Čokoladna puding torta z višnjami
Čokoladna puding torta z višnjami v svoji sredici skriva vložene višnje, zavite in zapečene v listnatem testu. Torta je izredno enostavna za pripravo in postreže s polnim čokoladnim okusom in svežino višenj, zavitih v plasti testa.

Čokoladna puding torta z višnjami kot osnovo za kremo vzame kar čokoladni puding, ki ga malenkost obogatimo s čokolado, smetano in želatino. Celoten recept je zelo enostavno spremeniti v vegansko različico. Namesto mleka pri kuhanju pudinga uporabimo rastlinski napitek, smetano nadomestimo z rastlinsko in namesto želatine uporabimo agar.
V sodelovanju z Dolcelo.
Količina: 10-12 kosov / Čas priprave: 40 minut + 4 ure hlajenja / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za testo:
- 250 g listnatega testa Žito
- 150 g vloženih višenj Podravka
Sestavine za čokoladni mousse:
- 2 zavoja čokoladnega pudinga Dolcela
- 800 ml mleka
- 250 ml sladke smetane
- 7 g želatine v prahu Dolcela
- 120 g sladkorja
- 90 g jedilne čokolade 45 % Gorenjka
Čokoladni ganaš:
- 100 g smetane za stepanje
- 80 g temne čokolade 70% Gorenjka
Priprava:
- Pečico segrejemo na 220 °C in pripravimo tortni pekač premera 18 cm.
- Listnato testo odtajamo in ga na pomokani površini razvaljamo v obliki kvadrata, 30 x 30 cm.
- Testo razrežemo na tri enakomerno debele trakove (10 x 30 cm).
- Vzdolž daljše stranice traku zložimo odcejene višnje. Polagamo jih ob rob, da jih lažje zavijemo v testo. Odprte konce in šiv testa dobro stisnemo skupaj, da se nam rolada ne odpre.
- Tri polne trakove položimo s šivom navzdol v pripravljen pekač v obliki spirale. Trakovi naj se ne dotikajo, da bo testo imelo prostor za vzhajanje.
- Testo pečemo 20 minut na sredini in brez ventilacije.
- Pečeno testo popolnoma ohladimo in ga prestavimo v tortni model s premerom 20 cm.
- Notranjo stran modela obložimo z acetatno folijo in ga pustimo ob strani.
- V manjši skodelici zmešamo želatino v prahu skupaj s 5 žlicami hladne vode. Počakamo 10 minut, da želatina nabrekne.
- V manjši skodelici zmešamo mešanico za čokoladni puding skupaj s sladkorjem. Prilijemo 100 ml mleka in dobro premešamo. Pustimo ob strani.
- V loncu segrejemo 700 ml mleka skoraj do vretja, odstavimo z ognja in med neprestanim mešanjem vlijemo mešanico za puding.
- Lonec postavimo nazaj na ogenj in med mešanjem kuhamo puding 2 minuti, da se zgosti.
- Puding odstavimo z ognja in primešamo nalomljeno čokolado.
- Ko je čokolada v celoti umešana dodamo želatino. Zopet dobro premešamo.
- Puding ohladimo na sobno temperaturo in ga precedimo v večjo skledo.
- K pudingu nežno vmešamo sladko smetano, ki jo stepemo do mehkih vrhov.
- Čokoladni mousse vlijemo v pripravljen tortni model. Prelijemo ga čez testo z višnjami. Pekač rahlo potresemo, da zgladimo površino moussa in ga postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure ali čez noč.
- V kozici segrejemo sladko smetano skoraj do vretja in jo zlijemo čez nalomljeno temno čokolado. Počakamo minuto nato dobro premešamo, da dobimo gladek in tekoč ganaš.
- Torto vzamemo iz pekača in previdno odstranimo acetatno folijo. Po potrebi stranice zgladimo z lopatko.
- Sedaj na sredino površine torte zlijemo polovico čokoladnega ganaša. Z lopatko ga enakomerno razporedimo po površini vse do roba.
- Preostali ganaš prestavimo v vrečko za brizganje in ob robu nabrizgamo še čokoladne kapljice.
- Torto okrasimo s sladkornimi posipi in višnjami.


Nasveti:
Namesto vloženih višenj lahko uporabimo tudi amarena višnje. Listnato testo lahko po želji premažemo tudi s tanko plastjo marmelade predenj nanj razporedimo višnje.
Poskusite tudi slivovo pito z mandljevo kremo in enostavne čoko kokosove kroglice.
Dober tek!