Čokoladna puding torta z višnjami

Čokoladna puding torta z višnjami

Čokoladna puding torta z višnjami v svoji sredici skriva vložene višnje, zavite in zapečene v listnatem testu. Torta je izredno enostavna za pripravo in postreže s polnim čokoladnim okusom in svežino višenj, zavitih v plasti testa.

Čokoladna puding torta z višnjami

Čokoladna puding torta z višnjami kot osnovo za kremo vzame kar čokoladni puding, ki ga malenkost obogatimo s čokolado, smetano in želatino. Celoten recept je zelo enostavno spremeniti v vegansko različico. Namesto mleka pri kuhanju pudinga uporabimo rastlinski napitek, smetano nadomestimo z rastlinsko in namesto želatine uporabimo agar.

V sodelovanju z Dolcelo.

Količina: 10-12 kosov / Čas priprave: 40 minut + 4 ure hlajenja / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za testo:

  • 250 g listnatega testa Žito
  • 150 g vloženih višenj Podravka

Sestavine za čokoladni mousse:

  • 2 zavoja čokoladnega pudinga Dolcela
  • 800 ml mleka
  • 250 ml sladke smetane
  • 7 g želatine v prahu Dolcela
  • 120 g sladkorja
  • 90 g jedilne čokolade 45 % Gorenjka

Čokoladni ganaš:

  • 100 g smetane za stepanje
  • 80 g temne čokolade 70% Gorenjka

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 220 °C in pripravimo tortni pekač premera 18 cm.
  2. Listnato testo odtajamo in ga na pomokani površini razvaljamo v obliki kvadrata, 30 x 30 cm.
  3. Testo razrežemo na tri enakomerno debele trakove (10 x 30 cm).
  4. Vzdolž daljše stranice traku zložimo odcejene višnje. Polagamo jih ob rob, da jih lažje zavijemo v testo. Odprte konce in šiv testa dobro stisnemo skupaj, da se nam rolada ne odpre.
  5. Tri polne trakove položimo s šivom navzdol v pripravljen pekač v obliki spirale. Trakovi naj se ne dotikajo, da bo testo imelo prostor za vzhajanje.
  6. Testo pečemo 20 minut na sredini in brez ventilacije.
  7. Pečeno testo popolnoma ohladimo in ga prestavimo v tortni model s premerom 20 cm.
  8. Notranjo stran modela obložimo z acetatno folijo in ga pustimo ob strani.
  9. V manjši skodelici zmešamo želatino v prahu skupaj s 5 žlicami hladne vode. Počakamo 10 minut, da želatina nabrekne.
  10. V manjši skodelici zmešamo mešanico za čokoladni puding skupaj s sladkorjem. Prilijemo 100 ml mleka in dobro premešamo. Pustimo ob strani.
  11. V loncu segrejemo 700 ml mleka skoraj do vretja, odstavimo z ognja in med neprestanim mešanjem vlijemo mešanico za puding.
  12. Lonec postavimo nazaj na ogenj in med mešanjem kuhamo puding 2 minuti, da se zgosti.
  13. Puding odstavimo z ognja in primešamo nalomljeno čokolado.
  14. Ko je čokolada v celoti umešana dodamo želatino. Zopet dobro premešamo.
  15. Puding ohladimo na sobno temperaturo in ga precedimo v večjo skledo.
  16. K pudingu nežno vmešamo sladko smetano, ki jo stepemo do mehkih vrhov.
  17. Čokoladni mousse vlijemo v pripravljen tortni model. Prelijemo ga  čez testo z višnjami. Pekač rahlo potresemo, da zgladimo površino moussa in ga postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure ali čez noč.
  18. V kozici segrejemo sladko smetano skoraj do vretja in jo zlijemo čez nalomljeno temno čokolado. Počakamo minuto nato dobro premešamo, da dobimo gladek in tekoč ganaš.
  19. Torto vzamemo iz pekača in previdno odstranimo acetatno folijo. Po potrebi stranice zgladimo z lopatko.
  20. Sedaj na sredino površine torte zlijemo polovico čokoladnega ganaša. Z lopatko ga enakomerno razporedimo po površini vse do roba.
  21. Preostali ganaš prestavimo v vrečko za brizganje in ob robu nabrizgamo še čokoladne kapljice.
  22. Torto okrasimo s sladkornimi posipi in višnjami.
Čokoladna puding torta z višnjami
Čokoladna puding torta z višnjami

Nasveti:

Namesto vloženih višenj lahko uporabimo tudi amarena višnje. Listnato testo lahko po želji premažemo tudi s tanko plastjo marmelade predenj nanj razporedimo višnje.

Poskusite tudi slivovo pito z mandljevo kremo in enostavne čoko kokosove kroglice.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi