Nacho sirna omaka s pivom je domača različica priljubljene omake, ki jo najdemo v mehiških restavracijah ali pa si jo kupimo v trgovini. Ko boste enkrat poskusili domačo različico te omake vam obljubim, da jo boste pripravljali sami. Lahko jo namreč začinite po svojem okusu, poleg tega pa se odlično ohrani v hladilniku. Omaka na hladnem sicer zatrdi, v tej točki jo lahko uporabite tudi kot sirni namaz, priporočam pa, da jo pred postrežbo rahlo segrejete v mikrovalovni pečici ali na štedilniku.

Nacho sirna omaka se odlično poda k tortilja čipsu, lahko jo uporabimo v buritu, enchiladas, fajitas ali pa vanjo pomakamo domače takitose. Priporočam, da za pripravo uporabite pikanten in kvaliteten cheddar sir. Pivo omaki doda prijetno globino, ki jo boste vzljubili. Lahko pa nacho sirno omako pripravite tudi brez piva, postopek je popolnoma enak, le pivo nadomestite z jušno osnovo, zelenjavno ali mesno.

V sodelovanju s Staropramen.

Količina: 6-8 oseb / Čas priprave: 30 minut / Zahtevnost: 3 od 5

Nacho sirna omaka

Sestavine za nacho sirno omako:

  • 240 ml svetlega piva
  • 400 ml smetane
  • 50 g kremnega sira
  • 2 žlici masla
  • 3 žlice moke
  • 300 g ribanega cheddar sira
  • ½ žličke soli
  • 1 žlička belega popra
  • 1 ščep muškatnega oreščka
  • ½ žličke mlete kumine
  • 1/2 žličke kajenskega popra ali čilija
  • 1 žlička sladke ali dimljene mlete paprike
  • 2 žlički gorčice

Sestavine za hitri tortilja čips iz pečice:

  • 320 g koruznih ali pšeničnih tortilj
  • 40 g stopljenega masla
  • 2 žllički mlete dimljene paprike
  • 2  žlički mletega česna
  • 2 žlički soli

Priprava nacho sirne omake:

  1. Cheddar sir drobno naribamo in odstavimo za kasneje.
  2. V lonec vlijemo pivo in smetano. Premešamo, segrejemo do vretja, zmanjšamo ogenj in kuhamo še nekaj minut.
  3. Vmes v drugem loncu stopimo 2 žlici masla in na njem prepražimo 3 žlice moke. Pražimo dve minuti.
  4. Zdaj vročo mešanico piva in smetane prelijemo čez prežganje iz moke in masla. Ogenj nekoliko zmanjšamo in hitro mešamo z metlico, da se znebimo morebitnih grudic.
  5. Na srednjem ognju kuhamo še par minut in odstavimo. Pripravili smo bešamel omako s pivom.
  6. K še vročemu bešamelu postopoma dodajamo riban cheddar sir in mešamo toliko časa, da se ves sir stopi in poveže.
  7. Zdaj dodamo še sol, poper, muškatni orešček, mleto kumino, čili in mleto papriko. Dodamo še gorčico, kremni sir in vse dobro premešamo.
  8. Nacho sirna omaka s pivom je pripravljena. Pa se lotimo še hitrega tortilja čipsa iz pečice.

Priprava tortilja čipsa:

  1. Pečico segrejemo na 180 °C.
  2. Vzamemo 320 gramski zavoj korzunih tortilj (kakšen gram gor ali dol ne bo problem) in jih razrežemo na manjše trikotnike.
  3. V skledi zmešamo stopljeno maslo, mleto dimljeno papriko, česen v prahu in sol.
  4. Zdaj k mešanici masla in začimb dodamo narezane tortilje in vse dobro premešamo, da se tortilje čim bolje prekrijejo z začimbami.
  5. Tortilja čips zdaj zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Razporedimo jih tako, da se ne prekrivajo. Peči bomo morali v 2-3 rundah.
  6. Pladenj s čipsom prestavimo v pečico na sredino in pečemo 10-12 minut pri 180 °C z vključenim zgornjim/spodnjim grelom.
  7. Čips odstranimo iz pečice, ga prestavimo v skledo in počakamo, da se ohladi in s tem tudi zatrdi.
  8. Ponovimo s preostalim čipsom.

Nacho sirna omaka

Nasveti:

Omako hranimo v hladilniku, preden jo postrežemo pa jo le pogrejmo v mikrovalovni pečici ali na štedilniku. Topla omaka ima boljši okus in teksturo.

Pivo lahko pri tem receptu v celoti nadomestimo z jušno osnovo, zelenjavno ali mesno.

Poskusite tudi tigraste bombetke in presne pizza krekerje.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje