Zajtrk piškoti z datlji in arašidi
Zajtrk piškoti z datlji in arašidi so odličen prigrizek ali posladek. Sveže pečeni piškoti imajo izjemno mehko in rahlo teksturo, ki spominja na biskvit. Po nekaj dneh piškoti ohranijo mehkobo in dobijo bolj gosto, žvečljivo teksturo. Njam! Piškoti so kljub kokosovemu sladkorju na strani manj sladkih piškotov zato si jih lahko privoščimo za tudi hiter jutranji prigrizek.
Zajtrk piškote z datlji in arašidi lahko pripravimo v eni skledi in brez električnih mešalnikov. Piškoti so sestavljeni samo iz rastlinskih sestavin, tako da lahko v njih uživajo vsi. Čeprav nismo testirali brezglutenske verzije smo mnenja, da lahko moko v enaki količini zamenjate z brezglutensko moko.
Recept je nastal v sodelovanju z Lidl Slovenija.
Količina: 12 piškotov / Čas priprave: 40 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine:
- 200 g moke
- 1 žlička sode bikarbone
- ščep soli
- ½ žličke cimeta
- 90 g kokosovega sladkorja
- 120 ml rastlinskega napitka
- 130 g arašidovega masla
- 80 g datljev
- 40 g grobo sesekljanih praženih arašidov
Priprava:
- V večjo skledo presejemo moko, sodo bikarbono, sol in cimet.
- Prilijemo rastlinski napitek, arašidovo maslo in vanilijev ekstrakt. Dobro premešamo z lopatko v gosto piškotno maso.
- Dodamo grobo nasekljane arašide, datlje in premešamo.
- Testo pokrijemo s folijo za živila in ga prestavimo v hladilnik za 15-30 minut.
- Pečico segrejemo na 180 °C in obložimo pladenj s papirjem za peko.
- Iz piškotne mase oblikujemo 12 kroglic, ki jih položimo na pripravljen pladenj.
- Piškote pečemo 12 do 15 minut, njihovo dno mora biti zlato rjavo obarvano.
- Pečene piškote ohladimo in hranimo v zaprti posodi do 3 dni.
Nasveti:
Za pripravo piškotov lahko uporabite različne rastlinske napitke.
Kokosov sladkor lahko nadomestite z rjavim/ belim sladkorjem.
K piškotom se podajo različne začimbe, ki dodajo okusnim piškotom prijeteno globino.
Dober tek!