Torta Amore – v obliki srca
Torta Amore je ljubkovalno ime za to simpatično torto v obliki srca. Saj jih vsi poznamo, te torte v obliki črk in številk. Angleški izraz zanje je cream tart cake in so tako zelo zabavne za pripravo, sploh za dekoracijo.
Torta Amore bo tudi izvrstna ideja za obdarovanje na valentinovo, gregorjevo ali rojstni dan. Torta je sestavljena iz krhkega testa – pate sable, kreme, ki je v našem primeru kombinacija mascarpone sira in smetane, gor najdete tudi kup svežega jagodičevja in ostale zabavne dekoracije.
V sodelovanju z Lidl Slovenija.
Količina: 6-8 kosov / Čas priprave: 2 uri + hlajenje / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za krhko piškotno testo:
- 250 g moke
- ½ žličke soli
- 100 g sladkorja v prahu
- 175 g hladnega masla
- rumenjak
- žlička vanilijevega ekstrakta
Sestavine za mascarpone kremo:
- 500 g mascarpone sira
- 120 g sladkorja v prahu
- 450 ml sladke smetane
- 1/2 žličke limoninega ekstrakta
Sestavine za dekoracijo:
- sveže cvetje
- čokoladne dekoracije
- jagodičevje
- makroni
Priprava:
- V multipraktik stresemo moko, sol, sladkor v prahu, na kocke narezano maslo, rumenjak in vanilijevo esenco.
- Zapremo pokrov in s pulziranjem zmešamo testo do drobtinaste teksture.
- Testo z rokami stisnemo v povezano testo in ga oblikujemo v ploščat krog. Zavijemo ga v folijo za živila in postavimo na hladno za 30-60 minut.
- Potrebovali bomo šablono v obliki srca. Na A4 list narišemo polovico srca ter odrežemo papir za peko v velikost dveh A4 listov. Papir za peko po sredini prepognemo in vmes vstavimo porisan list A4. Sedaj prerišemo srce na papir za peko in ga izrežemo.
- Ohlajeno testo položimo na papir za peko in ga razvaljamo v obliki kroga na 3-5 mm debeline.
- Na razvaljano testo položimo šablono in ga obrežemo. Preostanek testa porabimo za drugo plast piškota.
- Piškot pečemo 15 minut pri 170 °C na sredini in brez ventilacije. Pečen piškot pred uporabo ohladimo.
- V večji skledi z lopatko zmešamo mascarpone sir in sladkor v prahu.
- Prilijemo sladko smetano, limonin ekstrakt in vse skupaj premešamo z lopatko.
- Nato kremo stepamo z ročnim mešalnikom le toliko časa, da se zgosti in ima še rahlo mehke vrhove.
- Kremo pred uporabo postavimo na hladno za 30-60 minut. Nato jo prestavimo v vrečko za brizganje z okroglim nastavkom (1cm).
- Piškot v obliki srca položimo na tortno ali servirno podlago.
- Na celotno površino piškota enakomerno nabrizgamo kremo.
- Čez kremo položimo drugo plast piškota in nanj nabrizgamo preostanek kreme.
- Torto pustimo stati vsaj 4 ure ali čez noč v hladilniku, da se piškot in krema lepo prepojita.
- Ohlajeno torto dekoriramo s poljubnim sadjem, piškoti, čokolado in sladkarijami.
- Torta zdrži 2 dni na hladnem.
Nasveti:
Pri tej torti lahko uporabljamo različne kreme. Čokoladni ganaš in slaščičarska krema sta samo dve izbiri, s katerima lahko ustvarimo še več različnih okusov.
V kolikor želimo lahko piškotno testo obarvamo tudi na rdeče, da bo torta še bolj dekorativna.
Poskusite tudi čokoladno puding torto z višnjami in presno začinjeno bučno torto.
Dober tek!