Medenjaki so bili vedno eni izmed mojih ljubših piškotov. Mehki, ravno prav sladki in prijetno začinjeni. Idealni za namakanje v čaj ali kakav.

Medenjaki ponavadi niso moja prva izbira kadar se spravljam peci domače piškote. Ponavadi sem si privoščil kar kupljene, ko pa enkrat poskusiš domače se je prav težko vrniti nazaj. Za peko medenjakov uporabimo kakovosten med, meni je najljubši cvetlični, ker ne greni.

Pripravimo jih lahko z ali brez glazure. V primeru, da se odločimo za glazuro jih lahko še dodatno popestrimo z nasekljanimi pistacijami ali orehi. Naj bodo čim bolj zabavni.

Medenjaki

Čas priprave: 40 minut (plus ura počivanja) / Količina: cca. 40 medenjakov / Zahtevnost: 2 od 5 

Sestavine za medenjake:

  • 500 g moke
  • 1 žlička soda bikarbone
  • 150 g masla
  • 2 jajci
  • 150 g medu
  • 150 g mletega sladkorja
  • ½ žlička cimeta
  • 1 žlička pomarančne lupinice
  • 1 žlička pimenta

ZA BELO GLAZURO:

  • 200 g mletega sadkorja
  • 2 beljaka
  • 1 žlica limoninega soka

Priprava:

  1. Moko, cimet, piment in sodo bikarbono presejemo v skledo.
  2. Zmehčano maslo penasto stepamo s sladkorjem in mu nato izmenično dodajamo med in jajca.
  3. Masleni masi postopoma dodajamo še začinjeno moko. Premešamo, da se vse lepo poveže.
  4. Testo oblikujemo v kepo, zavijemo v folijo in damo v hladilnik za dobro uro, še bolje pa je čez noč.
  5. Medtem segrejemo pečico na 170 °C in obložimo pekač s papirjem za peko.
  6. Iz ohlajenega testa oblikujemo približno enako velike kroglice. Moja najljubša velikost medenjakov je 20 gramov na piškot. Če želimo enakomerno velike piškote priporočam, da jih spotoma tehtate.
  7. Piškote pečemo 8-10 minut, jih odstranimo iz pečice in prestavimo na rešetko, da se popolnoma ohladijo.
  8. Belo glazuro pripravimo iz sladkorja v prahu, beljakov in limoninega soka. Vse skupaj premešamo, lahko z metlico ali pa stepamo z ročnim mešalnikom dokler ne dobimo sijočega in gladkega poliva.
  9. Ohlajene medenjake namočimo do polovice v glazuro, jih postavimo na rešetko, da se glazura posuši. Na tej točki jih lahko posujemo z različnimi posipi. Mlete pistacije ali polovičke orehov so super izbira!

Medenjaki

Nasveti:

Pri izbiri medu za medenjake bodimo pozorni, da uporabimo bolj svetel med. Lipov, hojev, akacijev, cvetlični so super izbira. Temnejših (gozdni, kostanjev ipd.) pa se raje izognimo, saj med peko ti lahko preveč pogrenijo medenjake.

Suhe medenjake lahko zmehčamo, tako da jih prestavimo v kovinsko posodo s pokrovom in jim dodamo košček jabolka. Počakamo kakšen dan in piškoti bodo mehkejši.

Poskusite tudi Torto Caprese ali presno bananino pito s čokolado.