Cimetove rolice

Cimetove rolice

Cimetove rolice so zadnja leta izjemno priljubljena sladica. Z malo truda lahko še tako nespreten pek pripravi res okusne cimetove rolice. Zanje je značilno mehko in rahlo testo, ki je polnjeno s cimetovim sladkorjem. Lahko jih premažemo s kremnim prelivom, ki naredi rolice še bolj sočne in prijetno lepljive. Izjemno dekadenta sladica, ki je ustvarjena za deljenje in sladkanje z bližnjimi.

Cimetove rolice

Cimetove rolice so pripravljene iz bogatega kvašenega testa, ki poskrbi, da so pečene rolice puhasto mehke in čudovitega okusa. Pri tako bogatem testu vzhajanje poteka počasneje zato si za pripravo vzamemo čas. Končno testo je precej sočno in lepljivo zato ga pred zavijanjem vzhajamo še 1 uro v hladilniku. Lahko pa testo čez noč vzhajamo v hladilniku in se izognemo dvojnemu vzhajanju. Testo hladimo, da se lažje razvalja in oblikuje. Daljši čas vzhajanja doda tudi bolj bogat okus.

Cimetov sladkorni nadev je ravno prav sladek in ne doda pretirane cimetove arome. Če nismo ljubitelji cimeta lahko naredimo sladkorni nadev z vanilijo, tonko, speculaas začimbami, limonino lupinico, kavo,…

Cimetove rolice na koncu premažemo s sladkornim prelivom, da postanejo še bolj sočne in mehkejše. Preliv je pripravljen s kremnim sirom, ki odlično uravnoteži sladkor s svežim in rahlo slanim okusom. Zelo dober rezultat se dobi s kremnim sirom Philadelphia. Če niste ljubitelji sladkornega preliva, se mu lahko izognete in še vedno postrežete izjemno okusne cimetove rolice.

Recept je nastal v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Količina: 12 kosov / Čas priprave: 45 minut + 3 ure vzhajanja  / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za testo:

  • 420 g moke
  • 90 g sladkorja
  • ¾ žličke soli
  • 1 žlička cimeta
  • 7 g kvasa
  • 85 g masla
  • 120 ml mleka
  • 120 g kisle smetane
  • 1 jajce

Sestavine za nadev:

  • 60 g masla
  • 90 g sladkorja
  • 2 žlici cimeta

Sestavine za preliv:

  • 120 g kremnega sira
  • 90 g sladkorja v prahu
  • 40 ml mleka
  • 1 žlička vanilijeve esence

Priprava:

  1. V skledo mešalnika stresemo moko,sladkor, sol, cimet in suhi kvas. Premešamo z metlico.
  2. V kozico damo maslo in mleko. Segrejemo le toliko, da se maslo stopi.
  3. Odstavimo z ognja in primešamo kislo smetano.
  4. K moki prilijemo mokre sestavine. Uporabimo kljukasti nastavek in pričnemo mešati pri nižji hitrosti.
  5. Med mešanjem dodamo še jajce. Ko se sestavine povežejo v testo, mešamo še 2-3 minute.
  6. Testo prestavimo v čisto, naoljeno skledo in ga oblikujemo v gladko kepo. 
  7. Skledo pokrijemo jo s folijo in pustimo testo vzhajati 90-120 minut. Testo se mora v tem času podvojiti.
  8. Vzhajano testo z rokami premešamo, ga ponovno pokrijemo in prestavimo v hladilnik za 1 uro.
  9. V skodelici zmešamo maslo sobne temperature, sladkor in cimet. Pustimo ob strani za kasneje. 
  10. Delovno površino rahlo pomokamo in na njej razvaljamo ohlajeno testo. 
  11. Testo razvaljamo v velik pravokotnik (45 cm x 35 cm) in ga enakomerno premažemo s sladkornim nadevom.
  12. Premazano testo pričnemo zavijati z daljše stranice v rolado. 
  13. Rolado narežemo na 12 kosov, ki so enako debeli (3,5 cm). Za rezanje uporabimo oster nož ali nitko.
  14. Pekač premera 24 cm premažemo z maslom in vanj zložimo narezane rolice. Med rolicami pustimo nekaj prostora, saj bodo med vzhajanjem narasle.
  15. Pekač pokrijemo s folijo in pustimo rolice vzahajti 30-40 minut.
  16. Pečico segrejemo na 180 °C in pečemo 25-30 minut. 
  17. Med peko pripravimo preliv.
  18. Kremni sir stepamo do rahle kremaste teksture, dodamo sladkor  v prahu, mleko in vanilijo. Premešamo do gladkega in gostega preliva.
  19. Pečene rolice pustimo hladiti 5 minut nato jih premažemo s polovico preliva. Ko se pecivo popolnoma ohladi, ga v celoti prelijemo s preostankom preliva.

Nasveti:

Cimetove rolice hranimo v zaprti posodi na hladnem do 2 dni.

Poskusi še kavno pecivo s cimetom in cimetove zvezdice.

Dober tek!

Naročnik oglasa je Lidl Slovenija d.o.o. k.d.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi