Kokosovi buhtlji

Kokosovi buhtlji dišijo po sladkem kokosu, na otip so mehki in puhasti, sveže pečeni pa se kar topijo v ustih. Skrivnost slastnih kokosovih buhtljev je kokosova omaka, ki med peko prepoji dno buhtljev, hkrati pa poskrbi za rahlost preostalega testa. Kokosovi buthlji imajo nežno a zelo prijetno kokosovo aromo, so ravno prav sladki in sočno dno nadomesti manjko marmelade.

Kokosovi buhtlji so odlična alternativa klasičnim buhtljem. Njihova priprava narekuje tudi malo drugačno zaužitje. Zaradi sočnega dna obrnemo buhtelj na glavo in sprva pojemo dno, z vrhom pa pomažemo višek omake v pekaču.

Recept je nastal v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Količina: 12 buhtljev / Čas priprave: 3 ure / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za kvašeno testo:

  • 420 g moke
  • 50 g sladkorja
  • zavoj suhega kvasa (7 g)
  • 180 ml mleka
  • 2 jajci L
  • 60 g masla, sobne temperature
  • 8 g soli
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta

Sestavine za kokosov poliv:

  • 400 ml kokosovega mleka
  • 110 g sladkorja
  • 1 ½ žličke koruznega škroba
  • ščep soli

Priprava:

  1. V skledo mešalnika stresemo moko, sladkor, suhi kvas in premešamo.
  2. Prilijemo mlačno mleko, dve jajci, sol in pričnemo mešati pri nižji hitrosti s kljukastim nastavkom. Ko se sestavine povežejo v testo dodamo narezano maslo in vanilijev ekstrakt. Dvignemo hitrost mešanja in gnetemo testo 7-10 minut.
  3. Ko se testo med mešanjem odlepi od sklede mešalnika je končano.
  4. Testo prestavimo v čisto namaščeno skledo, ga pokrijemo in pustimo vzhajati približno eno uro oziroma toliko, da se njegov volumen podvoji.
  5. Vzhajano testo razdelimo na 12 enakih delov (65-70 g), ki jih oblikujemo v gladke kroglice.
  6. Kroglice položimo v namaščen pekač (20×30 cm) z medsebojnim razmikom. Pokrijemo jih s folijo za živila in jih pustimo vzhajati 45-60 minut.
  7. Na polovici vzhajanja (po 20-30 minutah) segrejemo pečico na 175 °C in pripravimo kokosov poliv.
  8. V loncu skupaj zmešamo kokosovo mleko iz pločevinke, sladkor in sol. V skodelici skupaj zmešamo 2 žlici vode z 1 ½ žličke koruznega škroba.
  9. H kokosu prilijemo mešanico s škrobom in premešamo. Kokosovo mleko zavremo in kuhamo 2 minuti nato ga odstavimo in ohladimo do sobne temperature.
  10. Po koncu vzhajanja, buhtlje prelijemo s kokosovim mlekom in jih postavimo v segreto pečico.
  11. Pečemo jih 20-30 minut, na sredini in brez ventilacije. Ko imajo buhtlji zlato rjavo obarvano skorjico jih vzamemo ven.
  12. Lahko jih postrežemo tople ali hladne, topli buhtlji se bodo v ustih kar topili.

Nasveti:

Kokosovi buhtlji so najbolj okusni sveže pečeni oziroma prvi dan. Lahko jih hranimo v pokritem pekaču na hladnem do 2 dni.

Poskusi še domače buhtlje z marmelado in mehke pite s skuto in borovnicami.

Dober tek!

Naročnik oglasnega sporočila je Lidl SLovenija d.o.o. k.d.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi