorije in cela torta ima 3500 kcal. To je med 290 in 350 kcal na kos, odvisno ali jo razrežete na 10 ali 12 kosov.

Količina: 10-12 kosov/ Čas priprave: 4-5 ur / Zahtevnost: 2 od 5 

Torta z grškim jogurtom in Sport musliji

Sestavine za tortino osnovo:

  • 100 g mletih lešnikov
  • 100 g Sport musli lešnik-kokos
  • 10 g kokosove moke
  • ½  žličke kardamoma
  • 50 g kokosovega olja
  • 40 g  medu

Sestavine za jogurtno kremo:

  • 400 g grškega jogurta
  • 250 g ricotte
  • 110 g medu
  • malinov pire
  • 300 g ohlajene sladke smetane
  • 5 lističev želatine (7,5 g)

Sestavine za malinov pire:

  • 200 g zamrznjenih malin
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica vode

Postopek za tortino osnovo:

  • Pripravimo tortni model s snemljivim dnom, premera 20 cm.
  • V mešalno posodo stresemo mlete lešnike, sport muslije, kokosovo moko in kardamom.
  • Suhe sestavine premešamo nato dodamo stopljeno kokosovo olje, med in vodo.
  • Sedaj dobro premešamo vse sestavine, da dobimo bolj povezano maso za torto.
  • Maso prestavimo v pripravljen tortni model in jo enakomerno razporedimo po pekaču.
  • Tortni model prestavimo v hladilnik/zamrzovalnik in se lotimo pireja ter kreme.

Postopek za malinov pire:

  1. V ponev stresemo maline, dodamo sladkor in žlico vode. Premešamo in kuhamo na zmernem ognju.
  2. Pokuhane maline precedimo in jih damo na stran, da se rahlo ohladijo.

Postopek za kremni nadev:

  1. Želatino namočimo v skodelici hladne vode.
  2. Stepamo 200 ml sladke smetane do mehkih vrhov in jo postavimo na hladno.
  3. V večji posodi zmešamo grški jogurt in ricotto. Jogurt in ricotta naj bosta sobne temperature.
  4. Sedaj v kuhalni posodi segrejemo preostalih 100 ml sladke smetane skoraj do vretja. Nato jo odstavimo z ognja in ji dodamo med. Dobro premešamo.
  5. Sedaj k medeni smetani primešamo še namočeno in ožeto želatino. Dobro premešamo, da se želatina v celoti raztopi.
  6. Smetano z želatino nato primešamo k jogurtovi kremi. Zopet dobro premešamo.
  7. Sedaj k jogurtovi kremi vmešamo ohlajeno stepeno smetano in naša krema je pripravljena.
  8. V tortni model vlijemo polovico jogurtove kreme, nato čez prelijemo polovico malinovega pireja. Z leseno palčko/slamico marmoriramo kremo in pire.
  9. Sedaj vlijemo preostalo polovico kreme in malinovega pireja. Zopet marmoriramo. S pekačem rahlo potrkamo po pultu, da dobimo gladko površino in se znebimo morebitnih zračnih mehurčkov. Torto prestavimo v hladilnik za najmanj 3 ure.
  10. Torto vzamemo iz modela, tako da z nožem zaokrožimo po notranji stranici tortnega obroča. Če imamo brener lahko z njim segrejemo stranice tortnega obroča in ga počasi dvignemo.
  11. Torto okrasimo s svežim sadjem in prelijemo z medom.
  12. Torto razrežemo s toplim in ostrim nožem.

Sport muslijiTorta z grškim jogurtom in Sport musliji Torta z grškim jogurtom in Sport musliji

Nasveti:

Malinovemu pireju se lahko izognemo in namesto njega torto obložimo s svežim sadjem ali jagodičevjem.

Sport muslije lahko nadomestimo s katerikolimi ovsenimi kosmiči. V tem primeru priporočam, da osnovo za torto pečete v segreti pečici na 175°C, 15-20 minut. Pečeno osnovo ohladite preden jo prekrijete z jogurtovo kremo.

Torta je ima manj sladkorja kot povprečne sladice in seveda lahko povečate količino medu v kremi ali pa jo oblijete z medom in postrežete z bolj sladkim sadjem.

Poskusi še jogurtovo torto z grozdjem in mangovo chia zloženko.

Dober tek!