Babka z borovnicami in limono
Babka z borovnicami in limono je tako mehka in okusna, da jo hitro zmanjka. Testo je res lahkotno in zelo prijetnega limoninega okusa. Borovničev nadev da čudovito sadno noto in sočnost, zaradi katere se je izjemno težko ustviti pri enem kosu. Rezina borovničeve babke lahko polepša še tako težko jutro ali siv dan.
Babko z borovnicami in limono lahko uvrstimo med veganske sladice, saj ne vsebuje živalskih sestavin. Vegansko kvašeno testo ima rahlo drugačno teksturo kot klasično kvašeno testo. Testo je bolj kompaktno a hkrati lahkotnejše in se odlično poveže z bogatim sadnim nadevom.
Recept je nastal v sodelovanju z Lidl Slovenija.
Količina: 10 kosov / Čas priprave: 80 minut + čas vzhajanja / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za kvašeno testo:
- 180 ml rastlinskega napitka (mandljev, rižev, sojin)
- ½ kocke svežega kvasa (20 g)
- 300 g moke
- ½ žličke soli
- 30 g sladkorja
- 20 g vanilijevega sladkorja
- lupinica 1 limone
- 70 g kokosove maščobe
Sestavine za borovničev nadev:
- 250 g borovnic (sveže ali zamrznjene)
- 80 g sladkorja
- lupinica 1 limone
- 2 žlici limoninega soka
Priprava borovničevega nadeva:
- V manjši lonec stresemo borovnice, sladkor, limonino lupinico in limonin sok.
- Premešamo in postavimo na ogenj. Borovnice kuhamo na zmernem ognju 20-30 minut. Borovničev nadev je dovolj pokuhan, ko se borovnice razpustijo in tekočina zgosti.
- Vroč nadev pred uporabo popolnoma ohladimo.
Priprava kvašenega testa:
- V mlačen rastlinski napitek nadrobimo sveži kvas in dobro premešamo.
- V skledo mešalnika stresemo moko, sol, vanilijev sladkor in sladkor. Premešamo.
- K moki prilijemo kvašeno mešanico in pričnemo gnesti testo. Če imamo robotski mešalnik za mešanje uporabimo kljukasti nastavek.
- Ko se sestavine povežejo v grobo testo, začnemo postopoma dodajati kokosovo maščobo.
- Ko je vsa maščoba dodana, dvignemo hitrost mešanja in gnetemo 5 minut. Končno testo bo mehko, gladko in rahlo lepljivo.
- Testo prestavimo v naoljeno skledo, ga pokrijemo in postavimo v hladilnik. Da bo testo bolj okusno, ga pustimo vzhajati v hladilniku čez noč (8-12 ur). Testo lahko vzhajamo tudi na sobni temperaturi, 1-2 uri oziroma toliko časa, da se volumen testa podvoji.
Priprava babke:
- Na rahlo pomokani površini razvaljamo vzhajano testo v večji kvadrat (35 x 35 cm).
- Po testu enakomerno razmažemo borovničev nadev in pustimo 2 cm robov neobmazanih.
- Sedaj testo zavijemo v tesno rolado. Zaključimo tako, da imamo šiv testa na spodnji strani rolade. Neenakomerne konce rolade odrežemo.
- Rolado po dolžini razpolovimo in razpremo obe polovici. Obe polovici testa obrnemo z odprtim delom navzgor in ju na sredini prekrižamo, da dobimo znak x. Sedaj od sredine naprej prekrižamo zgornja kraka in nato še spodnja kraka. Zgornje in spodnje konce testa stisnemo skupaj in rahlo spodvihamo pod zavito babko.
- Babko previdno prestavimo v namaščen pekač (20×12 cm).
- Pokrijemo z živilsko folijo, krpo in pustimo babko vzhajati 45-60 minut.
- Pečico segrejemo na 180 °C.
- Babko pečemo 40-45 minut, na sredini in brez ventilacije.
- Pečeno babko popolnoma ohladimo v pekaču, nato jo razrežemo in postrežemo.
Nasveti:
Babko z borovnicami in limono lahko hranimo na toplem, zavito v folijo do 3 dni.
Testo vzhajamo v hladilniku, da pridobi več okusa. Poleg tega je bolj obvladljiv, lažje ga je razvaljati, zaviti in preplesti. Če testo vzhajamo na toplem in bi ga radi lepo prepletli priporočamo, da se testo pred razrezom in pletenjem postavi v hladilnik za dobro uro .
Poskusi še bananino babko s čokolado in kavno pecivo s cimetom.
Dober tek!
Naročnik oglasa je Lidl Slovenija d.o.o. k.d.